#Debate: Η επέκταση της τεχνολογίας στην ζωή μας είναι δώρο ή τρόπος ελέγχου;

των Ελευθερία Χασάπη και Ανδρέα Φράγκου

Η τεχνολογία, από την πρωτόγονη εποχή των λίθινων εργαλείων μέχρι τη σύγχρονη περίοδο του διαδικτύου και των έξυπνων κινητών, έχει παίξει τεράστιο και καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη κοινωνία. Είναι ζήτημα πραγματικό, καθημερινό και άκρως επιβοηθητικό που κάνει τη ζωή ευκολότερη και πιο ευχάριστη. Ειδικότερα, μετά την πανδημία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σπουδαιότητα της επιρροής της τεχνολογίας στις ζωές μας. Ή μήπως μπορεί;

#Υπέρ της τεχνολογίας

Επικοινωνία

Μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης και ειδικότερα της εμφάνισης των ”έξυπνων κινητών”(smartphones) και του ίντερνετ οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Ανά πάσα στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα σε κάθε σημείο της γης, να ανταλλάξουμε ήχο και εικόνα, να μοιραστούμε όμορφες στιγμές και προβληματισμούς. Νιώθουμε κοντά ο ένας με τον άλλο, όσο μακριά και αν βρισκόμαστε. Οι χρήστες γίνονται ολοένα και περισσότερο δεκτικοί σε αυτού του είδους την επαφή. Σε αυτό το κομμάτι βοηθούν βέβαια και οι διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας που συνεχώς εξελίσσονται, βελτιώνονται και ενημερώνονται.

επέκταση της τεχνολογίας

Εργασιακός τομέας & επέκταση της τεχνολογίας

Η τηλεργασία αποκτά σταθερή θέση στην κοινωνία της τεχνολογίας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκπεραιώνουν τις εργασιακές υποχρεώσεις από το σπίτι τους. Βάσει διαφόρων ερευνών μάλιστα, έχουν αποκαλυφθεί θετικά αποτελέσματά της, συνδεόμενα με αύξηση του αισθήματος της εργασιακής ευχαρίστησης, καλύτερη απόδοση, ισορροπία μεταξύ δουλείας-οικογένειας και μείωση του στρες. Επιπρόσθετα, η εργασία αυτοματοποιείται και οι μηχανές πρωτοστατούν στον επαγγελματικό στίβο. Η σωματική υγεία των εργαζομένων δεν εξασθενίζει τόσο όσο τα παλαιότερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εξοικονομούν ενέργεια και διάθεση για πιο ευχάριστες δραστηριότητες εκτός της εργασίας. Φυσικά, οι πολίτες εξυπηρετούνται γρηγορότερα και χωρίς υπερβολή, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού!

Ψυχαγωγία – Ψυχική υγεία

Οι άνθρωποι μπορούν να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Πλέον από τον καναπέ του σπιτιού μας ο καθένας μπορεί να απολαύσει καθετί που τον ευχαριστεί, από ταινίες και ντοκιμαντέρ μέχρι εκπομπές και μουσικά προγράμματα, χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσει χρόνο  σε ετοιμασίες και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όλες οι αγαπημένες του συνήθειες είναι εύκολα προσβάσιμες. Ακόμη και τη χρονιά του 2020 που ήρθαμε αντιμέτωποι με πλειάδα προβλημάτων, η τεχνολογία βρισκόταν δίπλα μας για να μας διασκεδάσει.

Αυτά και άλλα πολλά έχει προσφέρει η τεχνολογία στις ζωές μας και ποιος ξέρει τι ακόμα έχει να μας χαρίσει; Άνθρωπος σημαίνει εξέλιξη και εξέλιξη σημαίνει ζωή. Υπάρχει κανείς που δεν επιθυμεί να ζει εύκολα, ευχάριστα και ικανοποιητικά;

#Ελεγκτικός Μηχανισμός & επέκταση της τεχνολογίας

Η εμπιστοσύνη προς την επιστήμη και την τεχνολογία και η εντατικοποίηση της χρήσης τους με μεγάλη διείσδυση των θετικών επιστημών, τόσο στις θεωρητικές επιστήμες όσο και στις τέχνες, είναι ένα γεγονός που επιταχύνθηκε με τη χρήση προσωπικών υπολογιστών και την εφεύρεση και διάδοση του διαδικτύου. Τα κοινωνικά δίκτυα έβγαλαν τα απόκρυφα ημερολόγια στη δημοσιότητα μέσα από τα χρονολόγια και τα σχόλια επί παντός επιστητού. Μοιάζει με απελευθέρωση αλλά είναι πιο πολύ δέσμευση σε έναν αόρατο αλλά υπαρκτό κλοιό ελέγχου.

Το ότι προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις των προγραμμάτων και των μηχανημάτων είναι μια ήττα. Τρέχουμε πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ειδικά από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Η πολιτική και η οικονομία σε μεγάλο βαθμό χειραγωγούνται από τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία. Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας μας διαμορφώνονται σημαντικά από το τεχνολογικό γίγνεσθαι και η προσωπική επαφή και κρίση έχουν καταπέσει σε χαμηλή προτεραιότητα. Όσο εμπλουτίζονται οι τεχνολογικές δυνατότητες τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να ”ποδοπατηθούμε” από τις άφταστες δυνατότητες των υπολογιστών.

Αριθμοί

Τα προσωπικά μας δεδομένα γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Οι μοντέρνοι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης και των social media υπαγορεύουν τους στόχους και τις προτιμήσεις μας και φιλτράρουν όλες τις πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς ως άκριτοι δέκτες. Όλα αυτά συμβαίνουν με κερδοσκοπικά και μόνο κριτήρια από όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και τα κράτη είναι αδύνατο να προωθήσουν μια διαφορετική θεώρηση και φιλοσοφία. Είμαστε πλέον αριθμοί, ένα IP, ένας κρίκος της αλυσίδας, μια εν δυνάμει αγορά και ένας αδύναμος παίκτης.

Η νοημοσύνη και η γνώση των ανθρώπων δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα αχανή δεδομένα και την αυτοματοποιημένη επεξεργασία τους. Τελικά οι άνθρωποι ελέγχονται από μηχανιστική λογική, αυτόματο λογισμό και ουδέτερη νοοτροπία. Η κουλτούρα μας σε κάποια επίπεδα φτωχαίνει και παραδίδεται στη σύγχρονη τεχνολογία ενώ ο εγκέφαλος μας εκπαιδεύεται στη λογική του ελέγχου την οποία προσεγγίζει λανθασμένα ως λογική καλλιέργειας και πλουτισμού. Κάποτε θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες και να οδηγούν οι άνθρωποι τις εξελίξεις χωρίς τον έλεγχο της τεχνολογικής υπερισχύος.

Συμπέρασμα

Η τεχνολογία λοιπόν είναι ένας πολυδιάστατος τομέας που αναμφίβολα επηρεάζει τις ζωές μας καθημερινά. Τελικά, δώρο ή τρόπος ελέγχου; Αυτό είναι κάτι που βασίζεται σε εμάς, κατά ένα μεγάλο ποσοστό και θα καθορίσει την μελλοντική σχέση μας με την τεχνολογία.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!