Μaster στη Γλωσσολογία: Τα top Πανεπιστήμια

της Δήμητρας Μπουγονικολού

Master στη Γλωσσολογία: Τα top ΠανεπιστήμιαΤα Τμήματα Φιλολογίας της Ελλάδας απονέμουν πτυχία ειδίκευσης ανάλογα με την κατεύθυνση που είχε επιλεγεί κατά τη διάρκεια των σπουδών. Σήμερα, για να ξεχωρίσει ο κάτοχος ενός πτυχίου Φιλολογίας με ειδίκευση στη Γλωσσολογία είναι απαραίτητο να αποκτήσει ένα master που θα προσφέρει εξειδίκευση στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε έναν κατάλογο σχετικά με Master στη Γλωσσολογία: Τα top Πανεπιστήμια.

 

Master στη Γλωσσολογία: Παγκόσμια κατάταξη

Όλα τα πανεπιστήμια που αναφέρονται στο άρθρο, παρουσιάζονται σύμφωνα με την παγκόσμια σειρά κατάταξης, της ιστοσελίδας QS Top Universities. Αυτή προκύπτει από την συνεκτίμηση της ακαδημαϊκής φήμης, του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού και την αγορά εργασίας.

Master στη Γλωσσολογία: Τα top 5 Πανεπιστήμια         

 1. University of Cambridge, United Kingdom: MPhils in Theoretical and Applied Linguistics (TAL)

Το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως. Το Τμήμα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας της Σχολής Σύγχρονων και Μεσαιωνικών Γλωσσών και Γλωσσολογίας προσφέρει το Master Θεωρητικής κι Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας. Αυτό παρέχει επιστημονική γνώση σχετική με το ευρύ πεδίο της Γλωσσολογίας. Όσοι/όσες επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο Master έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι το MPhil by Advanced Study, που απευθύνεται σε φοιτητές/ φοιτήτριες που θέλουν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν την ήδη υπάρχουσα γνώση τους σχετικά με το γλωσσικό σύστημα. Η δεύτερη είναι του MPhil by Thesis, που απευθύνεται σε όσους/όσες διαθέτουν θεμελιώδη γνώση στη μελέτη της γλώσσας και γνωρίζουν ήδη το ερευνητικό πεδίο με το οποίο επιθυμούν να ασχοληθούν. Το Master Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας διαρκεί 9 μήνες και το κόστος ανέρχεται σε £ 27,516.

 1. University of Oxford, United Kingdom: MSt in Linguistics, Philology and Phonetics Master στη Γλωσσολογία: Τα top Πανεπιστήμια

Tο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου και συγκαταλέγεται στα καλύτερα και αρτιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως. Το MSt in Linguistics, Philology and Phonetics συνδυάζει τη μελέτη της γλώσσας σε όλα τα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης με την ιστορική μελέτη της γλώσσας. Αυτό το Master είναι ιδανικό για όσους/ όσες επιθυμούν να ειδικευτούν στη γενική, ιστορική και συγκριτική γλωσσολογία ή στη γλωσσολογική μελέτη μιας συγκεκριμένης γλώσσας. Ως μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/φοιτήτρια είσαι μέλος σε έναν από τους 45 Συλλόγους, τα Colleges του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κι ένα από τα βασικά οφέλη είναι η υποστήριξη και οι παροχές που δέχεσαι. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί 9 μήνες και κοστίζει £27,460.

 1. The University of Edinburgh, United Kingdom: MSc Linguistics Master στη Γλωσσολογία: Τα top Πανεπιστήμια

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου προσφέρει περισσότερα από ένα μεταπτυχιακά στη Γλωσσολογία που στοχεύουν στην εξειδίκευση σε διάφορους τομείς της Γλωσσολογίας. Το MSc Linguistics ξεχωρίζει γιατί παρέχει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες για τη διεξαγωγή γλωσσολογικής ή διεπιστημονικής έρευνας. Η γλωσσολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο τελευταίο Research Excellence Framework κατατάσσεται ως 2η στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για εντατικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου γνώσεων που διαρκεί 9 μήνες και το κόστος του ανέρχεται σε £25,100.

 1. The University of California, Los Angeles (UCLA), USA: MA Linguistics

Το Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη του Λος Άντζελες, πολύ κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Προσφέρεται το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA Linguistics το οποίο αποτελεί το εισιτήριο για συνέχιση των ακαδημαϊκών σπουδών σε επίπεδο διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο. Για τη διεξαγωγή γλωσσολογικής έρευνας το Τμήμα Γλωσσολογίας διαθέτει τέσσερα εργαστήρια: Γλωσσικής Κατάκτησης, Γλωσσικής Επεξεργασίας, Φωνητικής και Ψυχογλωσσολογίας. Η διάρκεια σπουδών είναι 12 μήνες και το κόστος ανέρχεται στα $32,588.

 1. The University of British Columbia, Vancouver, Canada: M.A. Linguistics και MDS Computational Linguistics

Το Πανεπιστήμιο British Columbia ιδρύθηκε το 1908 και είναι το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά. Ο Τομέας Γλωσσολογίας προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα: το MA Linguistics και το MDS Computational Linguistics. Το ΜΑ Linguistics είναι διεπιστημονικό και συνδυάζει ερευνητικές μεθόδους από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και τις φυσικές και μαθηματικές επιστήμες. Το MDS Computational Linguistics απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μια καριέρα στον χώρο της υπολογιστικής επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα διεξάγονται στην Πανεπιστημιούπολη του Βανκούβερ, το οποίο διακρίνεται για την πολυπολιτισμικότητά του. Το MA Linguistics έχει διάρκεια δύο έτη και κόστος $9,131.31/ έτος, ενώ το MDS Computational Linguistics διαρκεί 10 εντατικούς μήνες και κοστίζει $47,734.70.

5 + 1 top Πανεπιστήμια με χαμηλά ή καθόλου δίδακτρα

Παρακάτω η λίστα με τα έξι καλύτερα, αλλά και οικονομικότερα μεταπτυχιακά στον τομέα της Γλωσσολογίας παγκοσμίως. Αυτά είτε προσφέρονται δωρεάν είτε δεν ξεπερνούν τις 10.000€, σύμφωνα πάντα με την κατάταξη της ιστοσελίδας QS Top Universities.

 • Trinity College Dublin (Δουβλίνο, Ιρλανδία): MPhil in Linguistics (9.370 € / έτος, για πολίτες ΕΕ).
 • Leiden University (Leiden, Ολλανδία): MΑ in Linguistics (1.084 € / έτος, για πολίτες ΕΕ).
 • University of Amsterdam (Amsterdam, Ολλανδία): MA in Linguistics (1.084 € / έτος, για πολίτες ΕΕ).
 • University of Helsinki (Ελσίνκι, Φινλανδία): MA in Linguistic Diversity and Digital Humanities (χωρίς δίδακτρα).
 • University of Aarhus (Aarhus, Δανία) : ΜΑ in Linguistics (χωρίς δίδακτρα).
 • University of Oslo (Όσλο, Νορβηγία): Master in Linguistics (χωρίς δίδακτρα).

Υποτροφίες

Πολλοί πτυχιούχοι/ες επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Η φοίτηση όμως, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και για πολλούς/ές αποτρεπτική, λόγω των υψηλών διδάκτρων που καλούνται να καταθέσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια ενισχύουν οικονομικά τους υποψηφίους. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή υποτροφιών σε όσους επιδεικνύουν αξιόλογες ακαδημαϊκές επιδόσεις ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Χαρακτηριστικά Παραδείγματα
Master στη Γλωσσολογία
 • Το Πανεπιστήμιο του Cambridge προσφέρει την υποτροφία Gates Cambridge Scholarship που καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Επιπλέον, παρέχει το ποσό των £17,848 προκειμένου να καλύψει ο/ η υπότροφος το κόστος ζωής στο Cambridge. Πέρα από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, σημαντικές είναι οι ηγετικές ικανότητες του/της ενδιαφερόμενου/ης. Επιπλέον, η συστατική επιστολή από έναν ακαδημαϊκό που γνωρίζει καλά τον υποψήφιο υπότροφο θεωρείται μείζονος σημασίας.
 • Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσφέρει την υποτροφία Ertegun του Προγράμματος Υποτροφιών Mica and Ahmet Ertegun Postgraduate Scholarships in the Humanities. Η υποτροφία καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα για τη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος. Δίδεται στον υπότροφο το ποσό των £15,609 για την κάλυψη του κόστους ζωής στην Οξφόρδη. Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποβάλλουν αίτηση για την υποτροφία κατά την υποβολή της αίτησής τους για τη συμμετοχή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
 • Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου απονέμει την υποτροφία Ailie Donald Scholarship για να καλύψει τα δίδακτρα ενός έτους. Βασικό κριτήριο είναι οι υψηλόβαθμες προηγούμενες ακαδημαϊκές επιδόσεις των υποψηφίων.  
 • Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές από άλλες χώρες να υποβάλλουν αίτηση για υποτροφία από πάνω από 20 ιδιωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.
 • Το Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας προσφέρει χρηματοδότηση της τάξεως των $25,500 με βάση ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια.

Η επιλογή του σωστού μεταπτυχιακού είναι μια διαδικασία που απαιτεί οργανωμένη σκέψη, έρευνα και σωστό σχεδιασμό. Σίγουρα, η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου διευρύνει τις γνώσεις μας και βοηθά να ξεχωρίσουμε στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Διάβασε περισσότερα για τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία!