Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα

της Αγγελικής Μαύρου

Γενικές Πληροφορίες Τμήματος

Το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ανήκει στο 1ο επιστημονικό πεδίο και βρίσκεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (15.350 μόρια), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (13.333 μόρια) και στα Πανεπιστήμια Κρήτης (9.688 μόρια), Ιωαννίνων (9.798 μόρια) και Πάτρας (10.504 μόρια). Οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 02 Φιλολόγων.

Χαρακτήρας τμήματος

Πρόκειται για τμήματα τα οποία προετοιμάζουν τους φοιτητές, ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι γνώσεις που προσφέρονται στους φοιτητές τους επιτρέπουν να οργανώνουν με ολοκληρωμένο τρόπο μια αποτελεσματική διδασκαλία, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις ανάγκες των μαθητών τους.

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών δεν είναι το ίδιο σε κάθε πανεπιστήμιο για το συγκεκριμένο τμήμα.

Το τμήμα Φ.Π.Ψ. στην Αθήνα διαθέτει τις κατευθύνσεις της Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, μια εκ των οποίων καλείται να επιλέξει ο φοιτητής στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών του.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι κατευθύνσεις είναι οι ίδιες αλλά η επιλογή γίνεται στο πέμπτο εξάμηνο φοίτησης από τους φοιτητές.

Στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο οι κατευθύνσεις της Φιλοσοφίας και της Παιδαγωγικής, με επιλογή στο τρίτο ή στο πέμπτο εξάμηνο.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, οι φοιτητές μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στην Φιλοσοφία και την Θεωρία & Μεθοδολογία των Κοινωνικών Σπουδών στο πέμπτο εξάμηνο.

Τέλος, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, δεν υπάρχουν κατευθύνσεις αφού το τμήμα είναι αποκλειστικά τμήμα Φιλοσοφίας.

Μαθήματα

Ενδεικτικά και ανά κατεύθυνση, τα μαθήματα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος είναι τα εξής:

 • Κατεύθυνση Φιλοσοφίας: Φιλοσοφία της Γλώσσας, Φιλοσοφία της Ζωής, Νεότερη και Σύγχρονη Φιλοσοφία, Λογική, Εφαρμοσμένη Ηθική.
 • Κατεύθυνση Παιδαγωγικής: Εισαγωγή στην Παιδαγωγική, Ειδική Διδακτική, Ειδική Αγωγή, παιδαγωγική Ψυχολογία, Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός.
 • Κατεύθυνση Ψυχολογίας: Συμβουλευτική Ψυχολογία, Εξελικτική – Γνωστική- Κοινωνική Ψυχολογία, Οικογένεια και Ανάπτυξη, Ψυχολογία της Οικογένειας.

Επαγγελματικές Ευκαιρίες

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω ευκαιρίες απασχόλησης:

 • Ως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 • Ως επιμελητές κειμένων (σε θεατρικούς οργανισμούς, εκδοτικούς οίκους)
 • Ως κειμενογράφοι
 • Σε κέντρα συμβουλευτικής
 • Σε τουριστικές επιχειρήσεις με πολιτιστικό και αρχαιογνωστικό περιεχόμενο.
 • Σε ερευνητικά προγράμματα για την διδασκαλία των ελληνικών σε Προγράμματα Αναλφαβητισμού και σε ομάδες κοινωνικών αποκλεισμένων.

Σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας που έχουν επιλέξει κατεύθυνση παιδαγωγικής ή ψυχολογίας δεν μπορούν να εργαστούν ως δάσκαλοι σε δημοτικά σχολεία ούτε και ως ψυχολόγοι.

 Μεταπτυχιακά

Τα τμήματα Φ.Π.Ψ. παρέχουν τις εξής δυνατότητες για μεταπτυχιακές σπουδές:

 1. Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές μπορούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην Φιλοσοφία, στην Εκπαιδευτική πολιτική και διοίκηση της εκπαίδευσης, στην Επαγγελματική Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, στην Θεωρία-Πράξη και Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, στην Εφαρμοσμένη ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου, στην Φιλοσοφία και Διοίκηση-Management. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ.
 2. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην Ελληνική Φιλοσοφία & την Φιλοσοφία των Επιστημών και τις Επιστήμες της Αγωγής. Ειδικά το δεύτερο μεταπτυχιακό προσφέρει τις εξής κατευθύνσεις: Ιστορία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο σχολείο, Συγκριτική και Διαπολιτισμική εκπαίδευση, Διοίκηση και Αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ.
 3. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα Π. Μ. Σ που παρέχονται είναι αφενός η Φιλοσοφία, με κατευθύνσεις την Συστηματική Φιλοσοφία και την Ιστορία της Φιλοσοφίας και αφετέρου η Παιδαγωγική Επιστήμη με κατευθύνσεις την Διεθνή Εκπαίδευση, την Ειδική Αγωγή, την Ιστορική Παιδαγωγική, την Παιδαγωγική Σχολείου και την Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ.
 4. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι επιλογές στα Μεταπτυχιακά προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της Φιλοσοφίας: Φιλοσοφία, Βιοηθική, Πολιτισμός Παιδεία και Ανθρώπινη ανάπτυξη, Εγκέφαλος και Νους. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ.
 5. Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας παρέχεται το μεταπτυχιακό Θεωρητική και Πρακτική Φιλοσοφία με επιλογή ανάμεσα σε Ηθική και Πολιτική ή Γνωσιοθεωρία και Μεταφυσική Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ.

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Φιλοσοφίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!