8 συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές

Της Θεατίνας Κυλάφη

Καλώς ήρθες στα πιο όμορφα και ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής σου, στα χρόνια των σπουδών και της φοιτητικής ζωής! Για να τα θυμάσαι μια ζωή όμως, καλό θα ήταν να έχεις στο νου σου κάποια tips, από εμπειρίες άλλων, γιατί, όπως λένε, εκεί που είσαι ήτανε, κι εδώ που είναι θα ‘ρθεις!

Εδώ και λίγους μήνες λοιπόν, έχεις τον τίτλο του πρωτοετή φοιτητή.

Πώς νιώθεις;

Χαμένος στον κόσμο των κοινωνικών σχέσεων; Περιπλανώμενος στα μονοπάτια της άπειρης γνώσης που σου προσφέρει η σχολή σου;  Έχεις ήδη αρχίσει να ανησυχείς για το επαγγελματικό σου μέλλον ;

Όποιος τύπος φοιτητή και να είσαι, ρίξε μια ματιά εδώ και κάνε τα φοιτητικά σου χρόνια μοναδικά!

συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητέςΚαταρχάς, πριν επιλέξεις το αντικείμενό σου, μπορείς πάντα να κάνεις μια έρευνα. Να ψάξεις και να μελετήσεις το πρόγραμμα σπουδών σε σχολές της επιλογής σου, τις προοπτικές τους, την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν στους πτυχιούχους φοιτητές τους. Μπορείς να πας και να παρακολουθήσεις μαθήματα, να ρωτήσεις φοιτητές και καθηγητές αυτών των σχολών. Γενικότερα υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις, ώστε να έχεις πλήρη ενημέρωση για τη σχολή που πρόκειται να επιλέξεις, ώστε να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για σένα τη δεδομένη στιγμή.

Και πέρασες στη σχολή που ήθελες.

Τώρα; Αρχίζουν τα ωραία

Σίγουρα θα υπάρχουν προτάσεις για καφέ, πάρτι, συναντήσεις στο σπίτι της Χριστίνας, του Πέτρου, του Μάνου. Αυτά είναι από τα πιο ωραία των φοιτητικών χρόνων. Όμως, παύουν να σε γεμίζουν, άμα φτάσεις σε μια στιγμή να έχεις ξεχάσει πώς μοιάζει η σχολή σου, ή τι αντικείμενο σπουδάζεις και πόσα μαθήματα χρωστάς. Πολλές φορές γίνεται και το αντίθετο. Το μόνο για το οποίο ζεις, καταλήγει να είναι το πανεπιστήμιο, τα μαθήματα, οι εργασίες και το πτυχίο. Τίποτα από τα δύο δεν είναι φυσιολογικό. Βρες την ισορροπία σου και κράτησέ την.

Ένα θα σου πω. Φοιτητικό πάσο! Αξιοποίησέ το μέχρι αηδείας. Συναυλίες, εκδηλώσεις, μέσα μεταφοράς, εκδρομές, προσφορές, εκπτώσεις… Όταν θα λήξει, θα λυπηθείς, φίλοι μου κλαίνε που δεν το χρησιμοποίησαν όσο το είχαν. Είναι υπέροχο που ακόμα μας δίνεται η δυνατότητα σαν φοιτητές να έχουμε μια σχετική οικονομική διευκόλυνση σε κάποια πράγματα. Μη το αφήσεις να σου φύγει μέσα από τα χέρια, γιατί τα χρόνια περνάνε..

ESN (Erasmus+ Student Network) is here! Σκέψου… Ένα ή δύο εξάμηνα στο εξωτερικό, συμφοιτητές από όλο τον κόσμο, μάθημα σε ευρωπαϊκή γλώσσα, καινούριες κουλτούρες και άκου κι αυτό:  συγκάτοικοί σου θα είναι ξενόγλωσσοι φοιτητές του κόσμου! Πόσο τέλειο;! Διαφορετικά φαγητά, μέρη, εμπειρίες, ό,τι μπορείς και δεν μπορείς να φανταστείς, είναι πιθανό στο Erasmus+. Αλλά ακόμα και πριν πας, η παρέα του ESN, είναι τεράστια, και μπορείς να μπεις κι εσύ, να βοηθήσεις ξένους ερασμίτες που έχουν επιλέξει τη χώρα μας, ώστε να εγκλιματιστούν και να γνωρίσουν τις ομορφιές της, αλλά και όχι μόνο. Μέσα από τη συμμετοχή και τη δράση σου στο σύλλογο, θα γνωρίσεις κόσμο, θα εξασκήσεις τις κοινωνικές και ξενόγλωσσες ικανότητές σου, θα τραγουδήσεις, θα χορέψεις, θα δεις και ακόμα καλύτερα θα ζήσεις τις δικές τους παραδόσεις, παίρνοντας έτσι μια ιδέα από Erasmus (αν δεν έχεις πάει ακόμα ψάξε και κάνε αίτηση όσο πιο νωρίς γίνεται, αξίζει!) ή ξαναζώντας σε κάποιο βαθμό, στιγμές από τη δική διαμονή στο εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες, δες εδώ.

Θα συναντήσεις ίσως στην πορεία άτομα, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο θα θέλουν να σου χαλάσουν τη διάθεση, το κέφι, να σε επηρεάσουν αρνητικά. Αυτό, θα βρουν να το καταφέρουν με χίλιους δύο τρόπους. Πραγματικά, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το έκαναν, από τα χρόνια του δημοτικού. Αυτό που λέμε “ενδοσχολική βία”, με σωματική ή λεκτική μορφή, έχει νόημα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάποιες φορές. Δεν είναι απαραίτητο να σου συμβεί. Αν τύχει όμως, μη σκας. Μη διστάσεις να το αναφέρεις. Η αντιμετώπιση είναι το κλειδί για την υγεία σου, ψυχική και σωματική. Μίλησε σε γνωστούς, καθηγητές, τις αρχές, ανάλογα με το βαθμό “βίας” που σου έχει ασκηθεί. Να ξέρεις ότι έχεις δικαίωμα να απολαμβάνεις τη σχολή σου και ό,τι έχει να κάνει με αυτήν και κανένας δεν μπορεί να σου το στερήσει!

Το ήξερες ότι κάθε Πανεπιστήμιο έχει τη δική του Λέσχη με ομάδες ενδιαφερόντων; Ήθελες πάντα να μάθεις τα μυστικά της φωτογραφίας; Ή μήπως το πάθος σου ήταν η σκηνοθεσία, ο χορός, η υποκριτική, η μουσική και πάει λέγοντας; Ακούγεται ενδιαφέρον έτσι; Πόσο μάλλον το ότι είναι και δωρεάν! Να κάτι ακόμα που αξίζει να ψάξεις και να αξιοποιήσεις όσο προλαβαίνεις και είσαι φοιτητής. Όχι μόνο θα γνωρίσεις νέα άτομα με τις ίδιες ανησυχίες και αναζητήσεις αλλά θα αναπτύξεις και τις δεξιότητές σου πάνω στους τομείς που θα επιλέξεις.

συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητέςΚάτι πολύ σημαντικό, ειδικά στην αρχή. Μάθε να διαβάζεις. Σου φαίνεται αστείο μα στο λέω και από προσωπική εμπειρία ότι τώρα είναι που θα μάθεις πραγματικά να στηρίζεσαι στη δική σου κρίση και την προσωπική αναζήτηση πάνω σε οποιοδήποτε μάθημα ή εργασία. Θα καθίσεις ώρες μπροστά από τα συγγράμματά σου, τις σημειώσεις που θα έχεις κάνει εσύ ή κάποιος συμφοιτητής σου, θα ψάχνεις θέματα και λύσεις, προηγούμενες εργασίες, διαφάνειες. Το παράξενο και συναρπαστικό είναι το αποτέλεσμα που θα έχεις. Ποτέ δεν ξέρεις αν όλα αυτά που έκανες είναι αρκετά. Θα χτυπηθείς ίσως που δεν έκανες κάτι διαφορετικά, που δε διάβασες εκείνη την άσκηση πιο πολύ, ή που δε σημείωσες τα SOS της τελευταίας εβδομάδας γιατί έλειπες και δεν τα ζήτησες από κανέναν. Ίσως μετανιώσεις για τις ώρες που έχασες αντί να πας για καφέ με την παρέα σου. Στο τέλος, πιθανόν να νευριάσεις γιατί ούτε στην εργασία πήρες βαθμό, ούτε το μάθημα πέρασες. Και οι ώρες που για σένα πήγανε χαμένες, θα πονέσουν. Ξέρεις κάτι όμως; Δεν πήγαν χαμένες. Στην περίπτωση του θετικού αποτελέσματος, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και την επόμενη φορά ως συνταγή επιτυχίας, ενώ από την άλλη, μια αποτυχία δεν είναι ποτέ άσχημη, αφού σε μαθαίνει τι να αποφεύγεις. Ή σου χτυπάει κάποιο καμπανάκι είτε αυτό αφορά τον τρόπο είτε το χρόνο που προετοιμάστηκες για κάτι. Έτσι λοιπόν θα φτάσεις σε ένα σημείο να ξέρεις πραγματικά να διαβάζεις, βασιζόμενος στις δυνάμεις σου και μόνο. Ωραία αίσθηση…

Οι ντροπές στη φάση αυτή πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια. Αλήθεια, είναι κρίμα να κάνεις το λάθος να μείνεις αγκαλιά  με τις  απορίες σου, μόνο και μόνο γιατί σε απασχολούσε τι θα πουν οι άλλοι. Ρώτα ό,τι δεν καταλαβαίνεις, ζήτα βοήθεια για ό,τι σε δυσκολεύει, κάνε την προσπάθειά σου αλλά όταν δε βγάζεις άκρη, να ξέρεις, ήρθε η ώρα να θέσεις τα ερωτήματά σου. Χωρίς δισταγμό, αυτό θα πει γνώση. Ρωτάς για να φτάσεις στον προορισμό σου, σωστά; Έπειτα, σου έρχεται στο μυαλό μια ιδέα. Μα πως αφού ισχύει το “Α”, μπορεί να ισχύει και το “Β”; Άμα κάνουμε το “Γ” δεν έρχεται αυτό σε αντίθεση με το “Δ” ; Η αμφισβήτηση είναι το μέσο για την κατάκτηση της γνώσης. Η ντροπή δεν έχω ακούσει να βοηθάει σε κάτι, παρά μόνο σε τύψεις και σκέψεις που ποτέ δεν έγιναν πράξεις.

Εσύ διαλέγεις ποιος θα είσαι!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.