Φωτογραφία: Ο πιο γλυκός εθισμός του σήμερα

της Κωνσταντίνας Ζαφειρίδου 

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν τοποθετήσει στην λίστα με τα χόμπι τους την φωτογραφία, κάτι το οποίο μπορούμε να το διακρίνουμε καθημερινά βλέποντας συνεχώς ανθρώπους να περπατούν στους δρόμους με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι ή ακόμη και με την απλή κάμερα από το smartphone τους.

Τι είναι αυτό όμως που έχει ωθήσει την κοινωνία της σημερινής δύσκολης εποχής να μαγνητιστεί από την τέχνη της φωτογραφίας; Ο περιορισμένος χρόνος, τα οικονομικά προβλήματα, το άγχος που κυλάει όλο και περισσότερο στις ζωές μας και διάφορα άλλα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι δεν μπαίνουν εμπόδιο στο να κλέβουμε πάντα έστω μια ώρα για φωτογραφικές περιπλανήσεις στην πόλη μας με τον ελάχιστο εξοπλισμό που ίσως να διαθέτουμε.

Γιατί η φωτογραφία έχει κατακτήσει την πρωτιά στα χόμπι εκατομμυρίων ανθρώπων;

Ο πρώτος βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τον δρόμο της φωτογραφίας είναι γιατί αποτελεί μαγεία το γεγονός ότι μέσω μιας φωτογραφικής μηχανής ή μιας κάμερας ενός smartphone τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και γενικά να δείξουν την προσωπικότητά τους. Είναι γνωστό ότι κάθε φωτογραφική λήψη σχετίζεται άμεσα με μια ιστορία ή μια άποψη την οποία ο φωτογράφος θέλει να παρουσιάσει στον θεατή. Συνήθως αυτή η ιστορία ή η άποψη συνδέεται με τα συναισθήματα, τα πιστεύω και την προσωπικότητα του φωτογράφου. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι μέσω της φωτογραφίας μπορούν να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και να απελευθερωθούν.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μια φωτογραφική περιπλάνηση στην πόλη μπορεί να διώξει το στρες και το άγχος που έχουμε στην καθημερινότητά μας. Η φωτογραφία είναι ένα χόμπι το οποίο αποτελεί κίνητρο ή αφορμή στο να ωθεί τους ανθρώπους να μην κλείνονται στα σπίτια τους και συνεπώς στον εαυτό τους αλλά να βγαίνουν έξω, να αλλάζουν περιβάλλον, να τονώνουν την ψυχολογία τους αλλά και την φυσική τους κατάσταση καθώς αυτή η τέχνη απαιτεί περπάτημα για να έχει όμορφα αποτελέσματα. Η βόλτα με συντροφιά την φωτογραφική μας μηχανή και το περπάτημα στα στενάκια κλικάροντας οτιδήποτε μας εκφράζει οδηγεί σίγουρα στην ψυχική μας γαλήνη και μας βοηθάει να ξεφύγουμε λίγο από την ρουτίνα και τις υποχρεώσεις μας.

Ο τρίτος λόγος που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει επιλέξει την φωτογραφία για να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του οφείλεται στην ψηφιακή εποχή που ζούμε. Μεγαλώνουμε στην εποχή του Instagram και του Facebook τα οποία έχουν βουλιάξει από άπειρες φωτογραφίες που ποστάρουν οι χρήστες σε καθημερινή βάση οι οποίοι επιδιώκουν συνεχώς όλο και περισσότερα like. Πέρα από αυτό, όμως, πλέον δίνεται η δυνατότητα μέσω των social media σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την φωτογραφία, επαγγελματίες και χομπίστες, να παρουσιάσουν τα έργα τους, να τα προωθήσουν, να τα αναδείξουν στους θεατές ή ακόμη και να λάβουν μέρος σε online διαγωνισμούς φωτογραφίας δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το ταλέντο τους.

Συμπερασματικά, είναι εμφανές ότι η φωτογραφία έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον της σημερινής κοινωνίας διότι αποτελεί έναν τρόπο απελευθέρωσης και μια διέξοδο από την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε.