τηλεργασία

#AskTheStreet: Τηλεργασία ή εργασία με φυσική παρουσία;

της Ιωάννας Γιαννοπούλου

Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα. Το σημαντικότερο αυτών ήταν η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς αρκετοί χρειάζεται να δουλέψουν μέσω τηλεργασίας από το σπίτι τους. Παρότι στο εξωτερικό η εργασία από το περιβάλλον του σπιτιού είναι πιο διαδεδομένη, στην Ελλάδα για τους περισσότερους εργαζόμενους είναι μια πρωτοφανής συνθήκη. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν οι εργαζόμενοι προτιμούν την εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία εργασία.

Μαριάννα, ιδιωτική υπάλληλος σε λογιστικό γραφείο

Πες μας λίγα λόγια για εσένα…

Είμαι η Μαριάννα, 27 ετών και έχω σπουδάσει λογιστική και χρηματοοικονομικά στο ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Δουλεύω πέντε χρόνια, εκ των οποίων τα τέσσερα σε λογιστικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εργάστηκα μέσω τηλεργασίας.

Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή μας, μια από αυτές ήταν η εξ αποστάσεως εργασία, για όσους κλάδους μπορούσαν να την αξιοποιήσουν κατά την περίοδο του lock down. Εσένα πως σου φάνηκε αυτή η αλλαγή;

Όντως υπήρξαν πολύ μεγάλες αλλαγές μέσα σε εκείνη την περίοδο, κάποιες από αυτές ήταν ωφέλιμες για την καθημερινότητα των εργαζομένων. Η τηλεργασία έδωσε την ευχέρια σε ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω των μέτρων, αλλά και σε γονείς που λόγω των περιορισμών έπρεπε να μείνουν σπίτι (π.χ. φύλαξη παιδιών) να μπορούν να ανταποκριθούν εξίσου και στις εργασιακές τους υποχρεώσεις. Όμως, πιστεύω ότι ο εργασικακός αυτός τρόπος, δεν είναι ένα μέσο που θα μπορούσε να καθιερωθεί ως μόνιμο μέσο εγασίας. Το εργασιακό περιβάλλον είναι ένας χώρος που βοηθάει περισσότερο στη συγκέντρωση των εργαζομένων, σε σχέση με το περιβάλλον του σπιτιού που είναι πιο εύκολο να αποσπάται η προσοχή σου. Επιπλέον, ως υπάλληλος γραφείου, γνωρίζω ότι στο περιβάλλον του γραφείου της δουλειάς σου έχεις περισσότερα μέσα και εφόδια για να είσαι πιο αποτελεσματικός.

εργασία στο σπίτι

Τι εννοείς όταν λες μέσα και εφόδια στο περιβάλλον του γραφείου και με ποιον τρόπο είσαι πιο αποτελεσματικός;

Όταν βρίσκεσαι στο γραφείο χρησιμοποιείς τον υπολογιστή που σου έχουν προμηθεύσει, καθώς και τα υπόλοιπα μέσα τηλεπικοινωνιών, όπως εκτυπωτές, προγράμματα υπολογιστών κ.α. Όταν όμως βρίσκεσαι σε συνθήκη τηλεργασίας οι δυνάτοτητες είναι περιορισμένες, καθώς δεν έχεις άμεση πρόσβαση στον επαγγελματικό εξοπλισμό.

Μου ανέφερες μόλις κάποιες από τις δυσκολίες της τηλεργασίας. Ωστόσο πριν είπες ότι ήταν ωφέλιμο για κάποιους εργαζόμενους. Εσύ είχες κάποια ωφέλη από αυτή τη συνθήκη;

Στη δική μου περίπτωση, η τηλεργασία δεν ήταν ένα μέσο που με διευκόλυνε στην κατάσταση της καραντίνας. Αυτό συνέβη καθώς είχα μεγάλη έλειψη συγκέντρωσης. Μην ξεχνάμε ότι η συγκέντρωση είναι από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη δουλειά όλων μας. Παρόλα αυτά, η τηλεργασία μου προσέφερε τη δυνατότητα διαχείρησης του ωραρίου και του προγράμματος μου με τρόπο που με εξηπηρετούσε.

Θα μπορούσες λοιπόν να κάνεις μια γενική αποτίμηση αυτής της συνθήκης;

Κατά την άποψη μου, η τηλεργασία είναι ένα παροδικό μέτρο που μπορεί να εξηπηρετήσει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, αλλά δε μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο.

Γιώτα, ιδιωτική υπάλληλος σε φροντιστήριο

Πες μας λίγα λόγια για εσένα…

Εγώ είμαι η Γιώτα, 21 ετών, σπουδάζω στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσα το 3ο έτος των σπουδών μου και τώρα μπαίνω στο 4ο. Αυτό τον καιρό εργάζομαι ως γραμματέας σε φροντιστήριο.

εργασία

Στο χώρο εργασίας σου συναναστρέφεσαι με πολύ κόσμο καθημερινά. Πώς σου φαίνεται αυτό;

Μου αρέσει πολύ αυτό. Η συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους βοηθάει αρκετά κι εμένα και την εργασία μου. Γενικότερα η συναναστροφή με παιδιά εφηβικής αλλά και μικρότερης ηλικίας μου αρέσει αρκετά, καθώς είναι κοντά στο αντικείμενο των σπουδών μου. Η επαφή μου επίσης με καθηγητές είναι κάτι που με βοηθάει, καθώς έχουν μία παραπάνω εμπειρία και πιστεύω ότι θα με βοηθήσει στη μελλοντική μου δουλειά.

Είπες ότι η συναναστροφή με πολλούς ανθρώπους βοηθάει εσένα και την εργασία σου. Πως σε βοηθάει δηλαδή;

Θεωρώ κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός ως προς την επαφή του με άλλους και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Αυτό βοηθάει κι εμένα να είμαι πιο κοινωνική και να προσαρμόζομαι καλύτερα σε διαφορετικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, αν ένας γονέας έρθει να παραπονεθεί για την πρόοδο του παιδιού του, θα καταφέρουμε πιο εύκολα να βρούμε λύση, αφού το συζητήσουμε από κοντά, σε αντίθεση με ένα απλό απρόσωπο τηλέφωνο ή μήνυμα σε κάποιο email.

Η επικοινωνία, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σου. Παρόλα αυτά, ως γραμματέας χρησιμοποιείς αρκετά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πιστεύεις ότι στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε τώρα, θα μπορούσε να συνεχιστεί η εργασία σου μόνο μέσω των τηλεπικοινωνιών;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Πράγματι είναι αρκετά που πρέπει να κάνω μέσω του υπολογιστή. Όμως, θεωρώ πως η facetoface επαφή δε μπορεί να αντικατασταθεί από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τις σχολές των Πανεπιστημίων και ήταν πολύ περίεργο να μιλάμε μέσα από πλατφόρμες με ανθρώπους, χωρίς καν να τους βλέπουμε. Η επικοινωνία εκείνη ήταν απρόσωπη και δε βοηθούσε στο να γνωριστούμε μεταξύ μας όσοι συμμετείχαμε στα μαθήματα αυτά. Δε θα ήθελα κάτι τέτοιο να συμβεί στο χώρο εργασίας μου.

Άρα, πιστεύεις κι ότι η επικοινωνία μέσω τηλεπικοινωνιών δεν επαρκεί…

Σίγουρα όχι. Είναι πιο απρόσωπη και δεν πιστεύω ότι η από κοντά επικοινωνία θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως γενικότερα, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον.

Συμπερασματικά…

Ρωτήσαμε, λοιπόν, την Μαριάννα και την Γιώτα για τις εμπειρίες τους σε σχέση με την τηλεργασία και την εργασία με φυσική παρουσία. Η Μαριάννα, καθώς είχε δουλέψει μέσω τηλεργασίας, είχε μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα. Παρόλα αυτά και οι δύο προτιμούν να δουλεύουν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Η Γιώτα έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις κι η Μαριάννα ανέφερε το ζήτημα του εξοπλισμού και της συγκέντρωσης. Καταλήγουμε λοιπόν, ότι παρά τις συνθήκες που ζούμε, ίσως η τηλεργασία να έχει κάποια οφέλη, αλλά κάποιοι εργαζόμενοι δεν την προτιμούν.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!