Παιδεία: το κλειδί για την εξάλειψη του ρατσισμού

του Νικόλα Στυλιανού

Ο ρατσισμός ή αλλιώς η ξενοφοβία, μπορούν να χαρακτηριστούν ως δύο έννοιες οι οποίες εμπεριέχουν την έννοια του μίσους και του φόβου. Ενός φόβου για το άγνωστο, το διαφορετικό. Τα είδη του ρατσισμού ποικίλουν. Μπορεί να είναι θρησκευτικός ρατσισμός, φυλετικός, ο ρατσισμός ανάμεσα στα φύλα κ.λπ. Σε όλες αυτές τις εκφάνσεις του ρατσισμού επικρατεί η αίσθηση της ανωτερότητας μιας ομάδας ανθρώπων έναντι μιας άλλης, λόγω διαφορετικών χαρακτηριστικών, όποια και αν είναι αυτά.

Οι Μύθοι του Ρατσισμού

Η ρατσιστική ρητορική, βασίζεται σε μυθοπλασίες και για αυτό τέτοια επιχειρήματα, προφανώς, και δεν ενέχουν επιστημονική τεκμηρίωση. Αντιθέτως, θέλουν να εμφανίζονται ως αυταπόδεικτες αλήθειες για να εξηγήσουν με αντιεπιστημονικά επιχειρήματα διαφορές που ενυπάρχουν στην ανθρώπινη πραγματικότητα. Παράδειγμα τέτοιας ρητορικής, γνωστό σε όλους, αποτελεί ο ναζισμός που κυριάρχησε στα μαύρα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία και στράφηκε κατά των εβραίων (αντισημιτισμός).

Πρόσφορο Έδαφος για το Ρατσισμό

Τέτοιες ρητορικές έχουν έντονη απήχηση σε περιόδους μαρασμού. Ο ρατσισμός και οι αντίστοιχες εκφάνσεις του, ευδοκιμούν σε χρόνια, στα οποία η οικονομία ενός κράτους ασθενεί. Σε περιόδους, όταν ο πολίτης νιώθει ότι απειλείται από κάποιον εξωτερικό κίνδυνο, όπως για παράδειγμα σήμερα στην Ευρώπη, όπου οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές είναι αυξημένες. Κυρίως, βρίσκει έντονη ανταπόκριση σε κοινωνικές ομάδες, στις οποίες το επίπεδο μόρφωσης είναι σχετικά χαμηλό.

Παιδεία και Ρατσισμός

Είναι προφανές πως η έλλειψη μόρφωσης μπορεί να οδηγήσει σε πλάνες. Ως πλάνη μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ρατσιστικό ιδεολόγημα, καθώς στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και οδηγεί σε απλουστευτικές θεωρίες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα. Άρα, οι έννοιες  παιδεία και ρατσισμός μπορούν να χαρακτηριστούν ως δύο αντίθετες έννοιες, οι οποίες έρχονται σε έντονη και συνεχή αντιπαράθεση. Η μόρφωση και η παιδεία στοχεύουν στην αναζήτηση της βαθύτερης αλήθειας των πραγμάτων, ενώ ο ρατσισμός αποτελεί μια απλουστευτική θεώρηση του κόσμου, χωρίς καμιά επιστημονική ισχύ και βαρύτητα.

Η Παιδεία ως Όπλο Κατά του Ρατσισμού

Συμπερασματικά, λοιπόν, αν ο στόχος μίας κοινωνίας είναι να εξαλείψει κάθε μορφή ρατσισμού, τότε θα πρέπει απαραιτήτως να επενδύσει στη μόρφωση των πολιτών της, και συνεπώς, στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Η αποδοχή του διαφορετικού απαιτεί πρώτα τη γνωριμία με αυτό, κάτι που επιτυγχάνεται με τη διαπολιτισμική παιδεία, την κατανόηση και την επαφή με ξένους πολιτισμούς. Όταν κάτι πρώτα γίνει οικείο στο παρατηρητή, τότε, αυτός απαλλάσσεται από το αίσθημα του φόβου προς αυτό. Επομένως, ο ρατσισμός εξ ορισμού χάνει το στήριγμά του, που δεν είναι άλλο από το φόβο για το άγνωστο, το διαφορετικό ή αλλιώς το ανεξερεύνητο.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!