Εθελοντισμός: προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη

Της Σύλβιας Κοτρώτσου

Βοηθώντας τους άλλους αναπτύσσω και αναπτύσσομαι

Ο Σεπτέμβρης συνδέεται πάντα με νέα ξεκινήματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι Γάλλοι του έχουν δώσει το όνομα «La rentrée” (Η Επιστροφή). Εκτός από την επιστροφή μας και την έναρξη της νέας σεζόν, είναι και η εποχή που ψαχνόμαστε για να ξεκινήσουμε κάτι νέο, κάτι διαφορετικό.  Άλλοι ξεκινάνε γυμναστήριο, αλλά εμείς έχουμε να προτείνουμε κάτι που θα σου αλλάξει τη ζωή, αλλά και τη ζωή άλλων, τον εθελοντισμό.

Ο εθελοντισμός από πολλούς φαντάζει ουτοπικός ή/ και συνδεδεμένος με κακόφημες ΜΚΟ, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι ένας χώρος όπου μπορείς να αναπτυχθείς προσφέροντας. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μέσα από την ενασχόλησή τους καταλήγουν στο συμπέρασμα:

«Νόμιζα ότι πήγαινα να βοηθήσω, αλλά τελικά αυτά που πήρα ήταν πολύ περισσότερα από ό,τι έδωσα».

Η ethelon είναι ένας οργανισμός που φροντίζει να βρεις αυτό που σου ταιριάζει,  αλλά και να πας εκεί που σε έχουν πραγματικά ανάγκη. Στόχος της είναι να συνδέσει ΜΚΟ και εθελοντές, επομένως αν θες να βρεις κάτι γύρω από τον εθελοντισμό, ξέρεις πού να απευθυνθείς. Δημοσιεύουν εθελοντικές θέσεις σε οργανισμούς ποικίλων ενδιαφερόντων, συνδέουν εθελοντές με εκδηλώσεις, αλλά και διοργανώνουν κοινωνικές δράσεις που κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Eμείς τους ρωτήσαμε να μας πουν 4 πράγματα που μπορείς να κερδίσεις μέσα από τον εθελοντισμό. Να λοιπόν τι μας είπαν:

Ο εθελοντισμός σε φέρνει σε επαφή με νέο κόσμο

Κάνοντας εθελοντισμό, έρχεσαι σε επαφή με νέους ανθρώπους, που διαφορετικά ίσως να μην τους γνώριζες ποτέ. Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι εκ φύσεως εξωστρεφείς χαρακτήρες, άλλοι είναι περισσότερο ντροπαλοί και δυσκολεύονται να γνωριστούν με καινούργιους ανθρώπους, πολύ περισσότερο όταν είναι διαφορετικοί. Μέσα από τον εθελοντισμό, αναπτύσσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες, δημιουργείς νέες σχέσεις και μαθαίνεις να συνεργάζεσαι με διαφορετικούς ανθρώπους. Δουλεύετε μαζί για να επιτύχετε έναν κοινό σκοπό. Αυτό με τη σειρά του σου επιτρέπει να αναπτύξεις δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, διαπραγμάτευσης και να αναλάβεις διαφορετικούς ρόλους σε μια ομάδα (ηγέτη, facilitator, project manager, executioner κ.ά.). Για παράδειγμα, συμμετέχοντας εθελοντικά σε εκδηλώσεις, βοηθώντας στην ομαλή διεξαγωγή τους, προσεγγίζεις και ο ίδιος κόσμο και συνεργάζεσαι με ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα.

