LinkedIn: Ένας μεγάλος «ωκεανός» βιογραφικών
Της Νατάσας Τζαβάρα
Το Linkedin είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο επαγγελματιών στον κόσμο, με πάνω από 414 εκατομμύρια χρήστες (πάνω-κάτω 2 νέοι χρήστες ανά δευτερόλεπτο). Το συγκεκριμένο δίκτυο αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς τρόπους για την εύρεση εργαζομένων, δίνοντας την δυνατότητα στους εργοδότες να επιλέξουν τον υποψήφιο με το που θα δουν ένα προφίλ που τους ενδιαφέρει. Όπως καταλαβαίνεις, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις ένας προφίλ που θα σε παρουσιάζει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Αρχικά δεν έχει καμία σχέση με fb, οπότε πρέπει να διαλέξεις κάποια φωτογραφία προφίλ που να μην παραπέμπει σε διακοπές, πάρτι ή κάτι αντίστοιχο, αλλά μία αμιγώς επαγγελματική φωτογραφία όπως και η background image που πρέπει να κινηθεί σε αντίστοιχα πλαίσια (π.χ. ένα μονόχρωμο φόντο). Όταν ξεκινήσεις να συμπληρώνεις το προφίλ σου, γράψε τα πάντα με λεπτομέρειες, αναλυτικά και μεθοδικά. Να αναφέρεις τι έκανες στην κάθε δουλειά, την θέση και τις αρμοδιότητες που είχες καθώς και σε τι projects συμμετείχες. Γράψε όλα τα skills σου, την εκπαίδευσή σου (πού, πότε, διάρκεια, τίτλοι σπουδών), τις γλώσσες σου, τα ενδιαφέροντά σου και ζήτα από συνεργάτες, συναδέλφους και αφεντικά να σου γράψουν recommendations. Οι δέκα συστάσεις είναι ιδανικός αριθμός.
Το περιεχόμενο του προφίλ σου είναι πολύ σημαντικό. Είναι σαν να διαβάζει κάποιος το βιογραφικό σου. Γι’ αυτό αν θες να δημοσιεύσεις φωτογραφίες, δημοσίευσε κάποιες με συνεργάτες σου από τη δουλειά, από σεμινάρια, συνέδρια. Για να πεις κάτι μπορείς να γράψεις ένα μικρό και έξυπνο κείμενο. Ο τρόπος γραφής δείχνει πολλά για την ιδιοσυγκρασία μας και τον χαρακτήρα μας.
Συνοπτικά οι συμβουλές για ένα καλύτερο προφίλ είναι οι παρακάτω: η σωστή προώθηση του εαυτού σου, να κάνεις αναλυτική αναφορά στην προϋπηρεσία, σε εθελοντικές εργασίες οι οποίες είναι το ίδιο σημαντικές όπως επίσης και στις ικανότητές σου βάζοντας τις πιο σημαντικές ψηλά, να είσαι ακριβής και συγκεκριμένος σχετικά με την ακαδημαϊκή σου εκπαίδευση, να συμμετέχεις σε διάφορα γκρουπ έτσι ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος σου και να κάνεις συχνά upload κάποια post γιατί είναι ένας καλός τρόπος να τραβήξετε την προσοχή. Τέλος μπορείς να χρησιμοποιείς κάποιες λέξεις κλειδιά για να σε βρίσκουν πιο εύκολα στις αναζητήσεις
Μέσα από το Linkedin μπορείς να διευρύνεις τον κύκλο σου και να βρεις κάποια θέση απασχόλησης που σε ενδιαφέρει. Είναι πολύ σημαντική η δικτύωση με άτομα του επαγγελματικού χώρου που ανήκεις και το πώς «πουλάς» τον εαυτό σου μέσα από το προφίλ σου σε αυτή την διαδικτυακή πλατφόρμα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για όλα τα παραπάνω και μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να σου αποφέρει μία πολύ καλή, θετική εικόνα, αναγνωρισιμότητα και να σε καθιερώσει επαγγελματικά. Κλείσε για λίγο το fb και άρχισε να ετοιμάζεις το προφίλ σου.
Καλή επιτυχία!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!