Στην προσπάθειά μας να φωτίσουμε ακόμα περισσότερο τις ευκαιρίες σπουδών στο εξωτερικό, καθώς και τη φοιτητική ζωή σε άλλους προορισμούς, υιοθετούμε ένα κείμενο που μας έστειλε η διαχειρίστρια του blog Unfold Scandinavia παρουσιάζοντάς το. Μας φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον και το αναρτούμε… Καλή νοητή περιήγηση στη Σκανδιναβία και πού ξέρετε… μπορεί και όχι μόνο νοητή…

Unfold Scandinavia 1

Unfold Scandinavia

Της Φαίης Τίγκα

Ενδιαφέρεστε για σπουδές ή εργασία σε κάποια από τις Σκανδιναβικές χώρες;

Στο blog Unfold Scandinavia (http://unfoldscandinavia.tumblr.com/) που έχουμε δημιουργήσει με μία ομάδα από το Lund University της νότιας Σουηδίας στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μας προγράμματος International Marketing and Brand Management, προσπαθούμε να περιγράψουμε μέσα από τις εμπειρίες μας κάθε πτυχή της ζωής στις κρύες αυτές χώρες καθώς και να ενημερώσουμε άτομα που ενδιαφέρονται να μετοικήσουν ή να ταξιδέψουν στην όμορφη Σκανδιναβία.

Unfold Scandinavia 2

Καθημερινά, πολλά είναι τα γεγονότα που μας εντυπωσιάζουν εδώ, από μικρές, απλές συνήθειες μέχρι παραδόσεις και κοσμοθεωρία. Για παράδειγμα, περνώντας τα πρώτα Χριστούγεννα στη Σουηδία, μάθαμε πως στη Σκανδιναβία τα αποκαλούν Jul, όλα τα παράθυρα είναι στολισμένα με παραδοσιακά κεριά και είθισται να φτιάχνουν τα γνωστά pepparkakkor, που είναι μπισκότα με κανέλα.

Επιπλέον, ερχόμενος στη Σκανδιναβία κανείς πρέπει να έχει εφοδιαστεί με τον απαραίτητο ρουχισμό, καθώς η θερμοκρασία διαφέρει κατά πολλούς βαθμούς από εκείνη που έχουμε συνηθίσει… Ναι, χρειάζεται σχεδόν ένας ολόκληρος εξοπλισμός για μία απλή βόλτα έξω από το σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ως γνωστόν, οι διατροφικές μας συνήθειες διαφέρουν κατά πολύ με εκείνες των Σκανδιναβών.

Unfold Scandinavia 3

Στη Σουηδία, δοκιμάσαμε το απεικονιζόμενο Kalles, που είναι χαβιάρι σε σωλήνα. Αρκετά αλμυρό αλλά οι Σουηδοί το λατρεύουν! Ακόμη, υπάρχει τεράστια ποικιλία σε φρυγανιές, σε γεύσεις και μεγέθη. Κάθε Σάββατο, έχει καθιερωθεί μία από τις σημαντικότερες συνήθειες των Σουηδών της νέας γενιάς: όλη η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι, βλέπουν ταινίες και τρώνε πολλά διαφορετικά ζαχαρωτά και καραμέλες, τα Lördagsgodis.

Πολλά είναι τα brand που θα συναντήσει κανείς στη Σκανδιναβία. Εκτός από τα ΙΚΕΑ και Volvo που όλοι ξέρουμε, τα H&M είναι σουηδικά, τα ήδη σπιτιού Marimekko φινλανδικά, οι πορσελάνες Royal Copenhagen δανέζικες κοκ.

Unfold Scandinavia 4

Από τις πιο σημαντικές παραμέτρους, κατά τη γνώμη μας, που σκέφτεται κανείς πριν να αποδημήσει για το Βορρά είναι οι άνθρωποι που θα συναντήσει. Η πρώτη μας σκέψη ως Ελλήνων είναι ότι οι άνθρωποι εκεί είναι κρύοι και απρόσιτοι. Το γεγονός αυτό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε όμως είναι η τεράστια ευγένεια που τους διακατέχει και η διάθεσή τους να βοηθήσουν. Η αλήθεια είναι πως χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω για να ανοιχτούν αλλά είναι πάντα πρόθυμοι, εξυπηρετικοί και άριστοι γνώστες Αγγλικών, γεγονός που εξομαλύνει τη μετάβαση εκεί.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!