μετεγγραφές

Μετεγγραφές Φοιτητών 2019: Νέα Ρύθμιση για Πυρόπληκτους

της Γιώτας Διαμαντή

Νέο Θεσμικό Πλαίσιο

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως τόνισε πως φέτος θα ισχύσει το περσινό σύστημα για τις μετεγγραφές, καθώς δεν υπήρχε χρόνος να γίνουν αλλαγές, αναφέροντας ωστόσο, ότι ετοιμάζεται νέο πλαίσιο, το οποίο θα διαμορφωθεί κατόπιν κοινωνικού διαλόγου. Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα είναι «πιο ορθολογικό» και ίσως εκτός από κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια θα συνεκτιμά και κάποια ακαδημαϊκά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός έθεσε ως παράδειγμα έναν φοιτητή που συγκέντρωσε 9.000 μόρια και ζητά μετεγγραφή σε μια σχολή η οποία πρέπει κανείς να συγκεντρώσει 19.500 μόρια για να εισαχθεί, υπογραμμίζοντας την αδικία που συντελείται αλλά και τις πιθανές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια μετεγγραφή. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θα μπορέσει, τελικά, να αποφοιτήσει αυτό το παιδί από το πανεπιστήμιο; Και τι επίπτωση θα έχει αυτό συνολικά στην εκπαιδευτική διαδικασία;».

Αντιστοιχία Τμημάτων

Μια πρώτη κίνηση προς τον εξορθολογισμό των μετεγγραφών αποτέλεσε η δημιουργία αντιστοιχιών ανάμεσα στα τμήματα στα οποία μπορεί κάποιος φοιτητής να μετεγγραφεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου: «Η μετεγγραφή για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 πραγματοποιείται εφόσον υφίσταται αντιστοιχία, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 104100/Ζ1/27-6-2019΄ (Β΄2656) Υ.Α. και το Τμήμα υποδοχής λειτουργεί σε αντίστοιχο εξάμηνο.» Για παράδειγμα αν ένας φοιτητής έχει περάσει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να κάνει μετεγγραφή για το τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά όχι για το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διότι τα τμήματα αυτά δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι το  ποσοστό των μετεγγραφόμενων ισούται με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων κατά το έτος 2019-2020, ανά Σχολή ή Τμήμα, όπως αυτό ορίστηκε στις οικείες Σχολές ή Τμήματα.

Μετεγγραφές για πυρόπληκτους

Ωστόσο, φέτος το Υπουργείο προβαίνει και σε μία άλλη νέα ενέργεια. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα μετεγγραφής για όσους επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. Ήδη από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής για τους  φοιτητές/κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές. Η προθεσμία είναι έως και την Τετάρτη 20-11-2019 και οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι, ΤΚ 151 80 (γρ.0103) ή αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και απευθύνονται στην Επιτροπή Πυροπλήκτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄αριθμ. 171843/Z1/4-11-2019 Υπουργική Απόφαση (B΄4053). Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από το σχετικό ΦΕΚ και μπορούν να βρουν την αίτηση εδώ

Επιπλέον όσοι φοιτητές έχουν αιτηθεί μετεγγραφή μπορούν να βλέπουν την πορεία των αιτήσεών τους μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής στην οποία, επιπλέον, από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 μπορούν να κάνουν ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας. 

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΥΠΑΙΘ σχετικά με τα αποτελέσματα για τις Μετεγγραφές Φοιτητών 2019, προκύπτει ότι υποβλήθηκαν 10.753 αιτήσεις με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια) και έγιναν δεκτές 5.434, δηλαδή ποσοστό 50,5% και επίσης υποβλήθηκαν 3.883 αιτήσεις από αδελφούς προπτυχιακούς φοιτητές και έγιναν δεκτές 3.868, δηλαδή ποσοστό 99,6%.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!