Συνέντευξη με την ομάδα του Mindspace Challenge

της Ειριάννας Τόκα

Εσύ γνωρίζεις για το Mindspace Challenge και τις ευκαιρίες που σου προσφέρει; Σε κάθε περίπτωση, είτε η απάντηση είναι ναι είτε όχι, ας μάθουμε μαζί για το «ταξίδι» του, μέσα από τα λόγια και τις περιγραφές της ομάδας που το συνέλαβε και το έφερε εις πέρας.

Ο Δημήτρης Δημοσιάρης, η Χριστίνα Ζάζα, η Κωνσταντίνα Κουλούκη, ο Δημήτρης Μεσσήνης, η Ευγενία Παπαντωνάκη και ο Κωνσταντίνος Πιπίνης είναι η ομάδα που έτρεξε το Mindspace Challenge για το 2017.

Όμως, πριν απ’ όλα αυτά, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς πού κρύβεται η πηγή έμπνευσης για το όνομα αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος. Mindspace, το όνομα του οργανισμού που όραμα έχει να βοηθήσει περισσότερες ιδέες να βγουν από το Ελληνικό
Πανεπιστήμιο και να γίνουν πραγματικότητα. Challenge, η λέξη η οποία εκφράζει ακριβώς την πρόκληση απέναντι στους φοιτητές που έχουν ιδέες, να τολμήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιχειρηματικότητας και να τις υλοποιήσουν.

Το ταξίδι ξεκινά στην Αμερική το καλοκαίρι του 2016, όπου εκεί οι Δημήτρης Μ. και Δημήτρης Δ. είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα workshop του ΜΙΤ, το International Workshop on Innovation. Στα πλαίσια αυτού, τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν περαιτέρω την αμερικάνικη κουλτούρα και να κατανοήσουν περισσότερο πώς προσεγγίζουν τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση εκεί. Η εμπειρία αυτή τους βοήθησε να σχεδιάσουν το πρόγραμμα «Mindspace Challenge».

Έτσι, το Challenge από μια ιδέα έπρεπε σιγά-σιγά να γίνει πράξη, να πάρει σάρκα και οστά και να εκπληρώσει τους στόχους τους… Στόχοι αρκετοί, δύσκολοι, αλλά ταυτόχρονα πολύ συγκεκριμένοι.

Όπως μας επεσήμαναν τα παιδιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «χτίστηκε» πάνω στο όραμα του οργανισμού. Κύριοι στόχοι και επιδιώξεις του ήταν και είναι η διαμόρφωση κουλτούρας στους φοιτητές γύρω από την επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, δηλαδή να τους δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν την ιδέα τους πράξη και τα όνειρα τους πραγματικότητα – όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται -, το κίνητρο για να ξεκινήσουν να παλεύουν προς το όραμά τους χωρίς φόβο και ανησυχίες και στηριζόμενοι στο ότι, αφού μπόρεσα εγώ, μπορείς και εσύ! Στο ότι ακόμα και αν αποτύχει η τωρινή τους ιδέα θα έχουν λάβει τόσα εφόδια και τόση γνώση, η οποία κάποια στιγμή μελλοντικά θα τους αποφέρει καρπούς.

Από την ιδέα στην πράξη…

Το Mindspace Challenge έλαβε χώρα σε 4 πόλεις-σταθμούς, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο, το Mindspace μπόρεσε να βοηθήσει νέους που κατοικούν εκτός Αθηνών και δεν έχουν συχνή πρόσβαση σε τέτοιες ευκαιρίες. Σε κάθε πόλη πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο workshop. Η πρώτη ημέρα του τριημέρου ήταν γνωριμίας. Οι εκπαιδευτές παρουσίασαν το πρόγραμμα και οι ομάδες συνοπτικά τις ιδέες τους. Τη δεύτερη ημέρα γίνονταν όλα τα workshops, τα οποία τους έδωσαν πλούσια γνώση πάνω σε Presentation Skills, Business Planning, αλλά και μοναδικό Μentoring πάνω στην επιχειρηματική τους ιδέα.

Την τρίτη ημέρα, οι ομάδες έκαναν τις τελευταίες πρόβες υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και παρουσίασαν τις ιδέες τους σε μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία επέλεξε 3 ομάδες από Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα με εξαίρεση την Αθήνα όπου προέκυπταν 5, ενώ είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και ομάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Συνολικά 13 ομάδες συμμετείχαν στον τελικό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στις 24 Μαΐου 2017, όπου ανέκυψαν 5 νικητήριες ομάδες. Μετά το πέρας του Challenge, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα mentoring και στο Mindspace Network.

Οι νικητές ήταν οι REND, EyeQ, Enaleia, Parky, Eliminatore. Οι 3 πρώτες ομάδες θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν εργαστήρια επιχειρηματικότητας τον Οκτώβριο, ενώ ο οργανισμός The People’s Trust θα τους προσφέρει από 8.000€ χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Και οι 5 καλύτερες ομάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης του The People’s Trust και θα έχουν και υποστήριξη marketing από την εταιρία Simple Rocks.

Η εμπειρία αυτή είναι σίγουρο πως είναι γεμάτη από γνώσεις, όμως δεν είναι μόνο αυτό…

Είναι σχεδόν αναπόδραστη η επιρροή της σε ανθρώπινο επίπεδο, η δημιουργία νέων φιλιών και η εξάλειψη του ανταγωνισμού, η διαμόρφωση μιας μεγάλης παρέας. Ρωτώντας την ομάδα πώς θα χαρακτήριζε το Challenge με μια λέξη έλαβα απαντήσεις όπως ελπιδοφόρο, πρόκληση, ανατρεπτικό, ευκαιρία, μαραθώνιος για κάποιους! Πουθενά δεν υπήρχε η λέξη ανταγωνισμός ή έμφαση στο αποτέλεσμα.

Η αίσθηση που σου αφήνει είναι σίγουρα μια μεγάλη παρέα που έχει όρεξη και μεράκι να μάθει, να δουλέψει, να επιτύχει, ίσως να αποτύχει, να ξεκινήσει να παλεύει και να διεκδικεί αυτό που θέλει και όχι να διαγωνιστεί απλά για να κερδίσει. Δεν είναι άλλωστε παράξενο που οι περισσότεροι από την ομάδα έχουν να θυμούνται στιγμές όπως χαμόγελα, αγκαλιές, πρόσωπα ευτυχίας και έκπληξης, η λάμψη στα μάτια των συμμετεχόντων, το αίσθημα ότι έχουν τοποθετήσει ένα ακόμα κομμάτι του παζλ στη ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Όλα αυτά δε θα είχαν πραγματοποιηθεί, εάν δεν υπήρχε η αμέριστη βοήθεια των εθελοντών του οργανισμού, των mentors και των instructors, η ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, η οποία στήριξε όλη τη χρηματοδότηση του διαγωνισμού, του The Peoples Trust, του delivery.gr, του SWEN travel και πολλών ακόμα συνεργατών.

Μείνε συντονισμένος για το επόμενο Mindspace Challenge και πού ξέρεις μπορεί να είσαι τυχερός και να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία!

Και μην ξεχνάς: Dream big. Start small. But most of all start.

Check it out: FB Page Mindspace

Mindspace Challenge Site

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!