Νέα πανεπιστημιακά τμήματα

Νέα πανεπιστημιακά τμήματα: Πώς θα λειτουργήσουν;

της Γιώτας Διαμαντή

Τα νέα τμήματα που αλλάζουν τον πανεπιστημιακό χάρτη

Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου και υποψήφιοι αυριανοί φοιτητές, είχαν στη διάθεσή τους να επιλέξουν νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Τα νέα αυτά τμήματα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 και ήδη αποτελούν επιλογές πολλών υποψηφίων. Το ερώτημα όμως που τίθεται από την κοινή γνώμη είναι πώς θα λειτουργήσουν.

Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας διευκρινίζει πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους μαθητές που τα δήλωσαν. Πιο συγκεκριμένα εξηγεί πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Ωστόσο, αναθέτει την ευθύνη για την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο νέος «πανεπιστημιακός χάρτης» προβλέπει τη δημιουργία 162 νέων Τμημάτων, από τα οποία τα 125 θα λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο του 2019. Ενώ, έως το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 θα συσταθούν και θα είναι σε θέση να δεχθούν φοιτητές τα υπόλοιπα 37. Στόχος του υπουργείου είναι να αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να παρέχει πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Οι συνέργειες των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, τα διετή προγράμματα σπουδών με ελεύθερη πρόσβαση αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων, τα Ερευνητικά Κέντρα των Πανεπιστημίων και οι νέες αυτές σχολές ολοκληρώνουν την εικόνα αυτή.

Οι κινήσεις του Υπουργείου

Το υπουργείο προγραμματίζει ενίσχυση των πανεπιστημίων της χώρας με στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και ενίσχυση των υποδομών. Ήδη κατένειμε 500 νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. στα Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα επειδή η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, οι υπεύθυνοι προχώρησαν στον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με πέρσι των θέσεων/πιστώσεων έκτακτου προσωπικού με τις διαδικασίες του Π.Δ. 407/80 και του ν.1404/83, κατανέμοντας 300 θέσεις/πιστώσεις στα Ιδρύματα. Βασικός στόχος η εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών που θα προκύψουν από τη λειτουργία των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Με την ενίσχυση των Πανεπιστημίων της χώρας μπαίνουν οι βάσεις για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη των νέων τμημάτων και γενικότερα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των δράσεων αυτών είναι πως δημιουργούνται θέσεις εργασίες για νέους που ίσως οδηγήσουν στην αντιστροφή του φαινομένου «brain drain», μια που εκατοντάδες νέοι επιστήμονες θα μπορέσουν να τις διεκδικήσουν.

Διαβάστε περισσότερα για το νέο σχέδιο νόμου και ενημερώσου εδώ για τις προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!