Μεταπτυχιακά στην Ισλανδία: Πλήρης Οδηγός

της Ελίζας Σακκά μετά από επανέλεγχο των πηγών

Μεταπτυχιακά στην ΙσλανδίαΗ Ισλανδία θεωρείται από πολλούς μία χώρα απρόσιτη και ακατάλληλη για μακροχρόνια διαμονή, λόγω του κλίματος  και των ιδιομορφιών της. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη της απόσταση από την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα, ενώ οι κλιματικές διαφοροποιήσεις από τη χώρα μας παίζουν κι αυτές το ρόλο τους. Το προσωνύμιο της ως χώρα της φωτιάς και του πάγου δικαιολογεί τις παραπάνω προκαταλήψεις. Ωστόσο, το συγκεκριμένο προσωνύμιο οφείλεται στην εντυπωσιακή ποικιλία των φυσικών της στοιχείων και χαρακτηριστικών. Πρόκειται για μία ενεργή ηφαιστειακή περιοχή, ενώ ταυτόχρονα μεγάλα τμήματα του εδάφους βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από συμπαγείς παγωμένους όγκους. Ακόμα είναι γνωστή για τις θερμές πηγές της, ενώ είναι από τις λίγες χώρες, όπου εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας.

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ευρώπης, είναι αραιοκατοικημένη και έχει ιδιαίτερα υψηλό  επίπεδο ζωής. Το 2008 χτυπήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά από το 2010 σημειώνει σταδιακή και σταθερή ανάκαμψη. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τη δημοφιλία της ως τουριστικός προορισμός, ενώ οι επισκέπτες της ενθουσιάζονται από το εκθαμβωτικό φυσικό τοπίο και τα πολιτιστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας, η οποία φημίζεται για τα πολύχρωμα κτίρια, την έντονη και ζωντανή μουσική σκηνή και τη νυχτερινή ζωή.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν ιδρυθεί στην Ισλανδία περισσότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και είναι φανερή η πρόθεση και η επιθυμία της χώρας για προσέλκυση αλλοεθνών φοιτητών. Σήμερα οι αλλοεθνείς φοιτητές αποτελούν το 5% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων φοιτητών, ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτεί κανείς την τοποθεσία της χωράς, τη δύσκολη γλώσσα και το ιδιόμορφο κλίμα.

Μεταπτυχιακά στην Ισλανδία: Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ισλανδία

Στην Ισλανδία υπάρχουν 7 Πανεπιστήμια, τα τέσσερα εκ των οποίων είναι δημόσια και τα τρία ιδιωτικά. Τα πιο φημισμένα είναι το Reykjavik University και το University of Iceland, τα οποία βρίσκονται στο Ρέικιαβικ. Ακολουθεί το University of Akureyri που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη. Τα μεγάλα πανεπιστήμια προσφέρουν μεγάλη ποικιλία μαθημάτων, τα οποία πραγματοποιούνται  μερικώς ή ολικώς στα αγγλικά με σκοπό τη διευκόλυνση των αλλοεθνών φοιτητών. Η ακαδημαϊκή χρονιά διαρκεί από το Σεπτέμβριο έως το Μάιο και διακρίνεται σε δύο εξάμηνα. Στο ισλανδικό ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα διακρίνονται πέντε βασικοί τύποι ανώτατων πτυχίων: πτυχίο Bachelor, με διάρκεια τριών ή τεσσάρων ετών, candidatus degree, το οποίο αφορά συγκεκριμένα επαγγέλματα και απαιτεί φοίτηση τεσσάρων έως έξι ετών, μεταπτυχιακό δίπλωμα που αφορά μόνο μερικά αντικείμενα και διαρκεί ένα έτος, πτυχίο Master που διαρκεί δύο χρόνια και διδακτορικό, το οποίο παρέχεται μόνο από τα Agricultural University of Iceland, Reykjavik University και University of Iceland. Η αξιολόγηση βασίζεται σε γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις, σε ασκήσεις και εργασίες. Πραγματοποιούνται εξετάσεις στο τέλος κάθε εξαμήνου, ενώ το πρόγραμμα σπουδών κάθε εξαμήνου αποτελείται από ένα βασικό μάθημα και ένα ή περισσότερα δευτερεύοντα μαθήματα.

