βιογραφικό 4

Συμβουλές για ένα καλό βιογραφικό σημείωμα.

Όταν έρθει η στιγμή να αιτηθείτε για μια καινούργια δουλειά, το βιογραφικό σας σημείωμα μπορεί να γίνει το εισιτήριο που θα σας δώσει το πρώτο βήμα προς τη συνέντευξη. Πώς όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξει στον κάδο των απορριμμάτων;

Το να συντάξετε ένα επιτυχημένο βιογραφικό είναι εύκολη υπόθεση, αν ξέρετε πώς να το κάνετε: Μαζεύετε όλες τις ικανότητές σας και την εμπειρία σας, τις κόβετε και τις ράβετε ανάλογα με τη δουλειά για την οποία ενδιαφέρεστε. Αν και φαίνεται απλή δουλειά, δεν παύει να έχει τα μυστικά της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Παραθέτουμε παρακάτω τις ακόλουθες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να συντάξετε ένα επιτυχημένο βιογραφικό και έτσι να πετύχετε την πρώτη σας ή επόμενη συνέντευξη:

Βιογραφικό σημείωμα: Περιλάβετε τις βασικές πληροφορίες!

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος σύνταξης ενός βιογραφικού, αλλά κάποιες πληροφορίες δεν μπορούν να λείπουν. Αυτές είναι: προσωπικές πληροφορίες και τρόπος επαφής και επικοινωνίας (οπωσδήποτε κινητό τηλέφωνο και email – δεν πιστεύουμε να αρκεστείτε στη διεύθυνση αλληλογραφίας!!!), εκπαίδευση και πτυχία (γλώσσες, γνώση Η/Υ …), εργασιακή εμπειρία, δεξιότητες κατάλληλες με την επιδιωκόμενη εργασία, προσωπικά ενδιαφέροντα, πληροφορίες που μπορούν να εντυπωσιάσουν θετικά. Τέλος δεν πρέπει να λείπουν οι συστάσεις!

Βιογραφικό σημείωμα: Η μορφοποίηση και παρουσίαση είναι τα κλειδιά!

Ένα επιτυχημένο βιογραφικό είναι πάντοτε προσεκτικά και καθαρά παρουσιασμένο. Είναι επίσης τυπωμένο σε καθαρό λευκό ή πολύ απαλά χρωματισμένο χαρτί. Το layout πρέπει να είναι πάντα ξεκάθαρο και καλά δομημένο. Μην διανοηθείτε να παραδώσετε ένα τσαλακωμένο βιογραφικό: οι φάκελοι σας βοηθούν να αποφύγετε αυτή την κακοτοπιά.

Να θυμάστε πάντα ότι το πιο σημαντικό σημείο ενός βιογραφικού είναι το πάνω μισό μέρος της πρώτης σελίδας. Η ματιά του εργοδότη πέφτει σχεδόν πάντα εκεί πρώτα, για αυτό φροντίστε να τοποθετήσετε εκεί την πιο σημαντική πληροφορία που σας αφορά.

Βιογραφικό σημείωμα: Δύο σελίδες Α4 είναι αρκετές!

Ένα καλό βιογραφικό είναι σαφές, περιεκτικό και παρουσιάζει κάθε απαραίτητη πληροφορία χωρίς φλυαρία. Δεν χρειάζεστε σελίδες επί σελίδων. Κρατήστε την πληροφορία σύντομη και καλογραμμένη. Ο μελλοντικός σας εργοδότης έχει κάποια κριτήρια, τα οποία «τικάρει», αν το βιογραφικό σας ανταποκρίνεται σε αυτά. Η σαφήνεια και η συντομία βοηθούν σε αυτό.

Μην ξεχνάτε ότι οι εργοδότες λαμβάνουν δεκάδες βιογραφικά συνέχεια, οπότε είναι απίθανο να τα διαβάσουν όλα διεξοδικά. Οι περισσότεροι θα κρίνουν ένα βιογραφικό από μια σύντομη ματιά, οπότε και είναι απαραίτητο να περιοριστείτε στις δυο σελίδες.

Βιογραφικό σημείωμα: Κατανοείστε καλά την περιγραφή της εργασίας!

Η περιγραφή της εργασίας στην αγγελία είναι ο πρώτος σας σύμμαχος! Διαβάστε τις λεπτομέρειες από την αρχή μέχρι το τέλος. Κρατήστε σημειώσεις και υπογραμμίστε κάθε απαίτηση την οποία μπορείτε να ικανοποιήσετε με βάση τα προσόντα σας. Καταγράψτε και τους τομείς στους οποίους υστερείτε. Καλύψτε τις αδυναμίες σας προσαρμόζοντας φαινομενικά άσχετες ικανότητές σας. Αν για παράδειγμα η επιθυμητή εργασία απαιτεί εμπειρία στον τομέα των πωλήσεων (που εσείς δεν έχετε), τίποτα δεν σας σταματά να αναφέρετε ότι το περιοδικό που εκδίδατε στα φοιτητικά σας χρόνια είχε καλές πωλήσεις λόγω του marketing plan που εσείς καταστρώνατε! Έτσι, καλύπτετε το κενό σας μετατρέποντας μια άσχετη εμπειρία σας σε σχετική…

Βιογραφικό σημείωμα: Ράψτε καινούργιο κουστούμι για κάθε περίσταση!

Μόλις καταγράψετε όλες τις απαιτήσεις της εργασίας και πώς εσείς ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις της, φτιάξτε ένα βιογραφικό για τη συγκεκριμένη θέση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την παρουσίαση του εαυτού σας από ένα γενικό βιογραφικό για όλες τις χρήσεις. Όπως δεν πάτε σε ένα γάμο με τα καθημερινά σας ρούχα, έτσι δεν μπορείτε να στείλετε το ίδιο αντίγραφο (κακέκτυπο) βιογραφικό σε όλες τις θέσεις για τις οποίες ενδιαφέρεστε. Αν είστε τόσο τεμπέληδες από την αρχή, αυτό αντανακλάται στην εικόνα που δίνετε με συνέπεια την απόρριψή σας.

Δημιουργήστε ένα βιογραφικό για κάθε δουλειά που σας ενδιαφέρει. Δεν χρειάζεται να το ξαναγράψετε από την αρχή. Απλά προσαρμόστε τον πλούτο των λεπτομερειών, ώστε να φαίνονται απόλυτα σχετικές και προσανατολισμένες.

Βιογραφικό σημείωμα: Παρουσιάστε με επιτυχία τις ικανότητές σας!

Στο τμήμα του βιογραφικού σας, όπου παρουσιάζετε τις ικανότητές σας, προσπαθήστε να δώσετε έμφαση σε εκείνες που θα σας ξεχωρίσουν από το πλήθος. Αυτές μπορεί να είναι: επικοινωνιακές ικανότητες, χρήση Η/Υ, ικανότητα συμμετοχής σε ομαδικές εργασίες, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και έκτακτων καταστάσεων. Μέσα σε αυτές τις ικανότητες είναι και οι ξένες γλώσσες. Ικανότητες μπορεί να προκύψουν από τις πιο απίθανες εμπειρίες σας. Προσπαθήστε να θυμηθείτε όλα όσα έχετε κάνει στο παρελθόν, όπως πχ το ότι συμμετείχατε σε μια τοπική αθλητική ή εθελοντική ομάδα. Προσέξτε μόνο να παρουσιάσετε τις εμπειρίες σας ως σχετικές με την επιδιωκόμενη πρόσληψη.

Βιογραφικό σημείωμα: Εκμεταλλευτείτε τα ενδιαφέροντά σας!

Στην ενότητα των ενδιαφερόντων σας παρουσιάστε εκείνα τα «χόμπι» που υποψιάζεστε ότι θα θεωρηθούν σχετικά με τη δουλειά που κυνηγάτε. Συμπεριλάβετε κάθε παράδειγμα που σας καθιστά υπεύθυνο/η, ομαδικό/ή ή προσωπικότητα με πρωτοβουλίες. Αν εκδίδατε για παράδειγμα φοιτητική εφημερίδα ή περιοδικό ή «ιδρύσατε» μια ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα, μην ντραπείτε να τα αναφέρετε.

Όσο πιο ποικίλα είναι τα ενδιαφέροντά σας, τόσο πιο ταλαντούχο σας αναδεικνύουν. Προσέξτε να αποφύγετε «παθητικά» ενδιαφέροντα όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης (!), ατομικά παιχνίδια στον υπολογιστή (!!) και άλλα που παρουσιάζουν μια προσωπικότητα που προτιμά να περνάει μοναχικά. Παρουσιάστε τον εαυτό σας ως ενδιαφέροντα τύπο. (Έτσι περίπου όπως θα κάνατε στο πρώτο ραντεβού).

Βιογραφικό σημείωμα: Βάλτε την εμπειρία σας να δουλέψει για σας!

Χρησιμοποιήστε δυναμική και θετική γλώσσα όταν αναφέρεστε στην εργασιακή σας ιστορία και τους τομείς εμπειρίας σας. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «ανάπτυξη» ή «ανεπτυγμένος», «οργάνωση» ή «οργανωμένος», «επιτυχημένος», «επιτυχία» κ.α. Συσχετίστε τις ικανότητες που έχετε αποκτήσει από τις εμπειρίες σας με την εργασία που σας ενδιαφέρει. Πχ «η θέση αυτή απαιτούσε ικανότητες ομαδικής εργασίας» ή «στον τομέα ευθύνης μου ήταν ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός, καθώς ήμουν υπεύθυνος/η μιας ομάδας συνεργατών».

Προσπαθήστε να βγάλετε τις θετικές σας εμπειρίες σας από τις θέσεις εργασίας του παρελθόντος, ακόμα και αν ήσασταν σερβιτόρα σε εστιατόριο.

Βιογραφικό σημείωμα: Συμπεριλάβετε και συστάσεις!

Οι συστάσεις πρέπει να προέρχονται από κάποιον εργοδότη σας από το παρελθόν, ο οποίος εγγυάται για τις ικανότητες και τις εμπειρίες σας. Αν δεν έχετε δουλέψει ποτέ στο παρελθόν, χρησιμοποιήστε συστάσεις από κάποιο καθηγητή σας. Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές.

 Βιογραφικό σημείωμα: Παρουσιάστε το ενημερωμένο!

Είναι σημαντικό να αναθεωρείτε το βιογραφικό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προσθέτετε κάθε νέα εμπειρία ή ικανότητα που έχετε παραλείψει. Αν για παράδειγμα συμμετείχατε σε μια εθελοντική δράση τελευταία ή έχετε εργαστεί σε ένα νέο πρότζεκτ, βάλτε τη σχετική πληροφορία στο βιογραφικό σας. Οι πιθανοί σας εργοδότες θα εντυπωσιαστούν από υποψήφιους που διψούν για εμπειρίες και δεν μένουν στις τυπικές του αρμοδιότητες.

Δείτε και το προηγούμενο άρθρο μας: Βιογραφικό: Γράψτε το τέλεια!

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!