Απώλεια βάρους: Άσκηση ή διατροφή;

Της Μαρίας Γεωργακοπούλου

Στην εποχή μας, μία εποχή που κυριαρχούν τα πρότυπα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης , το «φαίνεσθαι» μας ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Οι μεν γυναίκες προσπαθούν να αποκτήσουν το ιδανικό σώμα μέσα από εξαντλητικές δίαιτες και οι δε άνδρες παίρνουν φαρμακολογικές ουσίες που θα τους εξασφαλίσουν το υπερβολικά γυμνασμένο σώμα. Φυσικά, έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική αυτή μπορεί  να οδηγεί σε άμεσα αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν έχουν διάρκεια και προκαλούν σημαντικές βλάβες στον οργανισμό. Μόνο λογικό μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό, διότι ένας τέτοιος τρόπος εξασθενεί το σώμα λόγω της απότομης μετάβασης από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Στην απόπειρά μας δηλαδή να χάσουμε βάρος «ακροβατούμε» σε ένα τεντωμένο σχοινί, το οποίο στην μία άκρη έχει την σωστή διατροφή και στην άλλη την άσκηση. Κι αυτό, γιατί έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι μόνο το ένα άκρο αρκεί για την απώλεια κιλών. Ερχόμαστε, με άλλα λόγια, αντιμέτωποι με ένα δίπολο, το οποίο με την σειρά του είναι επικίνδυνο για τον ίδιο τον οργανισμό. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι αυτός ο τρόπος διαβίωσης έχει αντίκτυπο και στο μεταβολισμό μας, ο οποίος στην ουσία βρίσκεται σε μία σύγχυση με τις απότομες αλλαγές του βάρους.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ούτε η άσκηση ούτε η σωστή διατροφή από μόνες τους μπορούν να «χτίσουν» ένα υγιές σώμα, έναν υγιή οργανισμό. Τόσο η σωματική άσκηση όσο και η υγιεινή διατροφή εξαρτώνται η μία από την άλλη σε μεγάλο βαθμό. Οι υπερβολές δε, δε σχετίζονται με την υγεία. Επιπλέον, ένα υγιές σώμα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από βλαβερές συνήθειες, όπως είναι το τσιγάρο, τα αναβολικά κλπ. Είναι γνωστό ότι τέτοιες συνήθειες δεν ωφελούν σε καμία περίπτωση τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι ο παραπάνω συνδυασμός αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Το βασικότερο είναι να ορίσει ο καθένας την έννοια της ισορροπημένης διατροφής ανάλογα με τις δικές του ανάγκες. Αναμφίβολα, πάντως, μία σωστή διατροφή οφείλει να απαρτίζεται από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά(υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες κλπ) – πάντα στην ορθή ποσότητα. Σύμφωνα με ειδικούς, η ιδανική κατανομή των θρεπτικών συστατικών είναι: υδατάνθρακες 50-55% της θερμιδικής μερίδας, λίπη 30-35% και πρωτεΐνες 12-15% της θερμιδικής μερίδας. Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η διατροφή διαμορφώνεται και από την ένταση και το είδος της σωματικής άσκησης. Για παράδειγμα, άλλη διατροφή ακολουθεί κάποιος που η σωματική του άσκηση περιορίζεται στο περπάτημα και διαφορετική διατροφή ακολουθεί κάποιος που γυμνάζεται αρκετές φορές την εβδομάδα.

Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται για να μπορέσει κανείς να διατηρήσει την υγεία του ακμαία είναι η ισορροπία. Όχι, όμως, επιλεκτική ισορροπία, αλλά αυτή που διακατέχεται από μέτρο και αυτοέλεγχο. Όταν είμαστε εμείς οι κύριοι του εαυτού μας, μπορούμε να αποφύγουμε επιλογές που αποτελούν προϊόν μίμησης ή «μόδας». Καλό θα ήταν οι επιλογές μας να είναι συνειδητές και όχι οι επιλογές κάποιου άλλου.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!