Μηχανές: Το μέλλον τους στην εργασία

του Ανδρέα Φράγκου

Το παρόν

Αν δεν το ξέρετε ή δεν το φαντάζεστε, ήδη σήμερα το 29% των θέσεων εργασίας εκτελείται από μηχανές, όπως αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η βιομηχανοποίηση, η ρομποτοποίηση και οι αυτοματισμοί έχουν αντικαταστήσει πολλές ανθρώπινες θέσεις εργασίας με συμβατικά ή έξυπνα μηχανήματα. Εύλογο είναι λοιπόν να αναρωτιέται κανείς πού θα φτάσει η υποκατάσταση του ανθρώπου από τις μηχανές στο εγγύς μέλλον;

Το κοντινό μέλλον

Η ίδια έρευνα προειδοποιεί ότι μέχρι το 2025 το 52% των καθηκόντων εντός των θέσεων εργασίας θα εκτελείται από μηχανές. Σκεφτείτε, άλλωστε, πως ήδη το ανθρωποκεντρικό εμπόριο κυριεύεται σιγά σιγά από αυτοματοποιημένες συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί πωλητές να αντικαθίστανται από ένα σύγχρονο λογισμικό. Πολλές τέτοιες εναλλαγές θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης θα διευρύνουν περαιτέρω την εφαρμογή του αυτοματισμού και της πληροφορικής εις βάρος σίγουρα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Όπως η εκβιομηχάνιση εξώθησε τα χειροποίητα προϊόντα καθιστώντας τα πλέον cult καταναλωτικό αγαθό. Το ίδιο θα συμβεί με τις μηχανές και τα προγράμματα εξωθώντας οτιδήποτε ανθρώπινο που σύντομα θα θεωρείται απαρχαιωμένο, δαπανηρό και εκτός ποιοτικών προδιαγραφών.

Το εναλλακτικό σενάριο

Ασφαλώς δεν είναι το τέλος του ανθρώπου στην εργασία. Απεναντίας πιο αισιόδοξοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία πράγματι φέρνει ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας. Όμως με την κατάλληλη εκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων, το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κινητικότητα και την ανθεκτικότητά του δίνοντας νέες προοπτικές στην απασχόλησή του. Ο χάρτης των επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων θα μεταβληθεί. Όμως με την κατάλληλη κατάρτιση και τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για ανθρώπινες θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει μια μεταστροφή από τα φθίνοντα επαγγέλματα στα ανερχόμενα επαγγέλματα. Έτσι το ισοζύγιο θα είναι και πάλι θετικό. Μην ξεχνάμε ότι και επί του παρόντος οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει πολλά νέα επαγγέλματα (π.χ. digital marketing) και έχουν αναδείξει πολλά άλλα επαγγέλματα σε περίοπτη θέση (π.χ. προγραμματιστής, τεχνικός υπολογιστών).

Οι προτεραιότητες

Ο ΣΕΒ έχοντας υπόψη του όλες τις τελευταίες εξελίξεις προτείνει τη ριζική αναμόρφωση του συστήματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με βασικό στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής του διάστασης. Χρειάζεται ένα σύγχρονο εξωστρεφές σύστημα δια βίου μάθησης με κεντρικό ζητούμενο την παροχή ευκαιριών προς το ανθρώπινο δυναμικό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσόντων, θέσης, κ.ά. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα σε αυτό το πεδίο είναι αργή και αποσπασματική. Όσο γιγαντώνεται η παροχή υπηρεσιών και η παραγωγή αγαθών μέσω της τεχνολογίας, ανοίγουν νέες τρομακτικές δυνατότητες για επιχειρήσεις και εργαζομένους, που με σωστή μελέτη και κατάρτιση, μπορούν να είναι σε όφελος τόσο της οικονομίας όσο και των εργαζομένων. Η επικράτηση της ελεύθερης αγοράς δεν αφήνει άλλωστε περιθώρια παρεμβατισμού. Η τεχνολογική εξέλιξη είναι μονόδρομος τόσο κοινωνικά όσο και πολιτιστικά. Η ανθρωπότητα θα ωφεληθεί από τους καρπούς της τεχνολογικής προόδου έγκαιρα και συλλογικά, απλά πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την προετοιμασία του πλαισίου προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα που μοιάζει ιδιαίτερα τεχνολογική με σεβασμό όμως προς την ανθρώπινη προσωπικότητα και τις οικονομικές ανάγκες με τις οποίες συνδέεται η ανθρώπινη εργασία.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!