Τι να σκεφτείς για τη ζωή σου μετά το Erasmus+

της Μαρινίνας Παυλίδη

Κάποιοι θεωρούν αδύνατο ότι μπορεί ένα άτομο να αλλάξει τρόπο σκέψης σε έξι μόλις μήνες. Κι όμως, όσοι πήγαν Erasmus το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό, αν αναλογιστείς τις απίστευτες εμπειρίες που βίωσαν σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Επιστρέφεις από το Erasmus+ και νιώθεις πιο γεμάτος από ποτέ. Είσαι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος με τεράστια αποθέματα ενέργειας. Αν θες τη γνώμη μου, όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Κάτσε και σκέψου πόσα έμαθες, τι είδες, πόσους ανθρώπους γνώρισες και πόσες συνήθειες σου έσπασες! Πώς, όμως, θα παραμείνεις το άτομο που είσαι τώρα, χωρίς να γυρίσεις στις παλιές συνήθειες μετά την επιστροφή στη χώρα σου; Με απλές κινήσεις μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου πολλά από αυτά που έμαθες! Σε τι να εστιάσεις; Δες παρακάτω!

Travel addict

Ταξίδεψες σε αμέτρητα μέρη την περίοδο του Erasmus+; Θα σου λείψει να ταξιδεύεις; Η λύση είναι απλή. Δοκίμασε τους τόσους πανέμορφους προορισμούς που έχουμε στην Ελλάδα. Είδες τόσα μέρη σε λίγους μόνο μήνες, αλλά ακόμα δεν έχεις εξερευνήσει την ίδια σου τη χώρα. Να σημειωθεί πως στο διάστημα που έλλειπες στο εξωτερικό δεν είπες ποτέ ότι δεν έχεις χρόνο και έβρισκες λύσεις να εντάξεις κάθε εκδρομή στην καθημερινότητά σου! Ευκαιρία να κάνεις το ίδιο και εδώ, μιας και έχουμε τόσα όμορφα μέρη.

Best of Social Life

Όταν βρεθείς μόνος σου σε μια ξένη χώρα, θέλοντας ή μη, θα γνωρίσεις νέα άτομα και θα κάνεις νέες παρέες. Χωρίς να το καταλάβεις μετά το πέρας του εξαμήνου έχεις γίνει πολύ πιο κοινωνικός. Μην εγκαταλείψεις, λοιπόν, τον ενθουσιασμό που είχες να γνωρίσεις νέα άτομα. Εάν αυτό σε γέμιζε τόσο πολύ εκεί, γιατί να μην κάνεις το ίδιο και εδώ τώρα που επέστρεψες; Άλλωστε, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να επεκτείνεις τον κύκλο σου, μίλα σε αγνώστους αλλά και γνωστούς που ίσως δεν είχες τόσο στενή επαφή πριν. Σκέψου ότι αν το έκανες σε μια ξένη γλώσσα, στη μητρική σου είναι πολύ πιο εύκολο.

Family first

Σου έλλειψαν οι δικοί σου τόσους μήνες. Είναι φυσικό, παραδέξου το! Όσο και αν αγαπάς την ανεξαρτησία, όταν λείπεις τόσους μήνες και ζεις μόνος σου, εκτιμάς ό,τι σου προσέφεραν οι γονείς σου. Αξιοποίησε αυτό που ένιωσες, ώστε να αποκτήσεις πιο ουσιαστικές σχέσεις με την οικογένειά σου.

True friendship

Συνειδητοποιούμε πολλά πράγματα όταν παίρνουμε απόσταση από καταστάσεις. Έτσι και με τους φίλους μας. Κάνοντας τον απολογισμό σου, συνειδητοποιείς ποια άτομα έχεις ανάγκη δίπλα σου, ποιοι ήταν εκεί, με ποιους κράτησες επαφή ή ήρθαν να σε επισκεφτούν στην πόλη που σπούδαζες. Κατάλαβες, επίσης, με τι είδους άτομα ταιριάζεις και επιθυμείς να περνάς τον χρόνο σου. Αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τις μέχρι τώρα επιλογές σου, μη διστάσεις να το αλλάξεις σύντομα!

Uni-life Updated

Παρακολούθησες διαλέξεις σε ένα άλλο πανεπιστήμιο και γνώρισες έναν άλλο τρόπο μάθησης. Έτσι, έχεις το προνόμιο να μπορείς να συγκρίνεις τρόπους διδασκαλίας και να ανακαλύψεις ποιος από αυτούς σου ταιριάζει καλύτερα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σου φέρει νέες ιδέες για το πώς επιθυμείς να συνεχίσεις την ακαδημαϊκή σου πορεία. Για παράδειγμα, ίσως κρίνεις ότι θα ήθελες να αλλάξεις τον τρόπο μελέτης σου, τις συνεργασίες σου ή ακόμα και στην προσωπική σου ενημέρωση. Μπορεί επίσης να επιλέξεις να δώσεις βαρύτητα στην πρακτική άσκηση. Γνωρίζοντας φοιτητές από άλλες χώρες, κατανοείς πως επιδρά σε αυτούς το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους με αποτέλεσμα να αποκτάς καλύτερη αντίληψη, να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, να κρίνεις πιο ώριμα και οι επιλογές σου, έπειτα, να είναι πιο ουσιαστικές. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις τα παραπάνω και το κρίσιμο σημείο, στη συνέχεια, είναι να εφαρμόσεις ό,τι πιστεύεις πως σε αντιπροσωπεύει χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Erasmus friends will last for a lifetime

Ναι, μπορούν να δημιουργηθούν φιλίες σε 6 μήνες. Αυτό, διότι οι φίλοι είναι και υποκατάστατο της οικογένειας όσο βρίσκεσαι μακριά από τους δικούς σου. Περνάς καθημερινά πολλές ώρες μαζί τους και εννοείται ότι μπορείτε να δεθείτε πραγματικά. Λόγω αυτών των φιλιών σου ανοίγονται ευκαιρίες για μοναδικά ταξίδια σε μέρη που ούτε είχες φανταστεί, ομαδικές εκδρομές και απίστευτες αναμνήσεις μαζί τους. Θα γνωρίσεις εμπειρικά την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τον τρόπο σκέψης τους. Μη σκεφτείς ούτε στιγμή ότι θα χαθείτε, επειδή ζείτε σε διαφορετικά μέρη. Διατήρησε επαφή μαζί τους και δεν θα το μετανιώσεις. Άλλωστε, μέσω της επαφής με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, εξελίσσεις τον ίδιο σου τον εαυτό και φυσικά, καταργείς κάθε στερεότυπο ή εκδηλώσεις ρατσισμού.

Speak like locals

Βελτίωσες τα αγγλικά σου; Ευκαιρία να τα τελειοποιήσεις και να γίνεις fluent! Τώρα που είσαι ήδη σε καλό επίπεδο θα νιώθεις πολύ πιο άνετα. Βέβαια, μπορεί να γνώρισες άτομα από μια χώρα που σε γοήτευσε και να θες να μάθεις τη γλώσσα. Και γιατί να μην τους επισκεφτείς γνωρίζοντας τη γλώσσα τους; Θα σε λατρέψουν.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Εμπιστεύσου την κρίση σου μετά από αυτή την τρελή εμπειρία και κάνε επιλογές με βάση το νέο σου εαυτό!

 

 



Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!