Συνέντευξη με τους νικητές του Διαγωνισμoύ Μηχανικής EBEC Greece 2019

της Άντας Παπαράπτη

Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Μηχανικής, EBEC (European BEST Engineering Competition) διοργανώθηκε φέτος για 9η συνεχή χρονιά από το BEST Athens στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το BEST (Board of European Students of Technology) είναι ένας Ευρωπαϊκός εθελοντικός, φοιτητικός οργανισμός που παρέχει ευκαιρίες ανταλλαγής και επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών μηχανικών σε όλη την Ευρώπη. O EBEC αποτελεί μια από τις κυριότερες δράσεις του οργανισμού και είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μηχανικής που διοργανώνεται από φοιτητές για φοιτητές στην Ευρώπη. Το μήνυμα που μεταφέρει είναι Design the Future. Today. Στόχος του η εξέλιξη των φοιτητών μέσα από θεωρητικές και πρακτικές προκλήσεις.

Οι νικητές και των 2 κατηγοριών
(Case Study και Team Design) του EBEC Athens 2019.

Η διαδικασία ξεκινά σε τοπικό επίπεδο από τους τοπικούς γύρους, οι οποίοι διεξάγονται σε πανεπιστήμια της Ευρώπης όπως το ΕΜΠ. Στη συνέχεια οι νικητές προκρίνονται στους εθνικούς γύρους, και καταλήγουν στον ευρωπαϊκό τελικό. Οι φοιτητές σχηματίζουν ομάδες των τεσσάρων ατόμων και καλούνται να λύσουν ένα θέμα κατασκευαστικό, στην κατηγορία του Team Design, ή ένα θεωρητικό Case Study. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού το ζητούμενο είναι να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα τους για να ανταποκριθούν στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Οι Innovengineers κερδίζουν την 1η θέση
στην κατηγορία Case Study και στον EBEC Greece 2019.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα διοργάνωση μέσα από τα άτομα που την αποτέλεσαν. Βρεθήκαμε με μια εκ των ομαδών που ξεκίνησαν από τον τοπικό γύρο της Αθήνας, προκρίθηκαν στον εθνικό γύρο της Πάτρας και είναι έτοιμοι για τον μεγάλο τελικό στο Τορίνο το καλοκαίρι. Ζητήσαμε έτσι από τους Innovengineers να μας κατατοπίσουν.

 

Το ότι βρισκόμαστε εδώ τώρα σημαίνει ότι προκριθήκατε στον τοπικό αλλά και εθνικό διαγωνισμό και είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Συγχαρητήρια! Τι θεωρείτε ότι σας βοήθησε ως ομάδα να ξεχωρίσετε και να επιλεγείτε ως διαγωνιζόμενοι;

Σίγουρα σημαντική είναι η καλή χημεία μεταξύ των μελών της ομάδας μας, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας ξεχωριστά.

Επιλεχθήκατε και διακριθήκατε λοιπόν! Ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα;

Έπειτα από την απαιτητική διαδικασία, τη σκληρή δουλειά και τον έντονο ανταγωνισμό, το να διακριθούμε είναι σίγουρα κάτι που μας έκανε να νιώσουμε περήφανοι για την ομάδα μας και έτοιμοι να συνεχίσουμε δυναμικά και στον επόμενο γύρο.

Υπήρχε καθοδήγηση στην προετοιμασία της κάθε ομάδας; Ποιο ήταν το πρόγραμμά σας;

Η φύση του διαγωνισμού EBEC είναι τέτοια που δεν απαιτεί στοχευμένη προετοιμασία σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά χρειάστηκε σίγουρα φαντασία, δημιουργικότητα και μια «προσέγγιση μηχανικού» στα προβλήματα που κληθήκαμε να επιλύσουμε. Το σημαντικό δηλαδή είναι ένα καλό κλίμα συνεργασίας, η μεγάλη μας προσαρμοστικότητα και η όρεξή για δουλειά.

Οι Innovengineers κερδίζουν την 1η
θέση στην κατηγορία Case Study του EBEC Athens 2019.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικασία και πώς νιώσατε μέσα σε αυτή.

Στην κατηγορία Case Study οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να αναπτύξουν ιδέες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα μηχανικής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία συλλέξαμε ενδιαφέρουσες γνώσεις για ποικίλους κλάδους, αλλά και αναπτύξαμε τα soft skills μας.

Μέσα από αυτή τη διαδρομή λοιπόν ποιο σημείο της διαδικασίας θεωρείτε ότι ήταν το πιο ενδιαφέρον;

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του διαγωνισμού, καθώς κάθε στιγμή είχε πολλά να μας δώσει. Σίγουρα στο κομμάτι της έρευνας μάθαμε πολλά για τα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, οπότε μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του EBEC.

Στιγμιότυπο από την κατηγορία Team Design.

Ποια υπήρξε η μεγαλύτερη πρόκληση για την ομάδα και ποια είναι η μεγαλύτερη προσωπική πρόκληση με την οποία έρχεσαι αντιμέτωπος σε ένα τέτοιο διαγωνισμό;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ομάδα μας ήταν πώς θα καταφέρουμε μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, διατηρώντας ένα κλίμα καλής συνεργασίας και αποδοτικότητας. Ο καθένας μας μέσα από έναν τέτοιο διαγωνισμό ανακαλύπτει τις αδυναμίες του και βελτιώνεται για το καλό της ομάδας.

Στιγμιότυπο από την κατηγορία Team Design (Case Study και Team Design) του EBEC Athens 2019.

Κατατοπίστε μας λίγο: Τι μπορεί να αφορά ένα πρόβλημα μηχανικής φύσης; Εσείς τι θα αναθέτατε σε μια ομάδα αν σχεδιάζατε το διαγωνισμό;

Το πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στην κατηγορία Case Study στον τοπικό γύρο αφορούσε την εύρεση καινοτόμων λύσεων όσον αφορά την πρόληψη ή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Εάν σχεδιάζαμε το διαγωνισμό θα προσπαθούσαμε να βάλουμε θέματα με επίκαιρο χαρακτήρα, πάνω σε σημαντικούς κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να κατανοήσουν σε βάθος τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσουν ως μηχανικοί του μέλλοντος.

Στιγμιότυπο από την κατηγορία Case Study.

 

Case Study και Team Design. Ποιο μέρος είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εσάς;

Επιλέξαμε την κατηγορία Case Study, διότι μας ενδιέφερε μια πιο θεωρητική και ολιστική προσέγγιση των θεμάτων, που βασίζεται σε καλή έρευνα και έντονη δημιουργικότητα.

Και τι σημαίνει ατομικά για τον καθένα σας; Τι ευκαιρίες δημιουργεί μια ενδεχόμενη νίκη;

Μια νίκη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ευελπιστούμε να μπορέσει να μας φέρει πιο κοντά σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μηχανικής.

Το BEST διοργανώνει αντίστοιχες ενέργειες για τους φοιτητές; Θεωρείτε ότι λείπουν τέτοιες πρωτοβουλίες από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα;

Το BEST διοργανώνει διάφορες δράσεις που προωθούν τη διάδοση της γνώσης έξω από τα στενά πλαίσια του πανεπιστημίου, φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με κορυφαίες εταιρίες και παράλληλα τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν άτομα από όλη την Ευρώπη.

Προκριθήκατε από τον τοπικό, στον εθνικό γύρο, από τον οποίο, πρόσφατα μάλιστα, βγήκατε για ακόμα μία φορά νικητές. Τι γεύση αφήνει το να είστε ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή με τη συμμετοχή σας στον ευρωπαϊκό γύρο;

Το να βρεθούμε ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, να γνωρίσουμε άτομα από όλες τις χώρες και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε θέματα μεγαλύτερης δυσκολίας, είναι αδιαπραγμάτευτα ξεχωριστές εμπειρίες που θα μας μείνουν αξέχαστες. Είμαστε έτοιμοι να τις ζήσουμε και στοχεύουμε την κορυφή.

Στο τέλος της ημέρας, έχετε απολαύσει τη διαδικασία; Θα το ξανακάνατε;

Ο διαγωνισμός EBEC είναι μια δοκιμασία που προσφέρει πολλά σε όποιον εμπλακεί. Ανυπομονούμε για τον τελικό στο Τορίνο, αλλά θεωρούμε ότι πλέον έχουμε αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να βοηθήσουμε σε μελλοντικούς διαγωνισμούς σε οργανωτικές θέσεις και όχι ως διαγωνιζόμενοι.

Η τελευταία αίσθηση που μένει είναι και αυτή που χρωματίζει όλη τη διαδικασία! Από την ομάδα του Citycampus σας ευχόμαστε καλή επίγευση και καλή επιτυχία!!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!