Υποτροφία

Υποτροφία: γιατί είναι σημαντική στη σύγχρονη εποχή;

της Ευγενίας Πάταρα

Είναι η υποτροφία σημαντική στη σημερινή εποχή; Τι όφελος έχουν οι φοιτητές βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα; Στη σημερινή εποχή, βλέπουμε διαρκώς φοιτητές να εργάζονται για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, άλλους να μη σπουδάζουν γιατί η οικογένειά τους αδυνατεί να τους στηρίξει οικονομικά και άλλους να αγωνίζονται για να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο των ονείρων τους αλλά… στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι σπουδές, είτε πρόκειται για προπτυχιακές είτε για μεταπτυχιακές είτε για σπουδές έρευνας, απαιτούν χρήματα και πολλές φορές, οι φοιτητές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Επιπλέον, σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή τιμολόγηση των μεταπτυχιακών σπουδών και της έρευνας. Τμήματα τα οποία παρείχαν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα ξεκινούν να θεσπίζουν δίδακτρα, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να εγκαταλείπουν το όνειρο της εξειδίκευσης μετά το πτυχίο τους.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν οι υποτροφίες που μπορούν να μας «λύσουν τα χέρια». Οι υποτροφίες είναι χρηματικά βοηθήματα που απευθύνονται σε μια ποικιλία ενδιαφερόμενων από μαθητές σχολείου μέχρι επαγγελματίες.

Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη από πολλές επιλογές;

Ανάμεσα στον απεριόριστο αριθμό υποτροφιών που προσφέρονται για σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, πάντα θα υπάρχει τουλάχιστον μια υποτροφία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και θα ταιριάζει στα προσόντα σου.

Στον Οδηγό Υποτροφιών του citycampus.gr μπορείς να βρεις όλη τη γκάμα των πλέον πρόσφατων προκηρύξεων υποτροφιών και να αιτηθείς σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Και μην ξεχνάς… το citycampus στηρίζει τους φοιτητές στο δρόμο της ακαδημαϊκής τους ανέλιξης, οπότε μη διστάσεις να μας στείλεις τις απορίες σου και να σε βοηθήσουμε με την αίτησή σου στο email: odigos@citycampus.gr .

Τι θα κερδίσω από μια υποτροφία;

Οι υποτροφίες ενισχύουν χρηματικά τον εκάστοτε υποψήφιο προσφέροντας μια σειρά από οφέλη σε διάφορα επίπεδα:

Οικονομικό Όφελος

Όπως είναι φανερό, το οικονομικό όφελος είναι συνώνυμο των υποτροφιών. Μια υποτροφία μπορεί να καλύψει από ένα μέρος των φοιτητικών εξόδων του φοιτητή μέχρι και όλο το εύρος των σπουδών του. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα δάνεια, οι υποτροφίες δεν επιστρέφονται στο χορηγό τους και έτσι, οι φοιτητές δεν αντιμετωπίζουν το άγχος να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν ως χρηματική ενίσχυση.

Έχουν, συνεπώς, την ευχέρεια να επιλέξουν ως πεδίο φοίτησης σχολές που απαιτούν αρκετή μετεκπαίδευση πέραν του προπτυχιακού διπλώματος ή πολλές ώρες πρακτικής άσκησης προκειμένου να προετοιμαστούν για την αγορά εργασίας.

Ακαδημαϊκό Όφελος

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, οι υποτροφίες βοηθούν τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς να χρειάζεται να εργάζονται παράλληλα. Έτσι, μπορούν να επικεντρωθούν στην ακαδημαϊκή τους επίδοση, να έχουν τους υψηλότερους βαθμούς και να φτάσουν ακόμα πιο κοντά στον εκάστοτε στόχο τους. Όμως, ακόμα και αν θέλουν να εργαστούν, έχοντας την υποτροφία, μπορούν να επιλέξουν μια δουλειά που θα τους προσφέρει σημαντική εμπειρία και γνώσεις για το μελλοντικό τους σχέδιο.

Επιπλέον, μια υποτροφία δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να μεταβούν και στο εξωτερικό για χρηματοδοτούμενη εκπαίδευση ή πρακτική άσκηση μερικών μηνών και έτσι, να ενισχύσουν τις εμπειρίες τους.

Επαγγελματικό Όφελος

Σε επαγγελματικό επίπεδο, μια υποτροφία μπορεί, αρχικά, να έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στο βιογραφικό σου. Οι εργοδότες γνωρίζουν πόσο ανταγωνιστικό είναι το πεδίο των υποτροφιών και πόσο δυσανάλογος είναι ο αριθμός των διαθέσιμων χρηματικών βοηθημάτων και των ενδιαφερόμενων φοιτητών. Έτσι, έχοντας επιλεγεί και έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές σου με υποτροφία, αυτό σε καθιστά αμέσως ελκυστικό υποψήφιο για τη θέση εργασίας.

Επιπλέον, εάν η υποτροφία βασίζεται στη βαθμολογική κλίμακα των μαθημάτων σου, ο εργοδότης συμπεραίνει ότι προσπάθησες και πέτυχες την καλύτερη δυνατή ακαδημαϊκή επίδοση και συνεπώς, αντιλαμβάνεται ότι ως άτομο δε μένεις στάσιμος αλλά κυνηγάς τους στόχους σου.

Προσωπικό Όφελος

Υποτροφία σημαίνει ελευθερία! Νιώθεις ελεύθερος καθώς απαλλάσσεσαι από το βάρος και το άγχος της διαρκούς αναζήτησης πηγής χρηματοδότησης των φοιτητικών σου χρόνων. Έτσι, έχεις το χρόνο που χρειάζεται για να ανακαλύψεις νέες δυνατότητες και δεξιότητές σου συμμετέχοντας στις διάφορες φοιτητικές ομάδες της σχολής σου, όπως είναι η θεατρική ομάδα ή το φοιτητικό ραδιόφωνο.

Επιπλέον, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο στον εθελοντισμό και να ανήκεις σε μια ή περισσότερες εθελοντικές ομάδες. Αυτό θα σε βοηθήσει τόσο να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου όσο και να αλληλεπιδράσεις μέσα σε ένα σύνολο ατόμων. Ακόμα, ο εθελοντισμός αποτελεί μια προσομοίωση του επαγγελματικού περιβάλλοντος και έτσι, αποκτάς χρήσιμες γνώσεις, εμπειρίες αλλά και προϋπηρεσία για την απαιτητική αγορά εργασίας.

Τέλος, η υποτροφία προσφέρει στους φοιτητές περισσότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνατότητές τους, αλλά και ώθηση για να καταφέρουν να φτάσουν ακόμα πιο κοντά στο στόχο τους.

Εσύ ακόμα να κάνεις αίτηση;

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr)και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!