φοιτητική ζωή Ηράκλειο

Φοιτητική ζωή στο Ηράκλειο

της Πέγκυ Κτιστάκη

Το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πόλη του νησιού της Κρήτης στην Ελλάδα, φιλοξενεί περίπου 200.000 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Το Ηράκλειο είναι μία πόλη με έντονη φοιτητική ζωή, καθώς εκεί στεγάζεται μια πληθώρα αναγνωρισμένων πανεπιστημίων και προσφέρεται ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών σπουδών στους φοιτητές.

Οι Σχολές

Στην πόλη του Ηρακλείου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ίδρυμα, με σημαντικές διακρίσεις, που συμπληρώνει περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει πέντε σχολές στις οποίες περιλαμβάνονται η Φιλοσοφική Σχολή, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, η Σχολή Επιστημών Αγωγής, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας. Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης που στεγάζονται στο Ηράκλειο είναι τα εξής:

 • Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
 • Τμήμα Φυσικής
 • Τμήμα Βιολογίας
 • Τμήμα Χημείας
 • Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
 • Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών
 • Ιατρική Σχολή

Στο Ηράκλειο φιλοξενείται επίσης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), το οποίο ιδρύθηκε το 2019, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την πανεπιστημιοποίηση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, το οποίο λειτουργούσε από το 1983. Αποτελείται από έξι σχολές, με πληθώρα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Στην πόλη του Ηρακλείου βρίσκονται οι εξής σχολές με τα αντίστοιχά τους τμήματα:

Στη Σχολή Μηχανικών περιλαμβάνονται τα τμήματα:

 • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
 • Μηχανολόγων Μηχανικών

Στη Σχολή Επιστημών, Διοκησης και Οικονομίας περιλαμβάνονται τα τμήματα:

 • Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
 • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Στη Σχολή Επιστημών Υγείας περιλαμβάνονται τα τμήματα:

 • Κοινωνικής Εργασίας
 • Νοσηλευτικής

Στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών περιλαμβάνεται το τμήμα:

 • Γεωπονίας

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό ίδρυμα για την εκπαίδευση στην πόλη του Ηρακλείου, αποτελεί η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και δίνει στους σπουδαστές, τη δυνατότητα φοίτησης στις εξής σχολές:

 • Ιερατικών Σπουδών
 • Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής

Τι μπορείς να κάνεις ως φοιτητής σε αυτήν την πόλη;

Εκτός από τις δυνατότητες φοίτησης στα ιδρύματα του Ηρακλείου, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν από μία πληθώρα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, οι οποίες προσφέρουν ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εμπειρίες, όπως είναι φεστιβάλ, τοπικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις τέχνης. Επίσης, το Ηράκλειο έχει διάφορους πολιτιστικούς φορείς που αξίζει να εξερευνηθούν. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών είναι μεταξύ των αξιοσημείωτων. Αυτά τα μουσεία προσφέρουν πληροφορίες για τη φυσική ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη του νησιού.

Στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν πολλές επιλογές εξόδου, όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες. Απαραίτητη κρίνεται και η δοκιμή της τοπικής κουζίνας με πολλά φημισμένα κρητικά πιάτα, όπως είναι ο ντάκος, το σταμναγκάθι, τα καλτσούνια και οι περιβόητοι χοχλιοί μπουμπουριστοί.

ΗράκλειοΟι φοιτητές οι οποίοι αγαπούν τις υπαίθριες δραστηριότητες, μπορούν να εκμεταλλευτούν τη φυσική ομορφιά του Ηρακλείου κάνοντας πεζοπορία στα κοντινά βουνά, όπως είναι η οροσειρά του Ψηλορείτη. Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή συμμετοχής σε οργανωμένα ταξίδια για δραστηριότητες, όπως το canyoning, η αναρρίχηση ή η κολύμβηση με αναπνευστήρα και οι καταδύσεις.

Κοντινοί Προορισμοί

Η καλή τοποθεσία του Ηρακλείου στην Κρήτη, επιτρέπει στους φοιτητές να εξερευνήσουν διάφορους κοντινούς προορισμούς και να επισκεφτούν πολλά δημοφιλή μέρη. Οι φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν παραλίες του Ηρακλείου, όπως η Αμμουδάρα, η Αγία Πελαγία ή το Κοκκίνη Χάνι.

Φυσικά εκτός της πόλης του Ηρακλείου, κρίνεται απαραίτητη και η περιήγηση των φοιτητών και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και τα Χανιά.

ΗράκλειοΤο Ρέθυμνο βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και αποτελεί μια γοητευτική παραθαλάσσια πόλη, γνωστή για την ενετική παλιά πόλη, το γραφικό λιμάνι και τις όμορφες παραλίες. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Κάστρο της Φορτέτζας και να απολαύσουν διάφορες παραλίες, όπως η παραλία του Ρεθύμνου ή η παραλία Πρέβελη.

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου και είναι μια γραφική πόλη γνωστή για τη λίμνη Βουλισμένη και τις όμορφες παραλίες της, όπως η Άμμος και ο Αλμυρός.

Τα Χανιά βρίσκονται περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και είναι μια άλλη μαγευτική πόλη που αξίζει να επισκεφτούν οι φοιτητές. Η παλιά πόλη αποτελεί ένα ιστορικό κέντρο, καθώς απαρτίζεται από στενά σοκάκια γεμάτα με βενετσιάνικη και οθωμανική αρχιτεκτονική και μικρά καταστήματα με προϊόντα χανιώτικης παραγωγής. Σημαντική είναι η επίσκεψη στο λιμάνι των Χανίων, τον Ενετικό Φάρο και τις όμορφες παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου.

Φοιτητική ζωή στο Ηράκλειο: Άλλες δραστηριότητες 

Ένα από το πιο γνωστά αξιοθέατα στην Κρήτη, είναι φυσικά η Κνωσός. Σε μικρή απόσταση από το Ηράκλειο, οι φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν τον αρχαίο χώρο της Κνωσού, στον οποίο φιλοξενείται το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού και αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο σημαντικής ιστορικής σημασίας. Οι φοιτητές μπορούν να εξερευνήσουν τα ερείπια και να μάθουν για τον μινωικό πολιτισμό και το πώς ήταν η ζωή στην αρχαιότητα.

Όσοι φοιτητές θέλουν μια περιπέτεια πεζοπορίας, μπορούν να επισκεφτούν το φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης. Η πεζοπορία στο φαράγγι προσφέρει εκπληκτική θέα και μια ευκαιρία για τους φοιτητές να παρατηρήσουν τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τους προορισμούς κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, που αξίζει να επισκεφτούν οι φοιτητές. Κάθε μέρος έχει τη δική του ξεχωριστή γοητεία και αξιοθέατα, παρέχοντας ευκαιρίες για πολιτιστικό εμπλουτισμό, υπαίθρια εξερεύνηση και χαλάρωση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!