Πρόγραμμα Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Της Μαρίας Παπακοσμά

Ευκαιρίες για πληροφόρηση, υποστήριξη και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην πανεπιστημιακή και επαγγελματική ζωή της πόλης των Ιωαννίνων.

Τη δυνατότητα του “δούναι και λαβείν” στον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού έχει εγκαινιάσει από το 2012 το Πρόγραμμα Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) αποτελεί ένα παραγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου, που έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου που θα δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές και αποφοίτους να εξοικειωθούν με την αγορά εργασίας και να λάβουν πολύτιμα εφόδια, όπως πληροφορίες και συμβουλές για την ομαλή ένταξή τους στον επαγγελματικό βίο.

Μέσω της εθελοντικής προσφοράς των επαγγελματιών (mentors), το πρόγραμμα συνεισφέρει στον προσανατολισμό και την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του πολύπλοκου και χαώδους κόσμου της αγοράς εργασίας. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, λοιπόν, η υλοποίηση του προγράμματος καθίσταται πιο χρήσιμη και ωφέλιμη από ποτέ, μιας και αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων ανθρώπων και προσφέρει σημαντική ενίσχυση στην προσπάθειά τους.

Διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ακολουθεί συγκεκριμένη δομή και στηρίζεται στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ ενός μέντορα (mentor) και ενός mentee. Αρχικά, καταβάλλουν τις αιτήσεις τους υποψήφιοι και από τις δύο κατηγορίες και εξετάζονται οι περιπτώσεις τους με διάφορα κριτήρια επιλεξιμότητας. Εφόσον οι mentees έχουν ενημερωθεί για το ρόλο τους, υλοποιείται η δημιουργία ζευγαριών (mentors- mentees).

Ακολουθεί η συνάντηση μεντόρων και mentees, η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση, όπως και την καθοδήγηση ή εμψύχωση για το ρόλο που αναλαμβάνουν οι τελευταίοι.  Κατά συνέπεια, διοργανώνονται ατομικές συναντήσεις μία φορά το μήνα και ζητείται να υπογραφεί το “Συμφωνητικό Συνεργασίας” μεταξύ του mentor και του mentee. Το πρόγραμμα παρακολουθείται και από έναν συντονιστή, στον οποίο μπορούν να ανατρέξουν για οποιαδήποτε δυσκολία ή απορία οι συμμετέχοντες. Τέλος, το πρόγραμμα κλείνει με μια τελική Ομαδική Συνάντηση και ευχαριστήρια τελετή.

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ομάδες τέτοιου είδους (mentors-mentees). Χρειάζεται να αναφερθεί ότι οι μέντορες είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που συμβάλλουν εποικοδομητικά στην στήριξη νέων ανθρώπων. Από τη μεριά τους, οι mentees αναγνωρίζουν την ουσιαστική βοήθεια που προσφέρεται στο χτίσιμο της σταδιοδρομίας τους και στην επιτυχημένη επαγγελματική τους πορεία. Ας γίνει, λοιπόν, αυτός ο θεσμός και το παράδειγμα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων εφαλτήριο για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών από περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και την αίτηση ενδιαφέροντος/συμμετοχής για mentors ή mentees μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!