episode 05

[Σκηνή 1η]

Χαμηλός φωτισμός· πάνω σε ένα μεγάλο γραφείο ανοιγμένα βιβλία, σκόρπια χαρτιά, στυλό και πολύχρωμα μαρκαδοράκια. Στον υπολογιστή ανοιγμένες καρτέλες με επιστημονικά άρθρα και αρχεία power point και pdf. Λίγο πιο δίπλα, μία μεγάλη κούπα με τσάι φράουλα και δυόσμο. Κοπέλα με ατημέλητη εμφάνιση, μαλλιά ‘‘χειριστήριο του pacman’’ και γυαλιά μυωπίας, ξεφυλλίζει νευρικά τις σελίδες ενός βιβλίου και σημειώνει βιαστικά μερικά χαρτιά. Ακούγεται μουσική· ο Νικήτας Κλιντ αλλάζει σε Arctic Monkeys, λίγο Jim Morrison (για το καλτ της υπόθεσης) και λίγο Radiohead (για τη φάση της κατάθλιψης).

*Η παραπάνω σκηνή είναι φανταστική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με οικεία πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.*

Νά ‘μαι, λοιπόν, Σάββατο βράδυ, εν μέσω εξεταστικής, να παλεύω με μία ηλίθια εργασία σε ένα ηλίθιο μάθημα. Εργασία που θα έπρεπε να έχω κάνει καιρό πριν, αλλά κάπως βολεύτηκα αυτό το εξάμηνο πίσω από τη δικαιολογία του «εργαζόμενου νιάτου», του πολυάσχολου, με τις πολλές υποχρεώσεις και του «πόσα-πράγματα-μπορώ-να-κάνω-ταυτόχρονα-η-ταλαίπωρη-φοιτήτρια;». Δικαιολογία από τις καλές, όπως και να το κάνουμε.

Σάββατο βράδυ, λοιπόν, και οι δικαιολογίες είχαν τελειώσει, τα περιθώρια είχαν στενέψει κι εγώ έπρεπε να διαβάσω. Αν και το μόνο που ήθελα ήταν να καώ στο Candy Crash μέχρι το μυαλό μου να γίνει μαρμελάδα, να δω όλους τους κύκλους του Criminal Minds και να χωθώ στις σελίδες ενός από τα πρόσφατα αποκτήματά μου, ημερολογιακές σκέψεις του Βασιλικού τις τελευταίες μέρες στο Παρίσι, πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα. (Ξεκάθαρα δεν έχω ζωή. Αλλά προς υπεράσπισή μου, να πω ότι το να βγαίνει κανείς Σαββατόβραδο είναι ένα τεράστιο λάθος που πρέπει να αποφεύγεται, ιδίως από ανθρώπους που έχουν κλείσει τα δεκαοκτώ.)

Για την ιστορία, να αναφέρω ότι ανήκω στο, περίπου… 1% των συμφοιτητών μου που είχαν τη σχολή αυτή ως πρώτη επιλογή. Ανήκω σε αυτό το μαγευτικό 1% -και ίσως λέω μεγάλο ποσοστό- που δεν κάναμε μηχανογραφικό μεθυσμένοι, δε δηλώσαμε τη σχολή υπό το βάρος της απογοήτευσης των μορίων μας που δεν αρκούσαν για την ιδανική επιλογή μας και που δεν κλάψαμε με μαύρο δάκρυ την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις.

Είμαι σε αυτή τη σχολή από αγνό και ξεκάθαρο έρωτα με ένα από τα αντικείμενα σπουδών που μου προσφέρει.

Και θα που πείτε τώρα «αφού είναι έτσι, γιατί, ρε Μ., έφθασες να χρωστάς τόσα μαθήματα;» Κι εγώ θα σας πω ότι δεν απαντάω σε προσωπικές ερωτήσεις και πως η αδιακρισία είναι μεγάλη αγένεια και να μη σας νοιάζει. (Και απαξιώ· και καθρεφτάκι.)

Που λέτε, λοιπόν, εγώ αυτή τη σχολή την ήθελα και δε μετάνιωσα για την επιλογή μου. Αλλά όπως είπαμε, με ενδιαφέρει μόνο το ένα από τα αντικείμενα σπουδών που μου προσφέρονται. Με τα άλλα είναι τα ζόρια.

Είναι ξεκάθαρο, πως στη σχολή θα διδαχθείς πράγματα που δε σε ενδιαφέρουν. Θα κάνεις μαθήματα που δε σου αρέσουν, γι’ αυτό και θα δεινοπαθήσεις να τα περάσεις.

Κάπως αλλιώς τα ονειρεύτηκες τα πράγματα, στην αγνή και αθώα εφηβεία σου και κάπως αλλιώς προκύπτουν. Όσο κι αν το γουστάρεις εξ’ αρχής, θα βαρεθείς, πιθανόν θα ξενερώσεις, θα απογοητευτείς. Κάπου θα κουραστείς και ίσως, για λίγο, τα παρατήσεις.

Φαντάζομαι κι εσύ νόμιζες πως θα μάθαινες πράγματα συναρπαστικά, θα εντρυφούσες στην επιστήμη σου. Και βγαίνοντας από εκεί, παίρνοντας το πτυχίο σου, στα 4 ή 5 χρόνια, θα ήσουν έτοιμος να ασκήσεις το επάγγελμα που ονειρεύτηκες ή αναγκαστικά, για τους δικούς σου λόγους, επέλεξες.

Αν δεν έχεις μπει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή αν μόλις μπήκες (και τώρα αγχώνεσαι για την πρώτη σου εξεταστική) να σε καλωσορίσω στην πραγματικότητα!

Μία απογοήτευση σε περιμένει.

Αλλά είναι το αναγκαίο σκαλί για την κορυφή που έπλασες στο μυαλό σου ως ιδανική.

Μ.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!