Δημόσια Υγεία

Οδηγός Master σε ΑΕΙ: Δημόσια Υγεία

της Νάντιας Βαβουράκη

Ο όρος “δημόσια υγεία” αναφέρεται στην επιστήμη και την τέχνη της πρόληψης των ασθενειών και της επιμήκυνσης της ζωή και της προαγωγής της υγείας.

Ο ορισμός αποδίδεται στον Edward Winslow (1920), ο οποίος ορίζει τη δημόσια υγεία ως την επιστήμη και την τέχνη για την πρόληψη των ασθενειών, την επιμήκυνση τη ζωής και την προαγωγή της σωματικής υγείας και της αποδοτικότητας του ανθρώπου μέσω οργανωμένων  προσπαθειών της κοινότητας, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, τον έλεγχο των μολύνσεων της κοινότητας, την εκπαίδευση του ατόμου ως προς τις αρχές και την προσωπική υγιεινή, την οργάνωση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών για την έγκαιρη διάγνωση και προληπτική θεραπεία της νόσου, καθώς και την ανάπτυξη  κοινωνικού μηχανισμού θα εξασφαλίζει σε κάθε άτομο ένα βιοτικό επίπεδο κατάλληλο για τη διατήρηση της υγείας του.

Επιπλέον, η επιστήμη της δημόσιας υγείας προσδιορίζεται από το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων, στην προστασία και την προαγωγή της υγείας, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευεξίας του πληθυσμο.

Master σε ελληνικά Πανεπιστήμια

Στην Ελλάδα, παρέχονται μεταπτυχιακά προγράμματα στο αντικείμενο της δημόσιας υγείας από, μεταξύ άλλων, πέντε πανεπιστήμια.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προσφέρει ένα σχετικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ειδικότερα, το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου οργανώνει και λειτουργεί το Ακαδημαϊκό Έτος 2023 – 2025, αυτοδύναμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο “Δημόσια Υγεία”.

Ακόμα, μέσω του Πανεπιστημίου Πατρών, παρέχεται το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη “Δημόσια Υγεία – Public Health”, στο οποίο η ανώτατη διάρκεια φοίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του χρόνου της κανονικής διάρκειας φοίτησης, όπως αυτή ορίζεται στην απόφαση ίδρυσης εκάστου Π.Μ.Σ. Ως εκ τούτου, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ ανέρχεται στα 6 εξάμηνα.

Δημόσια ΥγείαΕπίσης, το τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο “Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας” («Public Health and Health Policy») έχει αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και τη διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στα αντίστοιχα αντικείμενα. Η διάρκεια του προγράμματος έχει διάρκεια 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Διατροφή, Ευζωία και Δημόσια Υγεία”. Πιο συγκεκριμένα, το μεταπτυχιακό αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση μελλοντικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης, της ιδιωτικής παραγωγής-επιχείρησης τροφίμων και της συμβουλευτικής δραστηριότητας στο ραγδαίως εξελισσόμενο πεδίο της διατροφής και του κρίσιμου ρόλου αυτής στην προαγωγή της ευζωίας και της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για 3 εξάμηνα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!