Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

της Δέσποινας Μέγγιου

Σύμφωνα με την  UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από το 1983 ως Παγκόσμια  Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας. Απώτερος στόχος αποτελεί τόσο η ενημέρωση και εξοικείωση των πολιτών με τον πολιτισμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση τους σχετικά με θέματα που αφορούν την συντήρηση και προστασία του. Αποτελεί χρέος των κρατών η μέριμνα και η κατάλληλη αξιοποίησή της, δεδομένου των πολεμικών συρράξεων και τρομοκρατιών που την πλήττουν. Η Ελλάδα που ως χώρα ανά τους αιώνες αποτελεί απύθμενη πηγή στοχασμού και πολιτισμού, τιμά ιδιαίτερα αυτή την μέρα με πλήθος δραστηριοτήτων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί πως η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να διαιρεθεί σε δυο κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, μια κατηγορία περιλαμβάνει την υλική κληρονομιά. Δηλαδή την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, το πλήθος των μνημείων  και των διαφόρων εκθεμάτων που κοσμούν τα μουσεία της χώρας. Η ιδιαιτερότητα που διαθέτει η Ελλάδα, σε κάθε σπιθαμή φανερώνεται και κάποιο άλλο μνημείο. Η δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνει την άυλη κληρονομιά, η οποία είναι περισσότερο διευρυμένη. Πρωτίστως η γλώσσα αποτελεί την μεγαλύτερη κληρονομιά που οφείλει να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά άθικτη. Γενικότερα όμως η άυλη κληρονομιά συμπεριλαμβάνει το πλήθος των ηθών, εθίμων και παραδόσεων.

Πολιτισμός και πολιτισμική κληρονομιά

Κατά γενική ομολογία ο ελληνικός πολιτισμός χαίρει σεβασμού και εκτίμησης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η μοναδικότητα του όσο και η ποιότητα και η δυναμική του, είναι γνωστή παντού. Η εκτίμηση του είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο. Η αδιαφορία προς την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνο αφανίζει την ιστορία ενός έθνους αλλά καθιστά αδύνατη τη διατήρησή της. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο ελληνικός πολιτισμός έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και γι’αυτό γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε αυτόν και στην αξία του. Ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς της Ελλάδας γίνεται εύκολα αντιληπτό  ότι επικρατεί μια ποικιλομορφία.

Ανεξάρτητα όμως από τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας, η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί μια αφορμή για την κοινωνική συνοχή. Δεδομένου ότι οι πολίτες ενημερώνονται και για την κληρονομιά των άλλων πολιτισμών, προωθείται η συλλογική μνήμη και αποκαλύπτονται οι κοινές ρίζες. Μέσω της γνωριμίας μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών και κουλτουρών, πραγματοποιείται και η αξιολόγηση του εθνικού πολιτισμού και κατ’ επέκταση η ανάδειξη των συνδετικών και κοινών χαρακτηριστικών, που καταδεικνύουν όμως και την εθνική ιδιαιτερότητα. 

Η παγκόσμια αυτή ημέρα αφορά όλες τις κοινωνίες ανά την υφήλιο και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των ένθερμων πολιτών. Έρχεται για να θυμίσει πως ο άνθρωπος πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν  και να προσεγγίσει την ιστορία του λαού του με κριτικό τρόπο. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια μοναδική μαρτυρία ενός πολιτισμού, κάτι το οποίο της προσδίδει ιδιαίτερη οικουμενική αξία. Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί το κάθε άτομο αλλά και όλη η κοινωνία, είναι πως δίχως το παρελθόν δεν υφίσταται ούτε παρόν αλλά ούτε και μέλλον.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!