Να δεχτώ μια δουλειά που δεν μου αρέσει τόσο;

της Κάλλιας Χρηστάκη

Το να βρεις αυτό που θες να κάνεις στην ζωή σου δεν είναι απλή υπόθεση. Πόσο μάλλον να το πραγματοποιήσεις. Η πλειοψηφία των νέων σήμερα βρίσκονται μπροστά σε δύο μονοπάτια, να κάνουν μια δουλειά που δεν επιθυμούν τόσο ή να συνεχίσουν να παλεύουν για το όνειρο τους;

Διαλέγοντας το πρώτο μονοπάτι

Το πρώτο μονοπάτι μοιάζει απλό και εύκολο. Ελπίζεις ότι δεν θα χαθείς στη διαδρομή και θα επιστρέψεις στην αρχή για να ακολουθήσεις το δεύτερο μονοπάτι. Και όντως, προσπάθησες, «αφήνοντας ακόμα και ψίχουλα στη διαδρομή», αλλά ο καιρός περνούσε και εντέλει χάθηκες μέσα στο πυκνό δάσος.

Πολλοί θα επιλέξουν το πρώτο μονοπάτι εφησυχάζοντας τον εαυτό τους και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα περιπλανηθούν λίγο σε αυτό τον δρόμο. Διαλέγουν, λοιπόν, ευσυνείδητα τον πρώτο και φαινομενικά εύκολο δρόμο που θα τους γλιτώσει ενδεχομένως από το οικονομικό άγχος. Γιατί για τα χρήματα επί των πλείστων επιλέγουν το πρώτο μονοπάτι, δηλαδή μια δουλειά που δεν τους αρέσει. Εν τέλει, παραμένουν σε αυτή τη δουλειά για να καλύψουν τα έξοδα τους και χωρίς να το καταλάβουν ξεχνούν το όνειρο τους.

Διαλέγοντας το δεύτερο μονοπάτι

Στην αρχή του δεύτερου μονοπατιού υπάρχει ένα βουνό και σε τρομάζει. Η διαδρομή αρχίζει αρκετά διστακτικά, αλλά με ένα αίσθημα βαθιάς εσωτερικής δύναμης που έχει άγνωστη πηγή. Η ανάβαση είναι αρκετά κουραστική και πολλές φορές νομίζεις ότι η προσπάθεια είναι ανώφελη και το βουνό είναι ατέρμονο. Και όμως μετά από πολύ κόπο, βλέπεις την κορυφή και παράλληλα φαντάζεσαι τον εαυτό σου πάνω σε αυτή. Μπορεί να πάρει καιρός να φτάσεις εκεί αλλά δεν σε νοιάζει γιατί το είδες το όνειρο σου και πρέπει να το πιάσεις. Τελικά, καταβάλλοντας και την τελευταία σου προσπάθεια φτάνεις στην κορυφή και η θέα του ονείρου σου απλά δεν περιγράφεται.

Το να παλέψεις για να εργαστείς πάνω στο αντικείμενο που αγαπάς, από την αρχή είναι επίπονο και απαιτεί την καταβολή αρκετής προσπάθειας. Γι’ αυτό, οι περισσότεροι αγχώνονται και αισθάνονται την αποτυχία. Όμως, όσοι δεν το βάζουν κάτω, θα καταφέρουν να απολαύσουν την ψυχική τους υγεία και χαρά.

Η κάθε απόφαση κρύβει από πίσω της μια απώλεια. Στην προκειμένη περίπτωση η απώλεια αν αποφασίσεις να πας στο πρώτο μονοπάτι είναι η ψυχική σου ευτυχία, ενώ αν αποφασίσεις να πας στο δεύτερο μονοπάτι η απώλεια μπορεί να είναι η οικονομική σου διευκόλυνση. Επιπλέον, η κάθε απόφαση αποτελεί μια μοναχική διαδικασία. Το να προσπαθήσεις να συγκεντρώσεις απόψεις από διάφορους ανθρώπους είναι ανώφελο. Η απάντηση βρίσκεται μέσα σου.

Δύο μονοπάτια, δύο επιλογές ζωής. Όταν βρεθείς μπροστά σε αυτά τα δύο μονοπάτια και αμφιταλαντεύεσαι ποιο να επιλέξεις, στάσου λίγο και άκου την εσωτερική σου φωνή και δύναμη. Είμαι σίγουρη ότι θα σε σπρώξει προς το σωστό μονοπάτι.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!