Προγράμματα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό

Της Ελίζας Σακκά

Ή αλλιώς 5 τρόποι για να κάνεις πιο εντυπωσιακό το βιογραφικό σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

προγράμματα πρακτικής άσκησηςΣτη σημερινή εποχή, η απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου δε συνιστά ένα αξιέπαινο προσόν, αλλά ένα ανάμεσα στα πολλά άλλα προσόντα που πρέπει να έχει ένας νέος στην προσπάθεια του για ανεύρεση εργασίας, μαζί με πολύ κουράγιο, μεγάλα αποθέματα υπομονής και επιμονής. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός είναι ανελέητος, οι θέσεις λίγες και μάλιστα κακοπληρωμένες, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη. Γι’αυτό το λόγο, το βιογραφικό μας πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πλήρες, πλούσιο, ενδιαφέρον και πρωτότυπο.

Ο παράγοντας της πρωτοτυπίας δεν είναι αμελητέος, αφού πλέον τα βιογραφικά τείνουν να γίνουν πανομοιότυπα με μικρές επιμέρους διαφορές. Στοιχεία που προκαλούν το ενδιαφέρον και κινούν την περιέργεια ενός εν δυνάμει εργοδότη μπορεί να είναι μία ασυνήθιστη ειδίκευση, οι ιδιαίτερες δεξιότητες ενός υποψήφιου εργαζομένου (π.χ η γνώση πολλών και σπάνιων γλωσσών), καθώς και στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του, όπως τα χόμπι του, η συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες ή προγράμματα. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και τα προγράμματα που προϋποθέτουν και συμπεριλαμβάνουν την επαφή με το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό, έχουν δημιουργηθεί πολλά προγράμματα είτε πρακτικής εξάσκησης είτε εθελοντισμού είτε ακόμα και με τη μορφή καλοκαιρινών πανεπιστημίων, τα οποία προάγουν και ενισχύουν τη δυνατότητα διαμονής και εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εκτός από σημαντικό πλεονέκτημα στον επαγγελματικό τομέα, είναι σίγουρα και μία αξέχαστη εμπειρία, ικανή να αλλάξει τη νοοτροπία και την κοσμοθεωρία του συμμετέχοντα και να εκτοξεύσει τις μορφωτικές και κοινωνικές του δεξιότητες.

Η συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα απαιτεί συνήθως πλήρη απασχόληση και καλύπτει έναν ή περισσότερους μήνες, ενώ το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνδυαστούν με άλλες δραστηριότητες, πόσο μάλλον με τα μαθήματα του εξαμήνου. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η συμμετοχή σε αυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος και δυνατότητα διάθεσης του σε ανάλογες δραστηριότητες.

Παρακάτω παρατίθεται μία λίστα προγραμμάτων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αποτελούν μία πρωτοφανή ευκαιρία για μία αξιομνημόνευτη και εκπαιδευτικά χρήσιμη εμπειρία:

AEGEE – Ευρωπαϊκά events – Θερινά Πανεπιστήμια

Τα θερινά Πανεπιστήμια είναι μία κατηγορία ευρωπαϊκών events που διεξάγονται κάθε καλοκαίρι με σκοπό την επαφή 20 με 40 νέων από όλο τον κόσμο και τη δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος. Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα ανταλλαγών που λαμβάνει χώρα από το 1988. Τα θερινά πανεπιστήμια διαρκούν έως 4 εβδομάδες και το κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ διακρίνονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Για περισσότερες πληροφορίες τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τις αιτήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της AEGEE.

AIESEC Global citizen

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έντονης διαπολιτισμικής εθελοντικής εμπειρίας στο εξωτερικό που διαρκεί από 6 έως 8 εβδομάδες. Τα δημοφιλέστερα θέματα του προγράμματος είναι α) παροχή εκπαίδευσης, β) βελτίωση της παιδείας, γ) εξάλειψη της φτώχειας, δ) βιώσιμη διαβίωση, ε) πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση και στ) υπεράσπιση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

AIESEC Global entrepreneur

Το πρόγραμμα Global entrepreneur είναι ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό που απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές, πρόσφατους αποφοίτους ανώτατων ή ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επικεντρώνεται στη συμμετοχή και εργασία σε ένα startup και στην προσπάθεια ανάπτυξής του

ELSA Summer schools

Πρόκειται επίσης για θερινά μαθήματα πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, των οποίων η διάρκεια είναι σχετικά μικρή. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα summer schools απευθύνονται αποκλειστικά σε φοιτητές Νομικής. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα ανοίξουν σύντομα, οπότε επισκεφθείτε το site της ELSA για να ενημερωθείτε σχετικά με τις ημερομηνίες και το διδακτικό περιεχόμενο των summer schools.

Summer Schools in Europe

Η συγκεκριμένη σελίδα καταγράφει όλα τα επερχόμενα summer schools που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, υπάρχει διαχωρισμός των summer schools ανάλογα με τα πεδίο σπουδών και παρέχεται πληροφόρηση για τα δίδακτρα, τις ημερομηνίες διεξαγωγής και τον τρόπο αίτησης.

προγράμματα πρακτικής άσκησηςΤα παραπάνω προγράμματα είναι μόνο μερικές από τις διαθέσιμες ευκαιρίες που περιμένουν να αξιοποιηθούν, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να επιβαρύνονται οι υπόλοιπες υποχρεώσεις μας. Επομένως, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες μας και να αυξήσουμε τις πιθανότητες πρόσληψης στη θέση εργασίας που επιθυμούμε. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, καιρός για δράση! Άλλωστε τι πιο εποικοδομητικό μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!