Μεταπτυχιακά στην Ισλανδία: Το κόστος σπουδών και το κόστος ζωής

Τα πανεπιστήμια στην Ισλανδία διακρίνονται σε ιδιωτικά και δημόσια. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά καταβάλλονται έξοδα εγγραφής, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Για παράδειγμα, η εγγραφή στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας απαιτεί ετησίως την καταβολή  ISK60,000, δηλαδή περίπου 426€. Αντίθετα, η φοίτηση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προϋποθέτει εκτός από έξοδα εγγραφής και δίδακτρα, τα οποία κυμαίνονται από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Τα δίδακτρα και τα έξοδα εγγραφής είναι αυξημένα για τους φοιτητές εκτός Ε.Ε. Ωστόσο, παρέχονται υποτροφίες στους αλλοεθνείς υποψηφίους που επιθυμούν να σπουδάσουν ισλανδική ιστορία, γλώσσα και λογοτεχνία. Οι υποτροφίες παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού, αλλά προϋποτίθεται η προγενέστερη γνώση  ισλανδικών κ.α.  Ακόμα, το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας συμβουλεύει τους φοιτητές να υπολογίζουν περίπου 863€ το μήνα για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και διαμονής.

Μεταπτυχιακά στην Ισλανδία: Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Μεταπτυχιακά στην ΙσλανδίαΟι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας σε κάθε πανεπιστήμιο, ενώ οι προϋποθέσεις και οι προθεσμίες ποικίλουν ανάμεσα στα ιδρύματα. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί συνήθως πριν τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή έξι μήνες πριν αρχίσει το πρόγραμμα. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης είναι τα ακόλουθα: επίσημα πανεπιστημιακά έγγραφα, όπου αναγράφονται οι μέχρι στιγμής ανώτερες σπουδές συμπεριλαμβανομένων των βαθμών, πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας, βιογραφικό σημείωμα, δύο ακαδημαϊκές συστατικές επιστολές και μία φωτοτυπία του διαβατηρίου. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα συνέντευξης, η οποία για τους εκτός Ισλανδίας φοιτητές  πραγματοποιείται μέσω skype ή τηλεφώνου. Τέλος, κατά πάσα πιθανότητα για την αποδοχή σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ο υποψήφιος θα κληθεί να δώσει γραπτές εξετάσεις, οι οποίες θα συνκαθορίσουν το αποτέλεσμα.

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ισλανδία: Το Ρέικιαβικ ως φοιτητούπολη

Το Ρέικιαβικ αποτελεί την πρωτεύουσα της Ισλανδίας και το κέντρο της χώρας. Είναι μία πόλη με υψηλό βιοτικό επίπεδο, έντονη ζωή και πληθώρα πολιτιστικών αξιοθέατων. Διαθέτει θέατρα, γκαλερί, εστιατόρια, καφετέριες, bar και μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Στο Ρέικιαβικ βρίσκονται τα μεγαλύτερα  και πιο φημισμένα πανεπιστήμια της χώρας και αποτελεί την καταλληλότερη πόλη της Ισλανδίας για σπουδές και διαμονή.  Οι επαρχιακές πόλεις της Ισλανδίας, χωρίς να χάνουν τίποτα από τη γεωφυσική τους μοναδικότητα και την ικανότητά τους να γοητεύουν τους ταξιδιώτες, δεν αποτελούν τον ιδανικό τόπο σπουδών γι αυτούς που αγαπούν τη γεμάτη και έντονη ζωή, καθώς είναι αραιοκατοικημένες και πιο ήρεμες. Ωστόσο, μπορεί να αποτελούν ένα πραγματικό παράδεισο για όσους αγαπούν τη φύση και τη άθληση, καθώς οι λάτρεις της φύσης μπορούν να επιδοθούν στο σκι, στην ιππασία, στην ψάρεμα και σε πολλές άλλες δραστηριότητες.

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ισλανδία: Τα ισλανδικά πανεπιστήμια

University of Iceland

http://english.hi.is/

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1911 και εκεί φοιτούν περίπου 13.000 φοιτητές. Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ερευνητικό του έργο είναι πολύ σημαντικό και διαθέτει περίπου 40 ερευνητικά κέντρα. Επίσης, συνεργάζεται με πολλά ξένα πανεπιστήμια για ερευνητικούς σκοπούς. Το προσωπικό απαρτίζεται από καθηγητές και επιστήμονες με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και πολύχρονη εμπειρία. Οι πανεπιστημιακές σπουδές που παρέχονται από το πανεπιστήμιο διακρίνονται σε πέντε σχολές και 25 τμήματα. Επιπλέον, αποτελεί το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ισλανδία που προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε όλα τα βασικά αντικείμενα.

Reykjavik University

http://en.ru.is/

Ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ισλανδία. Φοιτούν σε αυτό περίπου 3.000 σπουδαστές και το προσωπικό αποτελείται από 300 υπαλλήλους. Διαθέτει 19 ερευνητικά κέντρα και διακρίνεται σε πέντε τμήματα: school of business, school of health and education, school of science and engineering, school of computer science, school of law. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην καινοτομία, στην τεχνολογική ανάπτυξη, στη συνεργασία και στην ενεργή συμμετοχή στη διεθνή κοινότητα έρευνας και εκπαίδευσης.

