Ταινίες γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας

της Άννας Τριανταφύλλου

Η φωτογραφία ως τέχνη πιστεύεται ότι συγκαταλέγεται στην έβδομη τέχνη του κινηματογράφου. Άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους οι δύο αυτές μορφές έκφρασης δε θα μπορούσαν παρά να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα. Πολλές ταινίες, λοιπόν, έχουν προβληθεί στη μεγάλη οθόνη με πυρήνα την τέχνη της φωτογραφίας. Μερικές ταινίες γύρω από την τέχνη φωτογραφίας που αξίζει να παρακολουθήσετε είναι οι εξής:

Everlasting Moments (2008)

Μία δραματική ταινία σουηδικής παραγωγής από τον σκηνοθέτη Jan Troell. Η ιστορία τοποθετείται στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μια περίοδο πολέμου, όπου η φτώχεια και η εξαθλίωση καραδοκούν. Ο λόγος για την Maria Larsson, μία νέα εργαζόμενη γυναίκα, η οποία κερδίζει μία κάμερα Contessa, μαζί με τον Sigfrid Larsson και αποφασίζουν να παντρευτούν και να μοιραστούν το βραβείο. Ύστερα από χρόνια, η Maria ξαναβρίσκει την κάμερα ανάμεσα σε ένα σωρό με άλλα ξεχασμένα αντικείμενα. Λόγω οικονομικής ανέχειας, αποφασίζει να ρωτήσει την εκτιμώμενη τιμή της και να την πουλήσει. Τα δεδομένα ανατρέπονται για εκείνη όταν ο ιδιοκτήτης του φωτογραφείου Sebastian Pedersen αγοράζει ο ίδιος την φωτογραφική και την παροτρύνει να τη χρησιμοποιήσει, σε μια προσπάθεια να της δείξει ότι κρατά στα χέρια της το μαγικό κόσμο της φωτογραφίας.

Πράγματι, η νεαρή γυναίκα παθιάζεται με τη φωτογραφία και ασχολείται κρυφά από τον αυταρχικό σύζυγό της. Η σχέση τους υφίσταται αποκλειστικά και μόνο επειδή τους ενώνουν τα δεσμά του γάμου και έχουν μια πολυμελή οικογένεια. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η τέχνη της Maria αποσπά την ομαλή λειτουργία της οικογένειας σε ένα αυταρχικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, ο ψυχισμός της πρωταγωνίστριας ανυψώνεται όταν μία φωτογραφία της δημοσιεύεται σε πρωτοσέλιδα και αναγνωρίζεται η ξεχωριστή της ματιά μέσα από το φωτογραφικό φακό. Αξίζει να περιηγηθείτε με οδηγό έναν τόσο δυνατό χαρακτήρα σαν της Larsson σε αυτή την όλο ανατροπές ταινία.

Finding Vivian Maier (2013)

Ντοκιμαντέρ γύρω από τη μυστηριώδη ζωή της γνωστής φωτογράφου Vivian Maier. Ένας νεαρός, ο John Maloof ανακαλύπτει μέσω μιας δημοπρασίας ότι είχε στα χέρια του χιλιάδες αρνητικά από φωτογραφίες που δεν είχαν έρθει ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Το υλικό που κρυβόταν μέσα σε εκείνα τα τεράστια κουτιά ανήκε σε μια νταντά, που είχε πάθος για τη φωτογραφία δρόμου. Κανείς ποτέ δεν ήξερε πολλά για αυτή. Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, που φάνταζε τρελός στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς δεν επέτρεπε σε κανέναν να εισβάλλει στον ιδιωτικό της χώρο. Ούτε καν φανέρωνε σε αρκετές περιπτώσεις το πραγματικό της όνομα. Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες για τη ζωή αυτής της εξέχουσας φωτογράφου δρόμου θα τις ανακαλύψετε μέσα από αυτό το πραγματικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. Ίσως είναι η πρώτη φορά που θα νιώσετε βήμα-βήμα μάρτυρες σε μια σπουδαία ανακάλυψη.

The City of God (2002)

Οι σκηνοθέτες Fernando Meirelles και Kátia Lund δημιουργούν μία ταινία κοινωνικού περιεχομένου με αστυνομικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, o Rocket έχοντας μεγαλώσει στην πόλη του Θεού, μία από τις πιο σκληρές γκετοποιημένες συνοικίες, αναμειγνύεται στο ενεργό έγκλημα, όπως ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του ’70. Ώσπου, προσπαθώντας να ξεφύγει από το γκέτο και τις άγριες συνθήκες, ασχολείται με το πάθος του: τη δημοσιογραφική φωτογραφία. Οι σκηνές σοκάρουν και οι συμμορίες δεν δείχνουν έλεος σε όποιον βρεθεί εναντίον τους.

Η τέχνη της φωτογραφίας είναι ένα θέμα που συγκινεί πλήθος δημιουργών και ατόμων που κρύβουν μέσα τους μια καλλιτεχνική φλέβα. Αν είσαι ένας από αυτούς… καλή προβολή και καλές λήψεις!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!