μύθοι καριέρα

Μύθοι που κρατούν πίσω την καριέρα σου

της Ελευθερίας Χασάπη 

Η καριέρα είναι ένα μεταφορικό ταξίδι ενός ατόμου μέσα από την μάθηση, την εργασία και άλλες πτυχές της ζωής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τον καθορισμό της σταδιοδρομίας, ωστόσο ο κυριότερος παράγοντας πρέπει να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να στοχεύει στην προσωπική ανέλιξη και να παραγκωνίζει απόψεις που τον κρατάνε πίσω. Παρακάτω αναλύονται 5 μύθοι που δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, όσον αφορά την καριέρα μας.

1. Απόλυτη ταύτιση του προφίλ με τα απαιτούμενα προσόντα της αίτησης

Δυστυχώς είναι συχνό το φαινόμενο οι εν δυνάμει εργαζόμενοι να μην υποβάλλουν αιτήσεις εργασίας φοβούμενοι ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Προφανώς, ο κάθε εργοδότης μέσω των αγγελιών περιγράφει τον ιδανικό – για την επιχείρησή του- υποψήφιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πολλές φορές δεν αναγκάζεται να προσαρμόσει τις απαιτήσεις του, ώστε να καλύψει τις θέσεις εργασίας. Αν λοιπόν κάποιος είναι σίγουρος πως καλύπτει τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτεί μία θέση, αλλά υστερεί σε κάποια, ας μην διστάσει να καταθέσει την αίτησή του.

2. Ακολούθησε το πάθος σου

μύθοι καριέραςΗ αγάπη και το πάθος για την εργασία καλό θα ήταν να μην ταυτίζονται. Αυτός ο μύθος οφείλει άμεσα να καταρριφθεί! Το να αγαπάς αυτό που κάνεις είναι μεν ευτυχία, το να παθιάζεσαι δε μπορεί να καταλήξει σε αφόρητη κατάσταση, καθώς η αύξηση των ευθυνών συνεπάγεται και αύξηση του άγχους. Όταν οι ευθύνες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, η προσωπική τέρψη μειώνεται, γεγονός που επηρεάζει τόσο τον εργαζόμενο, όσο και την αποδοτικότητα στην εργασία.

3. Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων με την πάροδο του χρόνου

Η απασχόληση σε μία θέση εργασίας και κατ’ επέκταση η τυχόν προαγωγή δεν συνεπάγεται, αλλά απαιτεί την ύπαρξη των ηγετικών και διοικητικών ικανοτήτων και συγκεκριμένα τη συνεχή ανάπτυξη αυτών. Η συνεχής τριβή, η προσωπική ενασχόληση και η μελέτη μαθημάτων επαγγελματικής ανάπτυξης σίγουρα βοηθούν αρκετά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό να ζητήσει την παροχή βοήθειας από τον προϊστάμενο, για να εξελιχθεί περαιτέρω, να βελτιώσει τις σχέσεις με τους ανθρώπους και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του!

4. Αδυναμία παραίτησης πριν την πάροδο διετίας

Άλλος ένας μύθος που μας κρατάει πίσω στην καριέρα μας έχει να κάνει με την προθυμία ή όχι να αλλάξουμε επαγγελματικό περιβάλλον. Σε όλους τους τομείς της ζωής κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υπομένει καταστάσεις που του προκαλούν δυσφορία και δεν τον κάνουν ευτυχισμένο. Το να παραμένει κάποιος σε έναν εργασιακό χώρο που δεν τον ικανοποιεί έχει επιρροή τόσο στον εργαζόμενο, όσο και στην πορεία της επιχείρησης. Γι’αυτό είναι προτιμότερο να διαθέτει κάποιος περισσότερες εργασιακές εμπειρίες (σύντομου χρονικού διαστήματος) ακόμα και στην αρχή της καριέρας του, παρά να μην αποδίδει το μέγιστον.

5. Προαγωγή – το αποτέλεσμα της πολύωρης εργασίας

μύθοι καριέραςΟ εργαζόμενος οφείλει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας. Η υπερβολή δεν πρέπει να χαρακτηρίζει κανέναν τομέα της ζωής του. Ο χρόνος είναι κάτι μεταβλητό, ενώ αυτό που μένει είναι τα προσωπικά επιτεύγματα. Καθόλου θετικό δεν είναι για μια επιχείρηση η υπερκόπωση των εργαζομένων της, καθώς έτσι θα φτάσουν σε σημείο που δεν θα μπορούν πλέον να αποδώσουν. Δεν πρέπει να παραμελούνται οι άνθρωποι και οι δραστηριότητες που προσφέρουν χαρά και ενέργεια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!