Αειφόρος σχεδιασμός τεχνικών έργων

ΑΠΘ ΠΜΣ: «Αειφόρος σχεδιασμός τεχνικών έργων έναντι σεισμού και άλλων φυσικών κινδύνων»

της Έλενας Χαβαλεδάκη

Αειφόρος σχεδιασμός τεχνικών έργωνΗ Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (ΤΠΜ) προκηρύσσει για το ακαδημαικό έτος 2023-2024 μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: «Αειφόρος σχεδιασμός τεχνικών έργων έναντι σεισμού και άλλων φυσικών κινδύνων» (αρ.συν.16/24-5-2023) με ανώτατο αριθμό εισαχθέντων σαράντα (40) Μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Π.Μ.Σ. οδηγεί στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) έπειτα από τρία (3) εξάμηνα φοίτησης. Τα δύο πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων και το τελευταίο την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Στο Π.Μ.Σ. μπορούν να εισαχθούν πτυχιούχοι Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών καθώς και Τμημάτων συγγενούς γνωστικού αντικειμένου πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Επίσης, δεκτοί μπορούν να γίνουν πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Διδασκαλία και Δίδακτρα

Η διδασκαλία των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί πρωινές ώρες δια ζώσης, αλλά και με τη χρήση εξ αποστάσεως μέσων σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 35% των διδακτικών ωρών.

Τα τέλη φοίτησης για όλο το πρόγραμμα σπουδών ορίζονται στα 1.950 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την καταβολή των τελών φοίτησης απαλλάσσονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των οποίων το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα τους δεν υπερβαίνει αντίστοιχα το εκατό τοις εκατό (100%) ή το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου εισοδήματος. Οι φοιτητές με απαλλαγή τελών φοίτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ποσοστό του είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό, επιλέγονται με σειρά κατάταξης, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα.

Στα τέλη φοίτησης του πρώτου εξαμήνου απαλλάσσονται οι δύο πρώτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές με την υψηλότερη σειρά κατάταξης, όπως ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία που περιγράφεται στην παράγραφο 4. Επιπρόσθετα, για το δεύτερο εξάμηνο ορίζεται απαλλαγή τελών φοίτησης για τους δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία μετά την εξέταση των μαθημάτων του πρώτου εξαμήνου.

Απαραίτητα έγγραφα και προθεσμία δηλώσεων

Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται από 1 Ιουνίου 2023 έως τις 10 Ιουλίου 2023 να δηλώσουν την υποψηφιότητα τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: info@civil.auth.gr του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Αειφόρος σχεδιασμός τεχνικών έργωνΑίτηση σε ειδικό έντυπο χορηγούμενο από την ιστοσελίδα του Τμήματος.
  • Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου με τον ακριβή βαθμό, ή απλή φωτοτυπία πτυχίου.
  • Οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων του εξωτερικού χρειάζεται να επισυνάψουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας διπλώματος ή πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ.
  • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας ή απλή φωτοτυπία αναλυτικής βαθμολογίας.
  • Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
  • Αποδεικτικά επαρκούς γνώσης μίας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών (απλή φωτοτυπία των πτυχίων και προσκόμιση των πρωτοτύπων)
  • Δύο συστατικές επιστολές
  • Όλα τα υπόλοιπα συμπληρωματικά στοιχεία που αναφέρονται στο έντυπο της αίτησης

Επιπλέον πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν την Προκήρυξη του Π.Μ.Σ. καθώς και περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 2310995698 (υπεύθυνη επικοινωνίας κα. Γ. Αντωνίου) και στην ιστοσελίδα του ΤΠΜ: www.civil.auth.gr ή http://aste.civil.auth.gr.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!