Harry Potter

Της Ευγενίας Πάταρα

Όπως είναι συνηθισμένο, στο πανεπιστήμιο παραδίδονται μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο σπουδών και με τίτλους όπως “Αρχές της τάδε θεωρίας” ή “Οικονομική και Πολιτική ζωή κατά τον τάδε αιώνα” ή ακόμα, η “Φιλοσοφική αναζήτηση του τάδε φιλοσόφου”. Ωστόσο, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής αποφάσισαν να ξεφύγουν λίγο από τους μονότονους τίτλους και τα συνηθισμένα προγράμματα σπουδών. Δημιούργησαν μαθήματα που αναφέρονται σε υπερήρωες, σε μαγεία και σε ένα σωρό άλλα περίεργα και ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία εισήγαγαν κανονικά στο πρόγραμμά τους. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τους 12 πιο ιδιαίτερους τίτλους μαθήματων των συγκεκριμένων πανεπιστημίων.

Λογοτεχνία της Φαντασίας (Fantasy Literature): Harry Potter – Ohio State University

Για τους λάτρεις του Harry Potter αυτό είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει να χάσουν. Αφιερωμένο στο έργο της βρετανίδας συγγραφέως J.K.Rowling, το μάθημα αυτό επικεντρώνεται στην ιστορία του μαγικού κόσμου των ηρώων, αναλύοντας τη λογοτεχνική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε και τις πολιτιστικές πηγές των μυθιστορημάτων. Οι μαθητές πρέπει να μελετήσουν τα επτά βιβλία της σειράς, σχετικά άρθρα αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό το οποίο αναφέρεται στο Harry Potter και στο μαγικό του κόσμο.

Τα βαμπίρ στη Λογοτεχνία και στον Κινηματογράφο (The vampire in Literature and Cinema) – University of Wisconsin-Madison

Τα τελευταία χρόνια, βιβλία όπως το Twilight αλλά και τηλεοπτικές σειρές όπως το Vampire Diaries ή το True Blood έχουν καταφέρει να βάλουν για τα καλά στη ζωή μας τα βαμπίρ. Έτσι, ο καθηγητής Tomislav Longinovic διδάσκει το συγκεκριμένο μάθημα με σκοπό να εξαλείψει όλες τις αρνητικές αντιλήψεις για την κουλτούρα της ανατολικής Ευρώπης αναλύοντας τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και την κινηματογραφική παραγωγή της περιοχής και ειδικότερα, την εμφάνιση των βαμπίρ μέσα σε αυτές.

Φανταστικές Γλώσσες (Invented Languages): Klingon and Beyond – The University of Texas at Austin

Οι οπαδοί της επιστημονικής φαντασίας θα ενθουσιαστούν με την ύπαρξη του συγκεκριμένου μαθήματος. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι εξωγήινοι στην ταινία Star Trek και την οποία πολλοί υποστηρίζουν ότι τη μιλούν (όπως ο Sheldon από το Big Bang Theory) και τη μέλετουν επί πολλά χρόνια έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας και αέναης συζήτησης. Στη βάση, λοιπόν, της χρήσης αυτής της γλώσσας, χρησιμοποιούνται φανταστικές γλώσσες ως έναυσμα για συζήτηση γύρω από καινούριες ιδέες σχετικές με τη γλωσσολογική θεωρία και γύρω από την αλληλεπίδραση μεταξύ γλώσσας και κοινωνίας.

Καθημερινές Σειρές (Daytime Serials): Οικογένεια και Κοινωνικοί Ρόλοι (Family and Social Roles) – University of Wisconsin-Madison

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις τις καθημερινές σειρές στην τηλεόραση, τότε να η ευκαιρία να τις αξιοποιήσεις προς όφελός σου! Το μάθημα αυτό χρησιμοποιεί καθημερινές σειρές της τηλεόρασης και κυρίως σαπουνόπερες προκειμένου να μελετήσει το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες αντικατοπτρίζονται στο περιβάλλον της δουλειάς και της οικογένειας. Αναλύονται οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις της προς μελέτη σαπουνόπερας σε σύγκριση με τα προγράμματα που προβάλλονται στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης (prime time).

Η χαρά των Σκουπιδιών (The Joy of Garbage) – Santa Clara University

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η καθηγήτρια Virginia Matzek διδάσκει το παραπάνω μάθημα στο Πανεπιστήμιο της Santa Clara και δηλώνει πως είναι πολύ δημοφιλές. Οι φοιτητές καλούνται να ερευνήσουν τα σκουπίδια σαν να ήταν αρχαιολόγοι που προσπαθούν να ανακαλύψουν έναν κρυμμένο θησαυρό. Στο επίκεντρο βρίσκονται σκουπίδια και απόβλητα με τα οποία η καθηγήτρια μεταδίδει αυθεντική γνώση στους φοιτητές της. Η βασική ιδέα είναι να γίνει κατανοητό ότι οι κοινωνίες ασχολούνται με τα απόβλητά τους όσο ασχολούνται και με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται.

Η επιστήμη των Υπερηρώων (The Science of Superheroes) – University of California, Irvine

Ο καθηγητής Michael Dennin βρήκε έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο για να διδάξει φυσική. Ναι, ναι, φυσική! Οι φοιτητές του μαθαίνουν τις πραγματικές αρχές της φυσικής μελετώντας τις επιστημονικής δημιουργίας και φαντασίας υπερδυνάμεις που διαθέτουν οι αγαπημένοι τους υπερήρωες, όπως ο Batman, ο Spider-Μan, ο Superman και η Wonder Woman.

Η ιστορία του γουρουνιού στην Αμερική (A History of the Pig in America) – Xavier University in Cincinnati

Το μάθημα του καθηγητή Karim M. Tiro επικεντρώνεται στην ιστορία των γουρουνιών μέσα στο χρόνο, στην απεικόνισή τους στη λογοτεχνία και στις αντιλήψεις γι’αυτά μέσα στην κοινωνία. Αν λοιπόν, ενδιαφέρεσαι να μάθεις διάφορα πράγματα σχετικά με τα γουρούνια, ξεκινώντας από τη λέξη του 16ου αιώνα ‘’buccaneer’’, που δηλώνει τις σχάρες πάνω στις οποίες μαγείρευαν χοιρινό κρέας, και τις μάχες μεταξύ Βρετανών αποίκων και ιθαγενών Αμερικανών σχετικά με το ζώο αυτό, τότε δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις το συγκεκριμένο μάθημα.

Τα Ζόμπι στα Δημοφιλή Μέσα Ενημέρωσης (Zombies in Popular Media) – Columbia College Chicago and University of Baltimore

Στα δύο αυτά πανεπιστήμια γίνεται λόγος για την παρουσία των ζόμπι στη λαϊκή κουλτούρα. Γίνεται, επίσης, έρευνα για το πώς τα πλάσματα αυτά επηρέασαν το βουντού στην Αϊτή, ταινίες όπως το Resident Evil αλλά και βιντεοπαιχνίδια όπως το Doom. Ανατριχιαστικό και ταυτόχρονα αρκετά συναρπαστικό!

Μαθήματα από τη σειρά Lost (Lessons from Lost): A Case Study – Vanderbilt University

Μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές της τηλεόρασης κατάφερε να αποτελεί ολόκληρο μάθημα στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Ο καθηγητής John M. Sloop θεωρεί τη σειρά Lost άξια μελέτης, καθώς περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες, αντιπαραθέτει τη θρησκεία με την επιστήμη και η πλοκή της έχει μεγάλη δόση ίντριγκας. Οι φοιτητές παρακολουθούν τα επεισόδια της σειράς και έπειτα αναπτύσσουν συζήτηση γύρω από αυτά.

Διαδικτυακό Πορνό και Κοινωνία (Cyberporn and Society) – University of New York at Buffalo

Περίεργο όσο και τα προηγούμενα, μάθημα σε πανεπιστήμιο αποτελεί και αυτό με τίτλο ‘’Διαδικτυακό Πορνό και Κοινωνία’’, το οποίο εξετάζει το ρόλο που παίζει η πορνογραφία στην ανάπτυξη του Διαδικτύου και το πώς αυτή έχει επηρεάσει την κοινωνία. Ο λέκτορας, Alexander Halavais, εξηγεί πως σκοπός του μαθήματος δεν είναι να προωθήσει ή να κάνει κριτική στο πορνό, αλλά να φέρει στην επιφάνεια την αλληλεπίδραση μεταξύ πορνογραφίας και τεχνολογίας. Το μάθημα, φυσικά, δεν περιλαμβάνει την προβολή πορνογραφικού υλικού.

Simpsons και Φιλοσοφία (The Simpsons and Philosophy) – University of California, Berkeley

Αν είσαι και εσύ ένας από τους λάτρεις του Simpsons, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δημιούργησε αυτό το μάθημα για εσένα. Μελετάται η δημοφιλής κωμική σειρά κινουμένων σχεδίων μέσα από την προοπτική των φιλοσόφων, μεταξύ των οποίων, ο Πλάτωνας και ο Νίτσε.

Η Επιστήμη και η Ιστορία του Αλκοόλ (Drinking up: The Science and the History of Alcohol) – Alfred University, New York

Ιατρικώς χρησιμοποιούμενο στη λατρεία και στη θρησκεία αλλά και ως αρωγός στην ανάπτυξη κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων, το αλκοόλ χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια, άλλες φορές αφειδώς και αλλές φορές για την απόλαυση που απορρέει από την κατανάλωση. Στο συγκεκριμένο μάθημα, μελετάται η ιστορία και η επιστήμη της αιθανόλης(αλκοόλ) σε συνδυασμό με εργαστηριακές ασκήσεις, παρασκευή ‘’σπιτικού’’ αλκοόλ, ανάλυση οινοπνευματοδών ποτών και ταξίδια σε αμπελώνες.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr