Σκωτία σπουδές

Σπουδές στη Σκωτία: Χωρίς δίδακτρα και μετά το BREXIT
της Μαρίας Αγγελίδου

Η Σκωτία αποτελούσε -και αποτελεί-  έναν πόλο έλξης για πολλούς ευρωπαίους φοιτητές, δεδομένου ότι παρέχει δωρεάν προπτυχιακές σπουδές. Μετά το δημοψήφισμα του BREXIT, τον Ιούνιο του 2016, η Σκωτία αντιτάχθηκε έντονα, καταθέτοντας μάλιστα επίσημη αίτηση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την Αγγλία. Ωστόσο, με τη φράση της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, «δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο», έγινε σαφές πως το αίτημα της Σκωτίας είχε απορριφθεί επ᾽ αόριστον. Στο πλαίσιο αυτό, σύγχυση δημιουργήθηκε και γύρω από το θέμα της Παιδείας. Θα υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα; Τί θα συμβεί με τα δίδακτρα;  Την απάντηση έδωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας, ξεκαθαρίζοντας ότι εκ μέρους της, τα δίδακτρα των προπτυχιακών φοιτητών θα παραμείνουν δωρεάν για όσους εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Γιατί να σπουδάσω στη Σκωτία;

Η Σκωτία είναι μια πανέμορφη χώρα με υπέροχα τοπία και πολύ φιλόξενους κατοίκους. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, τo μορφωτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας  είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η συνολική εικόνα της Σκωτίας στο εξωτερικό, η ιστορία της , τα πανεπιστήμια της, καθώς και οι πολίτες της, ελκύουν έντονα τους  φοιτητές (περισσότεροι από 48.000, από 185 διαφορετικές χώρες επιλέγουν να σπουδάσουν στη Σκωτία κάθε χρόνο). Παράλληλα, η φοιτητική ζωή στην πρωτεύουσα, το Εδιμβούργο, είναι πολυδιάστατη, λόγω του μεγάλου ποσοστού νεολαίας, καθώς το 18,5% του πληθυσμού είναι στην ηλικία 16-29, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ως πιο γνωστά δρώμενα αναφέρονται τα εξής: Edinburgh International Science Festival, Edinburgh International Film Festival , Edinburgh Hogmanay. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ.  Αναφορικά με την πανεπιστημιακή υποδομή της χώρας, πολλά  πανεπιστήμια βρίσκονται σε υψηλή θέση (rankings).

Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου και κόστος ζωής

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ιδρύθηκε το 1582 και αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, βρίσκεται στην 23η θέση των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Το ετήσιο κόστος ζωής για έναν φοιτητή υπολογίζεται περίπου στα 11.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται το ενοίκιο, το φαγητό, οι ηλεκτρικές παροχές, καθώς και το κόστος εκτύπωσης βιβλίων και λοιπές δραστηριότητες. Φυσικά, το κόστος διαβίωσης ποικίλλει, ανάλογα με τις επιλογές του κάθε φοιτητή και την οικονομική του δυνατότητα.

Για αναλυτικές πληροφορίες, μπορείς να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Πανεπιστήμιο St. Andrews και κόστος ζωής

To Πανεπιστήμιο του St. Andrews είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Σκωτίας και το τρίτο αρχαιότερο της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και ολόκληρου του αγγλόφωνου κόσμου (μετά τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ). Ιδρύθηκε το 1413 και έχει αξιολογηθεί ως το τέταρτο καλύτερο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεχωρίζει επίσης και στον χώρο των θεωρητικών επιστημών. Tο ετήσιο κόστος ζωής ανέρχεται στις 12.000 ευρώ, ποσό που καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός προπτυχιακού φοιτητή. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα παραμονής σε εστία κατά τον πρώτο χρόνο φοίτησης.

Για αναλυτικές πληροφορίες, μπορείς να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του St. Andrews.

 Οι σπουδές στη Σκωτία αποτελούν μια οικονομική λύση, σε παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια, και με υψηλές προοπτικές για κάθε υποψήφιο φοιτητή. Αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στην Σκωτία, φροντίστε να ενημερωθείτε για τις τελικές ημερομηνίες εγγραφών και για τις αιτήσεις διαμονής σε φοιτητικές εστίες. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα κάθε πανεπιστημίου που σας ενδιαφέρει!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!