Πασχαλινός λαγός

Πασχαλινός λαγός:Ποια είναι η ιστορία του;

της Νάντιας Βαβουράκη

Την Κυριακή 16 Απριλίου, εορτάστηκε το Πάσχα με τα παραδοσιακά έθιμα από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ενώ την Κυριακή 9 Απριλίου από τους Καθολικούς.

Τα πιο γνωστά έθιμα για τον εορτασμό του Πάσχα είναι τα κόκκινα αυγά, αλλά και ο πασχαλινός λαγός. Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού, ενώ υπενθυμίζει στους Χριστιανούς το πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στην ανάσταση.

Ποιος είναι όμως ο συμβολισμός του πασχαλινού λαγού;

Το λαγουδάκι του Πάσχα (που ονομάζεται επίσης πασχαλινό κουνέλι ή λαγός του Πάσχα) είναι μια λαογραφική φιγούρα και σύμβολο του Πάσχα, που απεικονίζεται ως κουνέλι, μερικές φορές ντυμένο με ρούχα,  φέρνοντας πασχαλινά αυγά.

Πασχαλινός λαγός

Ο λαγός του Πάσχα προέρχεται από τους Γερμανούς Λουθηρανούς, όπου έπαιξε αρχικά το ρόλο ενός δικαστή, αξιολογώντας εάν τα παιδιά ήταν καλά ή ανυπάκουα στη συμπεριφορά στην αρχή της εποχής του Eastertide, παρόμοια με τη λίστα «άτακτος ή καλός» του Άγιου Βασίλη.

Ως μέρος του μύθου, το πλάσμα μεταφέρει χρωματιστά αυγά στο καλάθι του, καθώς και καραμέλες, και μερικές φορές παιχνίδια, στα σπίτια των παιδιών. Επομένως, το λαγουδάκι του Πάσχα δείχνει και πάλι ομοιότητες με τον Άγιο Βασίλη και τα Χριστούγεννα φέρνοντας δώρα στα παιδιά τη νύχτα πριν από τις διακοπές.

Το έθιμο αναφέρεται για πρώτη φορά στο έργο του Georg Franck von Franckenau De ovis paschalibus («Σχετικά με τα πασχαλινά αυγά») το 1682, αναφερόμενο σε μια γερμανική παράδοση ενός πασχαλινού λαγού που φέρνει αυγά για τα παιδιά.

Ο λαγός ήταν ένα δημοφιλές μοτίβο στη μεσαιωνική εκκλησιαστική τέχνη. Στην αρχαιότητα, πιστεύεται ευρέως (όπως από τον Πλίνιο, τον Πλούταρχο, τον Φιλόστρατο και τον Αιλιανό) ότι ο λαγός ήταν ερμαφρόδιτος.

Η ιδέα ότι ένας λαγός θα μπορούσε να αναπαραχθεί χωρίς απώλεια παρθενίας οδήγησε σε μια συσχέτιση με την Παναγία, με λαγούς που εμφανίζονται μερικές φορές σε εικονογραφημένα χειρόγραφα και βορειοευρωπαϊκές ζωγραφιές της Παναγίας και του Χριστού Βρέφους. Αυτό μπορεί επίσης να έχει συνδεθεί με την Αγία Τριάδα, όπως στο μοτίβο των τριών λαγών.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!