5+1 λόγοι για να σπουδάσεις στο Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας
Της Αργυρώς Σταμούλη
Στην τελευταία τάξη του Λυκείου θα κληθούμε να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση για το μέλλον μας. Με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού μας δελτίου, είμαστε ένα βήμα από τη συμπλήρωση των κομματιών της ζωής μας, που θα διαμορφώσουν αυτό που θα είμαστε αύριο. Οι σπουδές μας και ο κλάδος με τον οποίο σκοπεύουμε να ασχοληθούμε, διαμορφώνουν την προσωπικότητα και την αντίληψη μας ως ενήλικες. Καθώς οι επιλογές όμως είναι αρκετές και συνήθως δεν έχουμε κατασταλάξει ως προς την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε ή τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανατρέπουν στην πορεία τα σχέδιά μας, καλό είναι να κρατάμε τον πυρήνα του ενδιαφέροντος μας και να επιλέγουμε σχολές που μας δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθούμε και σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα στις μέρες μας με την ανταγωνιστικότητα που επικρατεί στον εργασιακό στίβο. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τους βασικότερους λόγους για να επιλέξει κάποιος να φοιτήσει στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας.
Πολλές προοπτικές για το μέλλον
Καταρχάς, ένα τέτοιο τμήμα σου προσφέρει πολλές εναλλακτικές. Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογες με τις σπουδές τους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και με ένα καλό μεταπτυχιακό να αποκτήσουν μια πιο ειδικευμένη κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να απασχοληθούν ως αρχαιολόγοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ως εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες, ως ξεναγοί ή να απορροφηθούν στον ερευνητικό κλάδο.
Αποχή από το ίδιο μοτίβο εργασίας
Ένας άλλος λόγος που το Ιστορικό – Αρχαιολογικό είναι ένα αξιόλογο τμήμα είναι επειδή δεν περιορίζει τους απόφοιτους ως προς την επιλογή του επαγγέλματος, καθώς οι συνθήκες και το ωράριο εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με το χώρο και το εκάστοτε αντικείμενο. Τόσο η δουλειά του αρχαιολόγου, όσο και του ιστορικού έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και δεν είναι επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από ρουτίνα, γιατί είναι συνεχής η αναζήτηση για την ανακάλυψη νέων ευρημάτων και νέων στοιχείων για πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν αιώνες πριν, στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση αντίστοιχα.
Γοητεία του αγνώστου – Ταξίδια
Ο επιστημονικός αυτός κλάδος, μπορεί να έχει πολύ γερά θεμέλια όμως έχει ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα. Συνεπώς, δίνεται ιδιαίτερη ώθηση στον ερευνητικό κλάδο ώστε να αναζητήσει με επιμονή τις απαντήσεις και να έχει μια δυναμική για εργασία που δεν τη συναντάμε στις μέρες μας εύκολα. Επίσης, τα ταξίδια λόγω αυτού του παράγοντα ευνοούνται αρκετά.
Εργασία με ομαδικό πνεύμα
Τόσο ο κλάδος της Ιστορίας, όσο και της Αρχαιολογίας πέρα από το υψηλό γνωστικό επίπεδο απαιτούν την ύπαρξη ομαδικού πνεύματος για την επιτυχή έκβαση των ερευνών. Η εργασία με ομαδικό πνεύμα είναι γεγονός ότι μας τονώνει την ψυχολογία, γιατί απελευθερώνει την δημιουργικότητα και την ενέργεια, επειδή τα μέλη μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δημιουργούν σχέσεις αλληλεγγύης και κατανόησης και έτσι βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα τους ,καθώς επίσης πολλές φορές είναι ο μόνος τρόπος για να περατωθεί μια εργασία.
Αλλαγή της αντίληψης
Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι αυτού του κλάδου δε θα μπορέσουν ποτέ ξανά να δουν με την ίδια ματιά ένα μνημείο ή να παραβλέψουν κάποια γεγονότα της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα την αρχαιοκαπηλία. Ιδιαίτερα στα προγράμματα σπουδών που περιλαμβάνουν μαθήματα μουσειολογίας, ο κόσμος των μουσείων αποκτάει άλλη διάσταση για τους απόφοιτους και ερμηνεύεται τελείως διαφορετικά. Όσο πιο σωστή είναι η προσέγγιση μας στον κόσμο της αρχαιότητας, τόσο ερχόμαστε άλλο ένα βήμα κοντά στην αληθινή μας ταυτότητα. Η γνώση της Ιστορίας ενός λαού στις μέρες μας είναι ένα πλεονέκτημα που το έχουν δυστυχώς ελάχιστοι πνευματικοί άνθρωποι και έτσι η Ιστορία επαναλαμβάνεται.
Προσφορά στην ανθρωπότητα
Η Ιστορία δεν θα σταματήσει ποτέ να γράφεται και κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια έρευνα σε όλο το μήκος και το πλάτος της Γης, αυτομάτως μπαίνει ένα κομμάτι του παζλ στη θέση του που δίνει την συνέχεια στον όρο που θα χρησιμοποιούσαμε σήμερα ως «Παγκόσμια Ιστορία».
Τα τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που υπάρχουν στην χώρα μας εδρεύουν στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο. Τα τμήματα που προσφέρουν την δυνατότητα ενασχόλησης και με έναν ακόμα ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο είναι to Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στον Βόλο και Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στην Καλαμάτα. Τέλος, σχολές Ιστορίας συναντάμε στην Κέρκυρα και σχολή Ιστορίας & Εθνολογίας στην Κομοτηνή.
Για τους παραπάνω λόγους το Ιστορικό – Αρχαιολογικό μέσα από την δική μου ματιά είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των υποψηφίων, που χωρίς όμως την αγάπη για το αντικείμενο δεν θα καρποφορήσουν ποτέ οι προσπάθειες προετοιμασίας χρόνων. Η ιδιαιτερότητα αυτού του τμήματος αυτομάτως από μόνη της αποβάλλει τους υποψήφιους που δεν ενθουσιάζονται με το αντικείμενο, καθιστώντας τους αιώνιους φοιτητές.
Δείτε και άλλα άρθρα της ίδιας σειράς εδώ.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!