Υποτροφίες Έρευνας και Καινοτομίας για Υποψήφιους Διδάκτορες από το ΕΛΙΔΕΚ

Της Μαρίας Παπακοσμά

Υποτροφίες Έρευνας και ΚαινοτομίαςΜετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή για τη σύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), αναμένεται την 1η Νοεμβρίου η προκήρυξη υποτροφιών με στόχο την ενίσχυση της υψηλού επιπέδου έρευνας σε υποψήφιους διδάκτορες. Καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων ορίζεται η 30η Νοεμβρίου, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων που θα καταφέρουν να λάβουν την υποτροφία, θα κυμανθεί τουλάχιστον στους 265.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι αιτούντες πρέπει να εκπονούν ήδη το διδακτορικό τους ή να σκοπεύουν να το ολοκληρώσουν σε ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα ΑΕΙ. Η διάρκεια της υποτροφίας ορίζεται σε 3 έτη και η μηνιαία χρηματοδότηση ανέρχεται στα 900 ευρώ. Το ποσό είναι αφορολόγητο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές απολαβές ενός υποψήφιου διδάκτορα από άλλες πηγές απασχόλησης, όπως μισθωτή εργασία ή ελεύθερο επάγγελμα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν συνολικά τα 15.000 ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του ποσού της χρηματοδότησης.

Δικαίωμα αίτησης θα έχουν οι υποψήφιοι από τέσσερις ευρείς τομείς επιστημονικής έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτές εντάσσονται οι φυσικές, οι τεχνολογικές επιστήμες μαζί με τις μηχανολογικές, οι επιστήμες ζωής, καθώς επίσης και οι κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ η φόρμα υποβολής θα περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο σχετίζεται με το θέμα της διδακτορικής διατριβής με απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα όπως η σύνοψη του θέματος της διατριβής και οι συνοδευτικές επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το δεύτερο τμήμα έχει να κάνει με τα γενικά στοιχεία του υποψήφιου διδάκτορα. Έτσι, απαιτείται η υποβολή βιογραφικού, τίτλων σπουδών, δημοσιεύσεων και τα στοιχεία επικοινωνίας 2 επιστημόνων για αναζήτηση συστατικών επιστολών.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες, αφού λάβουν γνώση των προϋποθέσεων συμμετοχής, δικαιούνται να υποβάλλουν μόνο μία αίτηση, εφόσον δημοσιευθεί η εν λόγω προκήρυξη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Όσον αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης, αυτή θα διεξαχθεί από Θεματικές Επιτροπές, οι οποίες θα συσταθούν βάσει των προαναφερθέντων Επιστημονικών Περιοχών και θα αποτελούνται από 3 έως 5 μέλη. Θα υπάρχει μια αξιολογική κλίμακα 1 – 100 μονάδων με ελάχιστη βάση τις 60 μονάδες  (60% της μέγιστης συνολικής βαθμολογίας της αίτησης). Έτσι, όσες αιτήσεις συγκεντρώσουν χαμηλότερη βαθμολογία θα αποκλείονται από τη χρηματοδότηση.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εξατομικευμένα και τεκμηριωμένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ η προθεσμία υποβολής ένστασης θα γίνεται εντός 10 ημερών. Οι οριστικοί Πίνακες Κατάταξης που θα προκύψουν θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική διαδικασία αξιολόγησης δεν θα ξεπεράσει το χρονικό διάστημα των 2 μηνών και ότι η συνολική δημόσια δαπάνη της προκήρυξης ανέρχεται στα 8.500.000 ευρώ.

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!