Φοιτητική ζωή στην Πράγα

Φοιτητική ζωή στην Πράγα - vltava river prague

Της Ευγενίας Πάταρα

Η Πράγα είναι πρωτεύουσα της Τσεχίας και αποτελεί την πιο σημαντική πόλη της χώρας λόγω του ιστορικού της υπόβαθρου, την πολιτιστικής επιρροής της και της εκπαιδευτικής της ποιότητας.

Χτισμένη δίπλα στον ποταμό Vltava, η Πράγα έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελούσε για δεκαετίες οικονομικό, πολιτικό και παραδοσιακό κέντρο της Τσέχικης Δημοκρατίας. Οι κάτοικοι τής αποδίδουν το χαρακτηρισμό «Κόσμημα της Τσεχίας», καθώς το 1992 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ με το πέρασμα του χρόνου τής αποδώθηκαν και άλλοι χαρακτηρισμοί, όπως «Χρυσή Πόλη», «Μητέρα των Πόλεων», «Καρδιά της Ευρώπης». Στο σύνδεσμο https://www.private-prague-guide.com/prague-monuments-what-to-see/ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για ό,τι αφορά την Τσεχία γενικότερα αλλά και την Πράγα ειδικότερα και να λύσετε οποιαδήποτε σχετική απορία σας.

Φοιτητική ζωή στην Πράγα - statue of Golem

Χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς της είναι και η αρχιτεκτονική των κτιρίων της. Τα μνημεία, τα μουσεία αλλά και τα πάρκα της χρονολογούνται από πολύ παλιά και περιλαμβάνουν στις συλλογές τους εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες που σημάδεψαν το παρελθόν της χώρας. Τα κάστρα αποτελούν σήμα κατατεθέν για την Πράγα, όπως και για όλη την Τσεχία άλλωστε. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην πόλη είναι το Κάστρο της Πράγας, το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο, το οποίο χτίστηκε κατά τον 9ο αιώνα. Στην ομορφιά των αξιοθέατων της πόλης μπορούμε να προσθέσουμε και τη μυστήρια πλευρά που χαρακτηρίζει πολλά από τα κτίριά της. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αγάλματα της Πράγας ονόματι Golem, που βρίσκεται στην εβραϊκή γειτονιά της πόλης. Γι’αυτό το άγαλμα υπάρχει ο μύθος ότι δημιουργήθηκε με σκοπό να προστατεύει την Πράγα και τους πολίτες της, φήμη που εξακολουθεί να επικρατεί μέχρι και σήμερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία και την ιστορία της Πράγας, μπορείτε να μεταβείτε στο σύνδεσμο https://www.private-prague-guide.com/prague-monuments-what-to-see/.

Φοιτητική ζωή στην Πράγα - castle of Prague

Ωστόσο, η Πράγα δεν είναι μόνο μια πόλη με σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό ρόλο στην Ευρώπη. Πλέον, κατέχει βαρυσήμαντη θέση και σε διεθνές επίπεδο λόγω της άνθισης του εκπαιδευτικού της συστήματος και της επιρροής που ασκεί μέσω αυτού. Τα χαμηλά -ή και ανύπαρκτα στα δημόσια πανεπιστήμια- δίδακτρα, το μικρό κόστος ζωής και η έντονη πολιτιστική ζωή της την καθιστούν πολύ δημοφιλή προορισμό για όποιον θέλει να ακολουθήσει σπουδές στο εξωτερικό. Πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Πράγα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα των πολιτιστικών διοργανώσεων της χώρας http://www.czechtourism.com/home/.

Όσον αφορά το κόστος ζωής στην Πράγα, αυτό είναι σίγουρα χαμηλό όπως προαναφέρθηκε, αλλά είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τις τιμές σε κάποια βασικά είδη κατανάλωσης για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρουμε τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες και την τιμή τους κατά προσέγγιση:

Γεύμα σε φθηνό εστιατόριο   4,30€

Γεύμα για δύο άτομα, σε μεσαίας κατηγορίας εστιατόριο   21,94€

Γάλα   0,72€ / lt

Νερό   0,51€ / 1,5lt

Φρούτα   0,90€ – 1,50€ / κιλό

Λαχανικά   0,55€ – 1,50€ / κιλό

Τσιγάρα   3,25€ / πακέτο

Εισιτήριο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μιας διαδρομής   0,97€

Μηνιαία Κάρτα Απεριορίστων Διαδρομών 20,11€

Βενζίνη   1,23€ / lt

Βασικά Έξοδα (θέρμανση, νερό, ηλεκτροδότηση) για διαμέρισμα 85m2  141,82€ / μήνα

Συνδρομή Ίντερνετ (6 Mbps, Unlimited Data, Cable/ADSL)   15,00€ / μήνα

Εισιτήριο για τον κινηματογράφο   5,85€

Ενοίκιο:

Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (1 υπνοδωμάτιο)   480,00€ / μήνα

Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (3 υπνοδωμάτια)   890,00€ / μήνα

Αγορά:

Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης   2.620€ / m2

Διαμέρισμα έξω από το κέντρο της πόλης   1.590€ / m2

Μέσος Μισθός   940€ / μήνα

Δείτε και τα παρακάτω video – μαρτυρίες για το Πώς είναι η ζωή στην Πράγα

Δείτε και το άρθρο μου για τα μεταπτυχιακά στην Τσεχία.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.