Οδηγός Master: Κοινωνιολογία

της Βάσως Κοκοβάκη

Ως κοινωνιολογία νοείται η επιστημονική μελέτη της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, η κοινωνιολογία μελετάει την κοινωνική συμπεριφορά, τη προέλευσή της, την ανάπτυξή της, την οργάνωσης της κοινωνίας και των θεσμών της. Εξετάζει τους κοινωνικούς κανόνες που φέρνουν κοντά ή απομακρύνουν τους ανθρώπους ως άτομα και ως μέλη ομάδων. Γι’ αυτό ασχολείται με τη συμπεριφορά των ατόμων ως κοινωνικά όντα.

κοινωνιολογίαΗ κοινωνιολογία είναι σχετικά νέα επιστήμη και αναπτύχθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Ως επιστήμη ανήκει στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών.

Η κοινωνιολογία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε τμήματα στα οποία διεξάγονται σπουδές αναφορικά με το αντικείμενο της κοινωνιολογίας. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινωνιολογία έχει τα εξής τμήματα:

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν τρία μεταπτυχιακά προγράμματα:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποιεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Κοινωνιολογία: Θεωρία, Πολιτισμός, Μετασχηματισμοί».

Σπουδές

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτει τέσσερις επιλογές για μεταπτυχιακές σπουδές:

Επιπλέον, το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας παρέχει ΠΜΣ με τίτλο:

Εναλλακτικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Υπάρχουν πολλοί πρωτότυποι συνδυασμοί για το πτυχίο της Κοινωνιολογίας που θα ξεχωρίσουν το άτομο στην αγορά εργασίας και θα του δώσουν την ευκαιρία να αναδειχτεί και σε άλλους τομείς. Μερικά από τα εναλλακτικά Μεταπτυχιακά που μπορεί να ακολουθήσει ένας Κοινωνιολόγος είναι τα εξής:

ΠΜΣ Εγκληματολογία Πάντειο

Η Εγκληματολογία πάντα απασχολούσε μεγάλη μερίδα ατόμων, κυρίως των νέων που τους σαγηνεύει το διαφορετικό και μυστήριο. Σε συνδυασμό λοιπόν με τον τομέα της Κοινωνιολογίας μοιάζει αρκετά δελεαστική προοπτική για μελλοντικές σπουδές. Οι γνώσεις των κοινωνικών επιστημών εφαρμόζονται και συμβάλουν στο έργο της εξιχνίασης.

Κοινωνική Εργασία 

Εξαιρετική επιλογή εναλλακτικού μεταπτυχιακού αποτελεί επίσης και αυτό της κοινωνικής εργασίας. Η Κοινωνική Εργασία είναι εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη η οποία προωθεί την κοινωνική αλλαγή και ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ενδυνάμωση των ανθρώπων με βασικό στόχο τη διευκόλυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βιώνουν καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Οι αρχές της: κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα, συλλογική ευθύνη και σεβασμό της διαφορετικότητας.

Για πληροφορίες αναφορικά με υποτροφίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μπορείτε να επισκεφτείτε τον οδηγό υποτροφιών.

Για τα master Κοινωνιολογίας στο εξωτερικό μπορείτε να βρείτε τα top πανεπιστήμια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!