Ο εθελοντισμός σε βοηθάει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά

Ο εθελοντισμός σου προσφέρει το αίσθημα της ικανοποίησης, της ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με έρευνες που μελέτησαν τα επίπεδα ορμονών και την εγκεφαλική δραστηριότητα, το να βοηθάς άλλους σου δημιουργεί μεγάλη ευχαρίστηση. Καταπολεμά την κατάθλιψη, μειώνει τον θυμό και το άγχος, σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και σε κάνει χαρούμενο. Κυρίως για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ο εθελοντισμός μπορεί να τους ενεργοποιήσει, κινητοποιήσει και να τους δώσει ένα νέο αίσθημα σκοπού. Είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να ανακαλύψεις τα ενδιαφέροντά σου. Το να προσφέρεις εθελοντική εργασία που βρίσκεις ενδιαφέρουσα και ουσιαστική, σου φτιάχνει τη διάθεση κάνοντάς σε να νιώθεις ότι προσφέρεις ενεργά στα κοινωνικά ζητήματα.

Με τον εθελοντισμό αποκτάς εργασιακή εμπειρία

Με τον εθελοντισμό μπορείς να δοκιμάσεις σε πρακτικό επίπεδο τις θεωρητικές γνώσεις που έχεις αποκτήσει στο πανεπιστήμιο, μαθαίνοντας νέα πράγματα και αυξάνοντας τις πιθανότητες να βρεις πιο εύκολα δουλειά. Αναλυτικότερα, και ως φοιτητής θα μπορείς να αποκτήσεις πρακτική εργασιακή εμπειρία, αλλά και ως επαγγελματίας να διευρύνεις τις γνώσεις σου συνεισφέροντας στο έργο ενός οργανισμού που θα επιλέξεις. Επίσης, μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία και γνώσεις και σε αντικείμενα που δεν έχεις σπουδάσει αλλά σε ενδιαφέρουν, όπως τα social media, oι δημόσιες σχέσεις, ο προγραμματισμός υπολογιστών, το marketing, γνώσεις που λείπουν συνήθως από τους μικρούς οργανισμούς της Ελλάδας.

Μέσα από τον εθελοντισμό αναπτύσσεις δεξιότητες (soft skills) που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, όπως επίλυσης προβλημάτων, πρωτοβουλίας, υπευθυνότητας και ομαδικότητας.

Αναλυτικότερα, ως εθελοντής έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πλήθος προβλημάτων που καλείσαι να επιλύσεις. Για παράδειγμα, το να μην εμφανιστεί όλη η ομάδα σου και να πρέπει να ανταποκριθείς γρήγορα στα νέα δεδομένα ή να πρέπει να αντιμετωπίσεις δύσκολους ανθρώπους που δημιουργούν πρόβλημα. Επίσης, μαθαίνεις να δουλεύεις μέσα σε μια ομάδα, βοηθώντας με τις εργασίες και αναπτύσσοντας την προσωπικότητά σου με το να είσαι φιλικός και συνεργάσιμος, υπεύθυνος και να τα πηγαίνεις καλά με τα υπόλοιπα μέλη. Τέλος, σου δίνεται και η ευκαιρία να αναλάβεις θέσεις ευθύνης ως υπεύθυνος ομάδων ή ενός project και να πάρεις αποφάσεις.

Με βάση τα παραπάνω, ο συνδυασμός ικανοποίησης, άρα και αυτοπεποίθησης και απόκτησης ‘transferrable skills, δεξιοτήτων δηλαδή που μπορούν να μεταφερθούν και σε εργασιακά περιβάλλοντα, είναι τα δύο στοιχεία με τα οποία η εθελοντική εμπειρία έρχεται να συμπληρώσει και να διαφοροποιήσει το βιογραφικό σου.

Γι’ αυτό και φέτος κάνε τη διαφορά και, αντί να πας για καφέ μετά τη σχολή ή να κάθεσαι σπίτι και να λες «ψάχνω δουλειά», αναζήτησε θέσεις που θα σε κάνουν να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους ξεχωριστούς και θα σε βοηθήσουν να κάνεις το δικό σου “extra mile”!

Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στην ethelon για να ενημερωθείς για τους τρόπους που μπορείς να συνεισφέρεις εδώ: www.ethelon.org/registration/

Η σελίδα τους στο facebook: www.facebook.com/Ethelon.org/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!