Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού

της Ιωάννας Κουκή

Εάν έχει έρθει η ώρα να συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου και αποφασίσεις να βάλεις στη πρώτη θέση κάποια πολυτεχνική σχολή, αυτομάτως έχεις κάνει μια σημαντική επιλογή. Έχεις επιλέξει να ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που λέγονται  μηχανικοί, δηλαδή στους επαγγελματίες εκείνους, που στην καριέρα τους θα κληθούν να εφαρμόζουν τη θεωρία και τις επιστημονικές τους γνώσεις για να επιλύουν προβλήματα και να δημιουργούν κάτι με πρακτική αξία για το κοινωνικό σύνολο. Εάν μάλιστα, πριν τη λέξη μηχανικός προηγείται το Πολιτικός, σημαίνει πως θέλεις να μπεις στη σχολή με το μεγαλύτερο παρελθόν και τους περισσότερους τομείς δραστηριοποίησης και δικαιώματα από όλες τις ειδικότητες.

Ο σκοπός του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, είναι η ανάπτυξη των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών μιας χώρας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο Πολιτικός Μηχανικός ασχολείται µε τη μελέτη, τον προγραμματισμό, την κατασκευή και τη διαχείριση ολοκληρωμένων και βιώσιµων τεχνικών συστημάτων όπως τα δοµικά, συγκοινωνιακά, υδραυλικά, γεωτεχνικά έργα, και τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

Σταδιοδρομία

Η απόκτηση του διπλώματος του πολιτικού μηχανικού προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση του πενταετούς προγράμματος σπουδών σε ένα από τα πέντε Πολυτεχνεία της Ελλάδας. Στο τέταρτο έτος της σχολής οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν τομέα εξειδίκευσης, ο οποίος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία του φοιτητή. Έτσι, κάποιος που θα επιλέξει την κατεύθυνση του δομοστατικού πολιτικού μηχανικού σημαίνει πως η προτίμησή του είναι στην μελέτη έργων, όπως κτίρια γέφυρες, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. Όποιος επιλέξει να γίνει υδραυλικός πολιτικός μηχανικός δηλώνει πως το πεδίο ενδιαφέροντός του, είναι σε έργα που σχετίζονται με το νερό όπως τα λιμάνια, τα φράγματα κ.α.  Ο συγκοινωνιολόγος πολιτικός μηχανικός εστιάζει το ενδιαφέρον του σε έργα οδοποιίας, σιδηροδρομικά, αεροδρόμια κ.α, ενώ ο γεωτεχνικός θα εμβαθύνει στην έρευνα και συμπεριφορά του εδάφους, με χαρακτηριστικά έργα αυτής της εξειδίκευση στις θεμελιώσεις και τις σήραγγες.

Ο νέος απόφοιτος

Ολοκληρώνοντας λοιπόν τις σπουδές του, ο νέος διπλωματούχος έχει ήδη κάνει μια πρώτη επιλογή με την κατεύθυνση εξειδίκευσης που διάλεξε. Αφού λοιπόν αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) μετά τις σχετικές εξετάσεις, καλείται να αποφασίσει εάν προτιμά να εργαστεί στο κομμάτι της μελέτης ή της κατασκευής-επίβλεψης ενός έργου.

Στην πρώτη περίπτωση, ο μηχανικός μελετά τις μεθόδους υλοποίησης ενός έργου, επιλέγει τα υλικά κατασκευής, υπολογίζει τις απαιτούμενες ποσότητες και κόστη και τελικά παράγει τεύχη υπολογισμών και σχέδια έτοιμα προς εφαρμογή. Μπορεί να αναζητήσει εργασία σε ιδιωτικά γραφεία, σε τεχνικές εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, σε τεχνικές υπηρεσίες του δημοσίου ή να ανοίξει δικό του γραφείο. Αναλώνει πολλές ώρες εργασίας μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενώ απαιτούνται επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς είναι πιθανή η συνδιαλλαγή με άτομα πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο πολιτικός μηχανικός επιβλέπει την κατασκευή του έργου μέχρι την παράδοση του και είναι υπεύθυνος για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και ατυχήματα μπορεί να υπάρξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης. Μπορεί να αναζητήσει εργασία στις διάφορες κατασκευαστικές εταιρίες ή να αναλάβει την επίβλεψη ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η εργασία μπορεί να είναι κουραστική, καθώς περιλαμβάνει αρκετές ώρες επίβλεψης στο ύπαιθρο, ενώ απαιτείται πολύ καλή αντίληψη του χώρου και του όγκου. Εκτός από τεχνική αντίληψη, χρειάζονται και ηγετικές ικανότητες και ικανότητες διοίκησης προσωπικού για να έχει υπό έλεγχο τις δραστηριότητες και το εργατικό δυναμικό του εργοταξίου.

Εναλλακτικές επιλογές

Πέρα από της κλασικές εργασιακές επιλογές, ένα πτυχίο πολιτικού μηχανικού μπορεί να ανοίξει πολλά ακόμη μονοπάτια.

Αρχικά, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα, είναι δυνατό να ακολουθήσει κανείς ακαδημαϊκή καριέρα, με στόχο να διδάξει ως καθηγητής σε Τεχνικές Σχολές και Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια ή να διεκδικήσει μια θέση καθηγητή πανεπιστημίου.

Ακόμη, επιλέγοντας να κάνει ένα μεταπτυχιακό, ο απόφοιτος μπορεί να διευρύνει κι άλλο το πεδίο δραστηριοποίησης του, στρέφοντας τη καριέρα του για παράδειγμα στο περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στα οικονομικά και το management. Οι απόφοιτοι των Ελληνικών Πολυτεχνείων χαίρουν της εκτίμησης των πανεπιστημίων του εξωτερικού λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών που προσφέρεται σε αυτά, καθώς και της ποιότητας και οξυδέρκειας που χαρακτηρίζει τους Έλληνες μηχανικούς. Έτσι, υπάρχει πληθώρα επιλογών για όποιον θέλει να εμπλουτίσει το βιογραφικό του, να εμβαθύνει περαιτέρω σε κάποιο αντικείμενο και να ακολουθήσει διεθνή καριέρα.

Τέλος, ο πολιτικός μηχανικός μπορεί να απασχοληθεί σε οποιαδήποτε εργασία απαιτεί κριτική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Οι απόφοιτοι της σχολής πολιτικών μηχανικών, πέρα από τις τεχνικές γνώσεις που αποκτούν, αναπτύσσουν έναν γενικότερο τρόπο σκέψης, που είναι ωφέλιμος σε κάθε εργασιακό κλάδο. Το γεγονός αυτό κάνει τους νέους διπλωματούχους περιζήτητους ακόμη και σε θέσεις άσχετες από τις σπουδές τους. Συνολικά η απόκτηση ενός τέτοιου πτυχίου αποτελεί ένα δυνατό χαρτί και ένα ισχυρό background, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει κάθε απόφοιτος για να ακολουθήσει τη δική του μοναδική πορεία.     

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!