Τηλεργασία: τα θετικά και τα αρνητικά

Της Χριστίνας Τσίπη και του Χρήστου Καραβασίλη

Μαζί με την πανδημία πιο αισθητή έκανε την παρουσία της και η τηλεργασία. Η τηλεργασία συνιστά μία σύγχρονη πτυχή της ζωή μας που από ότι φαίνεται έμελλε να έρθει για να μείνει. Τι είναι όμως αυτό  που κάνει τον σημερινό εργαζόμενο να αγαπήσει τη δουλειά από το σπίτι;

Τα θετικά

Πιο ευχάριστο πρωινό

Ποιος από εμάς αρέσκεται στο να ξυπνάει χαράματα, να αφήνει το ζεστό του σπίτι και να παγιδεύεται στους γεμάτο μποτιλιάρισμα δρόμους; Ποιος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα του πρωινού άγχους και της ταλαιπωρίας; Αν όχι κανείς, πολύ λίγοι. Τι ωραία θα ήταν να μπορούσε ο καθένας να παραμείνει σπίτι του, να απολαύσει τον καφέ του, να γλιτώσει το πρωινό “ταξίδι” και να εργαστεί κάνοντας τον δικό του χρονικό σχεδιασμό, χωρίς να έχει πάνω από το κεφάλι του έναν πιεστικό διευθυντή ή ένα μουντό και γεμάτο ένταση κλίμα γραφείου.

Bonus: το κόστος μετακίνησης από και προς το γραφείο βρίσκει πολλούς εργαζόμενους σύμφωνους με την επιλογή της τηλεργασίας.

Ζεστό εργασιακό περιβάλλον

τηλεργασίαΕπιπλέον πλεονέκτημα της τηλεργασίας, είναι η δυνατότητα του εργαζομένου να δουλέψει από την άνεση του σπιτιού του χωρίς το στρες και το άγχος που περιβάλλει το εργασιακό του περιβάλλον. Είτε το άγχος προκαλείται από την παρουσία σε έναν ξένο χώρο, με όχι και τόσο καλές ή θελκτικές συνθήκες, είτε την τοξικότητα ορισμένων συναδέλφων, με την τηλεργασία απλά φεύγει.

 

Τα αρνητικά

Σε κάθε περίπτωση, η τηλεργασία αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών εργαζομένων. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, σε λίγα χρόνια η επαγγελματική δραστηριότητα παγκοσμίως θα πραγματοποιείται κυρίως από το χώρο του σπιτιού. Μεγάλο μέρος της Ελλάδας όμως φάνηκε να αντιμετωπίζει με αμηχανία την κατάσταση αυτή, καθώς η απομακρυσμένη εργασία δεν ήταν καθόλου διαδεδομένη, ενώ για κάποιους το να δουλεύουν εξ αποστάσεως φάνταζε εξωπραγματικό. Γιατί όμως υπάρχει τόσο μεγάλη καχυποψία, και τι πραγματικά κάνει αυτούς που ακούνε τη λέξη «τηλεργασία» να βγάζουν φλύκταινες;

Μας ακούς; Σε βλέπουμε αλλά δεν σε ακούμε!

Η επικοινωνία δυσχεραίνεται και οι διαπροσωπικές σχέσεις τείνουν να γίνονται ολοένα και δύσκολες με την τηλεργασία. Μπορεί πράγματι το διαδίκτυο να αντικαταστήσει την διαπροσωπική επαφή; Για την πλειονότητα των ανθρώπων η απάντηση θα είναι κατηγορηματικά «όχι». Στον εργασιακό χώρο, η καθημερινή και προσωπική αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικότητας αλλά και της δημιουργίας ενός πιο ευχάριστου και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Δουλεύοντας εκεί που χαλαρώνουμε

Ο μεγαλύτερος φόβος για την τηλεργασία είναι ότι θα καταργήσει τα όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Όταν φεύγουμε από το γραφείο, καταλαβαίνουμε αυτόματα ότι η δουλειά τελείωσε. Έτσι, είναι πιο εύκολο να εστιάσουμε και να αφοσιωθούμε στην προσωπική μας ζωή. Ωστόσο, στην περίπτωση της τηλεργασίας, εργασιακός και προσωπικός χώρος ταυτίζονται. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον σύγχυση και άγχος, ιδίως σε εργασιομανείς αλλά και οκνηρούς εργαζόμενους.

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Όταν οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν όλοι μαζί από τον ίδιο χώρο αλλά χρησιμοποιούν το διακομιστή του σπιτιού τους ή της βιβλιοθήκης της περιοχής τους, μπορεί να δημιουργηθούν ανησυχίες για την ασφάλεια. Τα δίκτυα αυτά τείνουν να είναι ευαίσθητα σε παρακολούθηση ή υποκλοπή δεδομένων. Ένας εργαζόμενος που χρησιμοποιεί το τοπικό του δίκτυο τόσο συχνά, μπορεί να θέσει την εταιρία σε κίνδυνο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!