University of Akureyri

http://english.unak.is/

Βρίσκεται στη βόρεια Ισλανδία και ιδρύθηκε το 1987. Απασχολεί 180 υπαλλήλους και φοιτούν σε αυτό περίπου 1.800 σπουδαστές. Η μέχρι τώρα παράδοσή του χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκή αριστεία και καλές σχέσεις με τη βιομηχανική παραγωγή. Παρέχει σπουδές σε τρία γνωστικά αντικείμενα: business and science, humanity & social sciences, health sciences. Ορισμένα από τα μαθήματα προσφέρονται στα αγγλικά.

Bifrost University

http://www.bifrost.is/english/

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό, αυτοδιοικούμενο, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται το Ρέικιαβικ (110 χλμ από το κέντρο της πόλης) και ιδρύθηκε το 1928. Ωστόσο, αναγνωρίσθηκε από το ισλανδικό Υπουργείο Παιδείας το 1988. Προσφέρονται σπουδές σε τρεις κλάδους: business, law, social science.

Agricultural University of Iceland

http://www.lbhi.is/?q=en/english

Ιδρύθηκε το 2005 και επικεντρώνεται στις αγροτικές και περιβαλλοντικές επιστήμες. Αποτελείτα από τρία τμήματα: 1) land and animal resources, 2) environmental sciences, 3) vocational and continuing education. Οι συγκεκριμένες σπουδές ευνοούνται από τις ιδιαιτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της Ισλανδίας, όπως είναι  τα  ηφαίστεια και οι  παγωμένες πεδιάδες της.

Iceland Academy of Arts

http://www.lhi.is/

Πρόκειται για ένα αυτοδιοικούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο επικεντρώνεται στις οπτικές τέχνες, στις θεατρικές τέχνες, τη μουσική, το σχέδιο και την αρχιτεκτονική.

Holar University College

http://holar.is/en/english

Παρέχει σπουδές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα: equine science, aqua culture & aquatic biology, tourism studies. Επίσης, είναι γνωστό για το ερευνητικό του πρόγραμμα.

The School for renewable energy science

http://www.res.is/

Είναι μία διεθνής μεταπτυχιακή σχολή αφιερωμένη στην εκπαίδευση πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνολογία. Συνεργάζεται με τα University of Akureyri και University of Iceland.

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ισλανδία: Απαραίτητες πληροφορίες πριν από την άφιξη

Κλίμα 

Το κλίμα της Ισλανδίας είναι κρύο, αλλά όχι τόσο όσο υποδεικνύει το όνομά της. Η θερμοκρασία της κατά τη διάρκεια του χειμώνα κυμαίνεται γύρω στους 0 βαθμούς Kελσίου, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, αυτό που διαφέρει σημαντικά είναι η παρουσία του φωτός της ημέρας. Στα μέσα του καλοκαιριού η παρουσία του φωτός είναι σχεδόν συνεχής, ενώ στα μέσα του χειμώνα το φως της ημέρας λείπει σχεδόν παντελώς.

Γλώσσα

Η κυρίαρχη  γλώσσα είναι τα ισλανδικά, ενώ αρκετά διαδεδομένα είναι και τα δανέζικα. Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα αγγλικά, πράγμα που διευκολύνει τους τουρίστες και τους αλλοεθνείς φοιτητές και κατοίκους.

VISA

Για διαμονή στην Ισλανδία μέχρι τρεις μήνες δεν είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας. Ωστόσο, σε περίπτωση διαμονής μεγαλύτερης διάρκειας, όπως στην περίπτωση σπουδών, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά από την αποδοχή από το πανεπιστήμιο, αλλά ο φοιτητής πρέπει να την έχει στην κατοχή του κατά την άφιξή του στη χώρα. Η διάρκεια επεξεργασίας της αίτησης προσεγγίζει τις 90 ημέρες. Επίσης, είναι απαραίτητη η αίτηση για kennitala, δηλαδή για μία ισλανδική ταυτότητα/ αριθμός κοινωνικής ασφάλειας, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για διάφορα πρακτικά θέματα, όπως για  τη δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού.

Ιατρική περίθαλψη 

Μετά από έξι μήνες διαμονής στην Ισλανδία, όλοι γίνονται αυτομάτως μέλη του εθνικού κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Έτσι έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις ίδιες σταθερές τιμές με τους ημεδαπούς. Πριν από τους έξι μήνες, οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις ίδιες τιμές παρουσιάζοντας μία ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης  υγείας.

Συμπερασματικά, θα μπορούσα να πω ότι η Ισλανδία δεν είναι μια συνηθισμένη επιλογή, αλλά ούτε και μία συνηθισμένη χώρα. Είναι η ιδανική επιλογή για αυτούς που τολμούν και αναζητούν μία διαφορετική εμπειρία, μία εμπειρία ζωής.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: