Από τη Νίκολα Παγκράτη

Φοιτητικές Ομάδες

Ας μιλήσουμε για τις φοιτητικές ομάδες. Αυτές τις «εξωσχολικές», όπως κάποτε θα αποκαλούσαμε δραστηριότητες. Αυτές τις πλέον όμως πανεπιστημιακές ομάδες οι οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν στο πανεπιστήμιο κάτω από πλαίσια οργάνωσης και κοινού ενδιαφέροντος. Οι γνωστές σε όλους μας ομάδες μπάσκετ, ποδοσφαίρου, χορού κλπ του Πανεπιστημίου γενικότερα. Θα εστιάσω λίγο σε αυτές που υπάρχουν στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στα συναισθήματα που δημιουργούνται σε έναν φοιτητή εδώ όταν ακούει τους φίλους του στη Θεσαλλονίκη, Πάτρα, Αθήνα κλπ να έχουν ομάδες για πάρα πολλά πράγματα, για διαφορετικά και ίσως μερικές φορές και πιο ελκυστικά, όπως θα μπορούσε να πει κάποιος. Το θέμα είναι να σκεφτεί κάποιος για ποιο λόγο θα ήταν καλό να υπάρχει μια τέτοια Πανεπιστημιακή ομάδα. Ότι από τη στιγμή που έχεις την δυνατότητα να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό να δοκιμάσεις και εσύ κάτι στο οποίο μπορείς ως φοιτητής να εκδηλώσεις ή ακόμα να βοηθήσεις τον εαυτό σου να εξερευνήσει τα ενδιαφέροντά σου και τις προτιμήσεις σου.

Για να μην μακρυλογώ όμως, ας πάμε κατευθείαν στο θέμα και σε όλα εκείνα τα ερωτηματικά που μπορεί να μας δημιουργεί ένα τέτοιο γεγονός. Συνομιλώντας, λοιπόν, με έναν φίλο μου καταλάβαινα μέσα στα λεγόμενά του ένα διστακτικό ύφος ίσως μερικές φορές και αδικημένο. Ξέρεις, εννοώ εκείνα τα ερωτηματικά που σε βασανίζουν και δεν μπορείς να τα παραδεχτείς ή απλά δεν δίνεις σημασία… Μάλιστα, όταν τον ρώτησα πώς ένιωθε που δεν υπάρχει στα Γιάννενα ποικιλία φοιτητικών ομάδων, δεν μου είπε παρα μόνο μία λέξη. «Άσχημα». Και μετά, όπως ο καθένας μας θα έκανε, αιτιολόγησε το λόγο για τον οποίο ένιωθε έτσι. «Θα μπορούσα να έπαιζα μπάσκετ». Καθώς σκεφτόμουνα τα λεγόμενά του προβληματίστηκα, γιατί βλέπεις, δεν με προβληματίζει το ότι δεν θα έπαιζε μπάσκετ, αμφιταλαντευόμουνα ανάμεσα στο συναίσθημα ότι κάποιος μπορεί να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει κάποια δραστηριότητα εκτός πανεπιστημίου, καθώς στις περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες ζητούν κάποιο «συμβολικό» ποσό άρα συνεπώς δεν του δίνεται το δικαίωμα να γνωρίσει ίσως και κάτι διαφορετικό… Περιορίζεται μέσα στις ομάδες του Πανεπιστημίου, αυτές που ήδη υπάρχουν και δεν είναι εφικτό να έχει επιλογές πέρα απο αυτές του καλλιτεχνικού τύπου. Θα μπορούσαν να υπάρχουν όχι μόνο αθλητικές πέρα από αυτές τις καλλιτεχνικές, αλλά ομάδες στις οποίες κάποιος θα ενδιαφερόταν να μάθει για διάφορες χημικές ουσίες ή να τις δημιουργήσει, ομάδες με ποιητικές βραδιές και διαγωνισμούς, ομάδες από όλα τα πανεπιστήμια που δεν θα περιορίζουν τον κόσμο να έρθει και που θα δίνουν την δυνατότητα στο φοιτητή να αναπτύξει τους ορίζοντές του.

Θα κλείσω με έναν πιo κοινωνικό τόνο και με μία πιo διχασμένη πινελιά. Θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλο, με την έλλειψη ποικιλίας ή απλά δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό στα δικά μας αυτιά; Και υπάρχει το ενδεχόμενο η κάθε πόλη να δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες στους φοιτητές με βάση αυτά που έκαναν οι πιo μεγάλοι; Δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι αυτής της ηλικίας ασχολούνται κυρίως με τις παρέες τους και όχι με κάτι περαιτέρω και αυτό θαρρώ ότι οφείλεται λίγο και στο ότι το Πανεπιστήμιο παίρνει πλέον άλλου είδους μορφή. Αυτή που δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο καθώς έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν και να ανεβάζουν το επίπεδο της μόρφωσής μας, που οι καθηγητές γίνονται όλο και περισσότερο απαιτητικοί και οι μετεξεταστέοι αυξάνονται με μεγάλη συχνότητα. Οπότε στα δικά μου μάτια καταφεύγουμε πλέον στην ζεστασιά της παρέας μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι χρόνος υπάρχει, αλλά όχι τόσο αρκετός για να μας δώσουν την δυνατότητα να είναι εφικτή η δημιουργία μιάς τέτοιας ομάδας…

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!