CodeBiz 2019 στο Innovathens στον Κεραμεικό

του Θανάση Βραχνή

 

To CodeBiz είναι ένα event που διοργανώθηκε από την Thinkbiz, στον χώρο InnovAnthens στον Κεραμεικό. Η Τhinkbiz είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό να βοηθήσει τους νέους να ενταχθούν γρηγορότερα και ευκολότερα στην διεθνή αγορά εργασίας και στο μάρκετινγκ.

Τι ακριβώς είναι το CodeBiz;

To όνομα CodeBiz προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων coding και business, που στα ελληνικά σημαίνουν προγραμματισμός και επιχειρηματικότητα. Στο συγκεκριμένο event-διαγωνισμό νέοι και κυρίως φοιτητές από διάφορες σχολές, κλήθηκαν να οραματιστούν και να δημιουργήσουν μια εικονική start-up εταιρεία μέσα σε μια εβδομάδα.

Τι είναι μια start-up εταιρία;

Οι start-up εταιρίες είναι ουσιαστικά ένα νέο και πρωτοποριακό είδος εταιριών που έχουν εμφανιστεί ως μοντέλο τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους αποτελεί το ότι στην πλειοψηφία τους είναι εταιρίες που προσφέρουν κάποια υπηρεσία ή ένα προϊόν υπηρεσίας. Έχουν συνήθως μικρό αρχικό κεφάλαιο, πολύ συχνά απασχολούν λίγα άτομα, και δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν ένα συμβατικό γραφείο ή εγκαταστάσεις, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της δουλειάς γίνεται ηλεκτρονικά και δεν προϋποθέτει ειδικό εξοπλισμό. Ένα άλλο στοιχείο μιας επιτυχημένης start-up αφορά στο ότι πρέπει να είναι καινοτόμα, έτσι ώστε να εισάγει κάτι καινούργιο στην αγορά ή να προσφέρει κάτι που υπάρχει ήδη με καλύτερο τρόπο.

Το event και οι ομάδες

Στην πρώτη φάση της εκδήλωσης αυτής, οι συμμετέχοντες έκαναν μια σύντομη παρουσίαση της ιδέας τους και του λόγου για τον οποίο πίστευαν ότι αυτή η ιδέα θα είχε επιτυχία ως προς την υλοποίησή της. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε από κοινού ποιες από αυτές τις ιδέες θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται. Με βάση αυτό το κριτήριο χωρίστηκαν και οι ομάδες που αποτελούνταν από τρία έως πέντε άτομα. Η κάθε ομάδα θα είχε μια εβδομάδα να εξελίξει, να αναπτύξει και να προσπαθήσει να κάνει το όραμά της πραγματικότητα. Καθένα από τα μέλη της ομάδας ανέλαβε ένα συγκεκριμένο. Από την μία ήταν οι προγραμματιστές που ασχολήθηκαν με το τεχνικό κομμάτι, όπως για παράδειγμα η κατασκευή της ιστοσελίδας. Από την άλλη υπήρχαν οι υπεύθυνοι του Marketing, των οποίων αρμοδιότητα ήταν να αναλάβουν να παρουσιάσουν το project στους μέντορες για να εξασφαλίσουν μια συνεργασία.

Το περιεχόμενο των ιδεών


Κατά την διάρκεια του event, περάσαμε και λίγο χρόνο με την κάθε ομάδα ξεχωριστά. Συζητήσαμε για το τι θέλουν να πετύχουν μέσα από την δουλειά τους αλλά και με ποιον τρόπο θα το υλοποιήσουν. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες ήταν οι εξής:
1. Μια διαδραστική ιστοσελίδα αυτοβελτίωσης μέσα από την οποία ο χρήστης αποκτά σταδιακά καινούργιες δεξιότητες για να γίνεται καλύτερος, λόγου χάρη υπομονή.
2. Μια εφαρμογή η οποία προτείνει διάφορα μέρη για βραδινές εξόδους ανάλογα με την προτίμηση του χρήστη στην μουσική αλλά και την διάθεσή του.
3. Μια υπηρεσία για ευκολότερη και γρηγορότερη αγορά προϊόντων από τη λαϊκή αγορά μέσω ειδικής εφαρμογής.
4. Μια live υπηρεσία η οποία βοηθάει τους νέους να ξεκινήσουν τη δική τους start-up και να εισαχθούν έτσι στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Ο τελικός σκοπός

Μέσω του Codebiz, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και τα οράματά τους, αλλά και να κάνουν αυτές τις ιδέες πραγματικότητα. Για να το καταφέρουν αυτό θα έπρεπε να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στον τελικό, και να πείσουν τους χορηγούς ότι έχουν το καλύτερο πλάνο και ότι αξίζει να επενδύσουν πάνω τους. Εν τέλει, μόνο μια ομάδα θα στεφθεί νικήτρια και το έπαθλο είναι ένας ελεύθερος χώρος εργασίας με πλήρη εξοπλισμό για 6 μήνες, στον οποίο θα μπορέσουν τα μέλη της ομάδας να κάνουν τα πρώτα τους βήματα για την υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας και να επιχειρήσουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το CodeBiz, αν και ήταν ένα νέο event, είχε μεγάλη απήχηση. Αρκετοί ήταν εκείνοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, είτε ως ενεργοί συμμετέχοντες, είτε ως ενδιαφερόμενοι ή απλοί περαστικοί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και εμείς αποκομίσαμε πολλά από την εκδήλωση και είμαστε βέβαιοι ότι, παρ’όλο που ήταν η πρώτη φορά, δε θα είναι η τελευταία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!