Η αλληλεγγύη σε καιρούς χαλεπούς

της Μαρίας Λεβαντή

Το περσινό καλοκαίρι επιφύλασσε μία εντελώς δυσάρεστη έκπληξη, καθώς οι πρώτες μέρες του Αυγούστου ήταν ημέρες αγωνίας σχεδόν για ολόκληρη την Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν από την ανεξέλεγκτη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, εξελίχθηκαν ραγδαία και σε άλλες περιοχές της Αττικής και δυστυχώς σε πύρινη λαίλαπα μεταμορφώθηκε και η Βόρεια Εύβοια στις περιοχές της οποίας όλα έμοιαζαν με στάχτες.

Εθελοντισμός

Η κινητοποίηση του κόσμου ατομικά αλλά και συλλογικά αποτέλεσε σταθμός αρωγής των πυρόπληκτων και δίδαξε ακόμη μία φορά πως ό,τι έχουμε, είμαστε πραγματικά εμείς. Για ακόμη μια φορά, η αλληλεγγύη έδωσε το παρόν και αποτέλεσε παράδειγμα καθώς όπως πάντα δημιουργεί εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οικογένειες που βρέθηκαν στο έλεος των εθελοντών κατάφεραν με την βοήθεια τους να εξασφαλίσουν την τροφή τους και τον ρουχισμό τους αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Πληγωμένα ζώα βρήκαν σωτηρία από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και από τους ανθρώπους που άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους για όσο αυτά τους χρειαστούν.

αλληλεγγύη

Και όλα αυτά εξαιτίας της αδιάκοπης διάθεσης για προσφορά. Δεν χρειάζεται λοιπόν να φτάσουμε σε σημείο να βιώσουμε κάτι παρόμοιο για να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή βοηθειών ή να καταβάλουμε την παραμικρή προσπάθεια, διότι οι ημέρες του περσινού καλοκαιριού μας έδειξαν πως ο οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να θρηνήσει το σπίτι του, την δική του γη, να αναγκαστεί να χωρέσει απότομα και βίαια σε μία βαλίτσα όσα μπορεί από μία ζωή. Μία ζωή γεμάτη όνειρα, θυσίες, χαρές, λύπες και από όλα αυτά να προλάβει να χωρέσει όσα του επιτρέψουν τα λεπτά που έχει στην διάθεση του, πριν γυρίσει πίσω και δει αυτά τα όνειρα να τυλίγονται στις φωτιές.

Οργανώσεις

Για όσους επιθυμούν να στηρίξουν συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά και τους μικρούς φίλους – τα ζωάκια, μπορούν να το κάνουν μέσα από τις παρακάτω οργανώσεις:

Πλέον, σχεδόν 1 χρόνο μετά, που όλα αυτά έχουν τελειώσει, καλό θα ήταν να μην ξεχάσουμε αυτούς τους τόπους. Να στηρίξουμε τις περιοχές, να συνεχίσουμε να τις επισκεπτόμαστε και να συμβάλλουμε στην αναδάσωση.

Μία υπόσχεση για το μέλλον είναι ένα λουλούδι που ανθίζει σε ένα δέντρο καμένο και έτσι μέσα σε ένα μαύρο τοπίο διακρίνεται μία ροζο-πράσινη ζωγραφιά για ένα ευοίωνο μέλλον. 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!