Δεν σου αρέσουν τα anime; Δες death note!

Tης ‘Ελενας Σκούφου

Δεν είσαι φαν των manga, anime και γενικότερα της ιαπωνικής ψυχαγωγικής κουλτούρας; Το death note τότε, είναι το κατάλληλο anime, για να σου αλλάξει άποψη και να σε κάνει να δεις την ιαπωνική αυτή τέχνη με άλλα μάτια!

Πρόκειται για ένα απ’ τα πιο δημοφιλή anime. Η ιστορία του ξεκινά το 2003 ως manga, απ’ το σχεδιαστή Ομπάτα Τακέσι και το 2006 περνά στην ιαπωνική τηλεόραση, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Αράκι Τετσούρου. Ακολουθεί πλήθος ταινιών, μυθιστορημάτων και video games επηρεασμένων απ’ την ιστορία του. Η υπόθεση ολοκληρώνεται μέσα σε 37 επεισόδια των 20-25 λεπτών, οπότε είναι η ιδανική επιλογή για όσους κουράζονται απ’ τις μεγάλες σειρές.

Η πλοκή πραγματεύεται την ξαφνική και μυστηριώδη εμφάνιση ενός σημειωματάριου στην αυλή του σχολείου που φοιτά ο νεαρός Light, καθώς και την επίδραση που αυτό του ασκεί. Όσο ο Light παρατηρεί το σημειωματάριο που έπεσε στα χέρια του και αναρωτιέται πώς μπορεί να βρέθηκε στη μέση του προαυλίου, εμφανίζεται ο Ryuk, ένας Shinigami, ένας Θεός Θανάτου δηλαδή, ο οποίος είναι ορατός μόνο στον Light.

Ο Ryuk, που τρελαίνεται για τα κόκκινα, ζουμερά μήλα, αποκαλύπτει στον Light, πως το σημειωματάριο το έριξαν οι Θεοί Θανάτου στον κόσμο των ανθρώπων, μια μέρα που ήταν βαριεστημένοι, προκειμένου να διασκεδάσουν με τις ανθρώπινες αντιδράσεις, αλλά και για να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα το χρησιμοποιούσαν.

Το ιδιαίτερο είναι πως δεν πρόκειται για ένα απλό σημειωματάριο, αλλά για ένα σημειωματάριο θανάτου, στο οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να γράψει το όνομα του ανθρώπου που θέλει να σκοτώσει, αρκεί να ξέρει τη μορφή του. Το εκπληκτικό είναι πως αυτός που θα γράψει το όνομα του μελλοθάνατου, μπορεί να επιλέξει και να σκηνοθετήσει τον τρόπο θανάτου του, διαφορετικά, το θύμα θα πεθάνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από καρδιακή προσβολή!

Ο Light, έκθαμβος απ’ τις δυνατότητες του death note, αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει, σκοτώνοντας τους κακοποιούς και τους κρατούμενους όλου του κόσμου. Νιώθει πανίσχυρος, τιμωρός και εκδικητής όλων όσοι ασελγούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ο Ryuk παράλληλα, διασκεδάζει με την κατάσταση και απολαμβάνει τη δίψα με την οποία ο Light εκτελεί τους στόχους του.

Η κατάσταση ωστόσο αρχίζει να ξεφεύγει, όταν ο Light διευρύνει το πεδίο των δολοφονιών του, ξεκινώντας μαζική εκκαθάριση! Ο Ryuk, χαιρέκακα γελά και εντυπωσιάζεται απ’ την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι σκοτώνουν, όταν τους δοθεί δύναμη και εξουσία «θεϊκή».

Ύστερα απ’ την κινητοποίηση των παγκόσμιων θεσμών εξιχνίασης εγκληματικών υποθέσεων και καταστολής, οι οποίοι δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα, προσλαμβάνεται ο ιδιοφυής ντετέκτιβ L, ο οποίος καλείται να διαλευκάνει την πρωτοφανή υπόθεση.

Ο Light, γιος του αστυνομικού που ηγείται της επιχείρησης, καλείται και αυτός να βοηθήσει, μιας και είναι ιδιαίτερα έξυπνος και συνεργάζεται με τον L προκειμένου να ρίξουν φως στο μυστήριο. Ξεκινά τότε μια περιπέτεια, στην οποία ο Light προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του L και να μην κινήσει υποψίες εναντίον του. Ποιος απ’ τους δύο άραγε θα νικήσει; Θα αποκαλυφθεί ο Light; Τι θα γίνει τώρα πια, που η όλη κατάσταση δε διασκεδάζει τον Ryuk; Θα τους αφήσει να συνεχίσουν το παιχνίδι κυνηγιού;

To death note είναι must seen, όχι μόνο επειδή έχει τρομερό σασπένς, καλογραμμένη υπόθεση και χαρακτήρες, αλλά επειδή η βάση της ιστορίας προέρχεται από αρχαίες ιαπωνικές παραδόσεις και αντιλήψεις που έχουν τις ρίζες τους στον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.

Το εξαιρετικό αυτό anime δημιουργεί στους θεατές του αρκετές σκέψεις και ανησυχίες σχετικά με την ανθρώπινη φύση και το πώς αυτή λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις. Στην πραγματικότητα το death note επηρέασε αρκετούς μαθητές ανά τον κόσμο και σημειώθηκαν περιστατικά στα οποία βρέθηκαν στα σχολεία σημειωματάρια με γραμμένα ονόματα καθηγητών και μαθητών, με αποτέλεσμα το anime να απαγορευτεί σε συγκεκριμένες χώρες.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε και ένας φόνος στο Βέλγιο, όπου πλάι στον άτυχο άνδρα βρέθηκαν δυο σημειώσεις, με ξεκάθαρη την επιρροή του death note, περίπτωση που έμεινε γνωστή ως «φόνος του manga». Το death note σε προκαλεί να «παίξεις». Εσύ μπορείς να αντισταθείς;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!