Οδηγός Επαγγελμάτων: Πολιτικές Επιστήμες

της Χριστίνας Τσίπη

Ο κλάδος των Πολιτικών Επιστημών εξετάζει τις πολιτικές σχέσεις που αναπτύσσονται στα πλαίσια του κράτους, αλλά και τις σχέσεις εξουσίας μέσα σε μια κοινωνία. Συγκεκριμένα, εξετάζει τους πολιτικούς θεσμούς, τη λειτουργία τους και τον τρόπο που εκτελούνται οι πολιτικές διαδικασίες. Επιπλέον, αναλύει τα πολιτικά φαινόμενα και ερμηνεύει τα αποτελέσματα των πολιτικών εξελίξεων.

Πολιτικές Επιστήμες: Ελληνικά τμήματα

Καθώς οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και η επιλογή σχολής είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλο και περισσότερο τους μαθητές, σας παρουσιάζουμε τις παρακάτω βάσεις σχολών ανά τμήμα:

Επαγγελματικές προοπτικές

Οι Πολιτικές Επιστήμες είναι ένας κλάδος με μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα, ο οποίος προσφέρει στον απόφοιτο Πολιτικών Επιστημών επαγγελματικές προοπτικές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Κάποιοι ρόλοι χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση, αλλά για αρκετούς αρκεί απλώς το πτυχίο Πολιτικών Επιστημών.

Ο κλάδος των Πολιτικών Επιστημών προσφέρει τη δυνατότητα εργασίας σε τομείς όπως η Πολιτική, τα Μ.Μ.Ε., οι Διεθνείς Οργανισμούς, οι Μ.Κ.Ο. Επίσης, ένας πολιτικός επιστήμονας μπορεί να εργαστεί σε διοικητικές και οικονομικές θέσεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, ως καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως υπεύθυνοι στις Δημόσιες Σχέσεις, καθώς και σε Εταιρείες  Δημοσκοπήσεων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πολιτικών επιστημόνων είναι παρόμοια με του Εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε περίπτωση που εργάζεται και ο ίδιος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Προβλέπονται τόσο από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985), όσο και από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.

Συγκεκριμένα, ένας απόφοιτος μπορεί να εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε μαθήματα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, σε κρατικές υπηρεσίες, σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που ζητούν νοήμονες και μελετημένους πτυχιούχους γύρω από ευρύτερες γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτισμικές ενότητες (Ελληνικές, Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές σπουδές), με συμπληρωματικό στοιχείο τη σε βάθος γνώση μίας ευρύτατα διαδεδομένης ξένης γλώσσας. Σε Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με μία πρόσθετη επαγγελματική μαθητεία και ενδεχομένως με έμφαση γύρω από θεματικές περιοχές όπως: Ευρώπη, Βαλκάνια, Τουρκία, Ελλάδα. Επίσης, σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών γραφείου, σε συνδυασμό πάντα με τη γνώση ξένων γλωσσών και υπολογιστικών προγραμμάτων.

Χρήσιμα Tips

Πολιτικές ΕπιστήμεςΟι Πολιτικές Επιστήμες, όπως και κάθε κλάδος, αντιμετωπίζει δυσκολίες. Έτσι και ένας πολιτικός επιστήμονας καλείται να αντιμετωπίσει τα δικά του εμπόδια. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η αφοσίωση στο στόχο σου. Οι πολιτικές επιστήμες είναι ένας κλάδος που εξελίσσεται διαρκώς, οπότε όσοι πιστοί θελήσουν να τον ακολουθήσουν θα πρέπει να μελετούν την εξουσία και τα πολιτικά δρώμενα.

«Τα πάντα είναι πολιτική», όπως είχε πει και ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο Γερμανός βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Thomas Mann.

Συνέντευξη με μία απόφοιτο 

Βασιλεία, 24 ετών, απόφοιτος Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Παντείου

“Οι Πολιτικές Επιστήμες αποτελούν έναν κλάδο με πολλές διακλαδώσεις και διεξόδους. Ποια από όλες θεωρείτε την πιο ενδιαφέρουσα και σε ποια θα συμβουλεύατε τους τελειόφοιτους να στραφούν;”

Πράγματι, οι πολιτικές επιστήμες αποτελούν έναν διευρυμένο επιστημονικό κλάδο που στοχεύει στη μελέτη και έρευνα της Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, με έμφαση όχι μόνο στην πολιτική αλλά και την κοινωνική θεωρία, κοινωνιολογία, συγκριτική πολιτική ανάλυση, τα πολιτικά συστήματα αυτών, τη συγκρότηση και λειτουργία των πολιτικών θεσμών κ.ά. Πρώτο βήμα, λοιπόν, συνιστά η τριβή με όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε να ανακαλύψει κάποιος/-α ποιο από τα παραπάνω διαφαίνεται πιο ελκυστικό.

Προσωπικά, βρήκα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην σύγκλιση κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας και κοινωνιολογίας και έτσι στράφηκα στο ερευνητικό κομμάτι. Η έρευνα στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες είναι ένα πλούσιο πεδίο που εξελίσσεται διαρκώς και βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Άλλο ένα ενδιαφέρον κομμάτι αποτελεί η ενασχόληση με τον δημοσιογραφικό λόγο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια εξίσου πολύ ενδιαφέρουσα καριέρα.

“Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τον κλάδο; Κατά πόσο βοηθάει η τηλεκπαίδευση;”

Ο κλάδος των Πολιτικών Επιστημών, όπως και πολλοί άλλοι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά στην μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση. Σίγουρα, για έναν νέο στα πρώτα του βήματα η περίοδος της πανδημίας έχει ενδεχομένως περιορίσει τις επιλογές του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η συνεχής ενασχόληση και ενημέρωση για νέες ευκαιρίες.

Σχετικά με την τηλεκπαίδευση, θεωρώ πως μπορεί να δράσει ενισχυτικά, αλλά σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την αξία της διδασκαλίας, της αλληλεπίδρασης και της βιωματικής εμπειρίας σε οποιοδήποτε χώρο, επιστημονικό και μη.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!