#FoitiTips: Πώς να αναπτύξεις ηγετικές δεξιότητες;

Της Ασπασίας Γκότση

Θυμάμαι  πριν μερικά χρόνια στο λύκειο είχα διαβάσει κάπου ότι ο ηγέτης γεννιέται. Σήμερα, όντας στο πανεπιστήμιο 3 χρόνια και απασχολούμενη με πολλές άλλες δραστηριότητες, συνειδητοποίησα ότι ο ηγέτης γίνεται. Και γίνεται ακριβώς επειδή ορίζεται από τις ηγετικές δεξιότητές του, οι οποίες όλες αναπτύσσονται.

Ποιες, όμως, είναι αυτές; Τι κάνει κάποιον ηγέτη; Αν βάλεις τις λέξεις «ηγετικές δεξιότητες» σε μια μηχανή αναζήτησης θα βρεις πολλά αποτελέσματα, άλλα συγκλίνοντα και άλλα αποκλίνοντα μεταξύ τους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι τρόποι που αυτές αναπτύσσονται παραμένουν σχεδόν σε όλα σταθερές.

Επομένως πάμε να δούμε 4 βασικούς από αυτούς.

Μάθε τον εαυτό σου

Ο καθένας χαρακτηρίζεται από κάποιες δεξιότητες και κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να τις αναπτύξει περισσότερο. Για αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η γνώση αυτών. Η αυτογνωσία οδηγεί στη συνειδητοποίηση των δυνατών και αδύναμων σημείων του ατόμου και του δίνει τη δυνατότητα, ως ηγέτης, να στηρίζεται στα δυνατά και να αμβλύνει τα αδύναμα, ώστε να προχωράει μπροστά. Για να αποκτηθεί αυτή η δυνατότητα, όμως, χρειάζεται πολύπλευρη ενασχόληση με πολλά πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις, ώστε να έρθουν τα χαρακτηριστικά αυτά στην επιφάνεια.

Αφουγκράσου το περιβάλλον σου

Βάσει των νόμων της φύσης, επιβιώνει εκείνος που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Ένας ηγέτης χρειάζεται επομένως να είναι σε θέση να ελίσσεται στο χώρο του. Για να το κάνει αυτό, όμως, χρειάζεται να «ακούσει» το περιβάλλον του, να αντιληφθεί τις ανάγκες αυτού και τους κινδύνους που κρύβει. Συγχρόνως, πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω του και για αυτό χρειάζεται πρώτα να ενημερώνεται για αυτά. Συνεπώς διάβασε, δες, άκου και κυρίως μάθε σε βάθος τι γίνεται γύρω σου.

Μάθε να μεταδίδεις τις ιδέες σου σε διαφορετικούς δέκτες

Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να συναναστρέφεται με διαφορετικά άτομα και να επικοινωνεί αποδοτικά με όλους. Έτσι όπως λέγεται λαϊκά θα πρέπει να μιλάει «τη γλώσσα του σαλονιού και του λιμανιού», δηλαδή να είναι σε θέση να μεταδώσει τις ιδέες του και το όραμα του σε όλους. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσεις σεμινάρια αποτελεσματικής επικοινωνίας, να διαβάζεις, ώστε να οξύνεις την κριτική σου σκέψη και να αντιλαμβάνεσαι τις περιστάσεις.

Μη μένεις στο πρόβλημα, ψάξε τη λύση

Κανένας δεν πέτυχε το όραμά του με τη πρώτη, όλοι αντιμετώπισαν προβλήματα. Εκείνοι, όμως, που συνέχισαν και ξεπέρασαν αυτά τα μικρά αναχώματα προς το προορισμό τους έγιναν όντως ηγέτες. Η ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και η θετική σκέψη είναι εκείνες οι δεξιότητες που μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιον και να τον κάνουν να πετύχει. Για να τις αναπτύξεις, δοκίμασε κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα να ανακαλύπτεις τη θετική επίδραση αυτού και να καταλαβαίνεις τι έμαθες από αυτό, ώστε να μην ξανασυμβεί ή να το αντιμετωπίσεις ευκολότερα την επόμενη φορά. Επίσης, βάλε τον εαυτό σου στην πράξη, αν δεν πάθεις δε θα μάθεις και όσο εσύ αφήνεσαι στη θεωρία ποτέ δε θα καταφέρεις να γίνεις άτομο προσανατολισμένο προς τη λύση. Κάνε πρακτική, δούλεψε σε αυτό που σου αρέσει, πάρε μέρος σε projects και διαγωνισμούς και τέσταρε τον εαυτό σου.

Συνεπώς, οι ηγετικές  δεξιότητες  του καθένα είναι κρυμμένες μέσα του και περιμένουν να αναδυθούν στην επιφάνεια καλλιεργώντας τες, δηλαδή ακολουθώντας τους παραπάνω τρόπους. Όλοι θέλουν να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δεξιότητες και πραγματικά μπορούν, απλά για να τα καταφέρουν θα πρέπει να δρουν με απλές πράξεις κάθε μέρα. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ηγετικές ικανότητες, ακριβώς επειδή έγκεινται σε πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας για να αναπτυχθούν, θέλουν πείσμα, υπομονή και μεράκι για το όραμα σου.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!