5+1 Λόγοι να φοιτήσεις στη Νομική Αθηνών!

Νομική Αθηνών

Της Αναστασίας Ζωγοπούλου*

Με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καλούνται οι μαθητές σε νεαρή ηλικία να αποφασίσουν το αντικείμενο των σπουδών τους σε αρκετά συγκεκριμένα πλαίσια, γεγονός που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Στη δική μου περίπτωση τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Η επιλογή να σπουδάσω στο συγκεκριμένο αντικείμενο έγινε αρκετά νωρίς και ο λόγος ήταν ένας. Ήθελα να μιλάω σε κοινό. Ωστόσο, μεγαλώνοντας και φοιτώντας στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και ουσιαστικότεροι λόγοι για να διαλέξει κανείς αυτή τη σχολή.

Η Νομική Αθηνών παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και σφαιρικές γνώσεις στους διάφορους κλάδους δικαίου. Ο φοιτητής αποκτώντας τις βασικές γνώσεις μπορεί ευκολότερα να καταλήξει στον κλάδο δικαίου που τον ενδιαφέρει και να επιλέξει μαθήματα και σεμινάρια ώστε να εντρυφήσει σ’ αυτόν. Ως πτυχιούχος θα έχει έρθει σε επαφή με όλα τα πεδία της Νομικής και θα αποτελεί ολοκληρωμένο επιστήμονα.

Η έλλειψη μονομέρειας απαντάται και στη δυνατότητα επιλογής σε ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελματικής δράσης. Από την άσκηση της δικηγορίας, το δικαστικό κλάδο και το διπλωματικό σώμα, ως τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, η Νομική είναι μια πόρτα προς πολλά ανθρωπιστικά και ανθρωποκεντρικά επαγγέλματα.

Ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα της Νομικής επιστήμης, όπως και του τμήματος Νομικής, αποτελεί η συνεχής εξέλιξη. Ο δικαιϊκός κλάδος, παρά την αντίθετη αντίληψη που πιθανώς επικρατεί, είναι ένας κλάδος σύγχρονος, που θρέφει και θρέφεται από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Η ιδιαιτερότητα αυτή κρατά σε εγρήγορση τους μελετητές του και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, γεγονός που ανέκαθεν μεταφραζόταν σε έντονη πολιτικοποίηση και εντός της σχολής.

Ειδικά η Νομική Αθηνών παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών, εφάμιλλο πολλών ξένων πανεπιστημίων με καθηγητές καταρτισμένους και πρόθυμους να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Το τμήμα συμμετέχει σε πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς εικονικών δικών κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις, σε μια ομολογουμένως ανεπανάληπτη για τους συμμετέχοντες φοιτητές εμπειρία.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως η Νομική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία από τις τρεις πρώτες σχολές που ιδρύθηκαν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1837, στην οποία έχουν γαλουχηθεί σημαντικοί επιστήμονες και παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια. Το κύρος της διατηρείται αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια και αντικατοπτρίζεται και στα πτυχία της.

Τέλος, και με μια πιο φιλοσοφική εστίαση, όποιος επιλέξει να σπουδάσει στην εν λόγω σχολή σύντομα θα αντιληφθεί ότι η νομική δεν είναι μια περιχαρακωμένη, τεχνική, ‘απόλυτη’ επιστήμη. Η κατάρριψη του διλήμματος άσπρο ή μαύρο, σωστό ή λάθος διευρύνει τον τρόπο σκέψης και αλλάζει άρδην το μηχανισμό αντίληψης των πραγμάτων, ενώ η σύμπλευση του απαραίτητου θεωρητικού στοιχείου με την πρακτική επίλυση νομικών ζητημάτων καθιστά τη φοίτηση ενδιαφέρουσα. Άλλωστε τι καλύτερο απ’ το να μαθαίνεις την τέχνη της πειθούς και να την χρησιμοποιείς όχι μόνο σε μια αίθουσα δικαστηρίου αλλά σε ολόκληρη τη ζωή σου;

* Η Αναστασία Ζωγοπούλου παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας που διοργανώνει το citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!