Ο εθελοντισμός ως στάση ζωής: Η εμπειρία δύο νέων που τους άλλαξε τη ζωή

της Φωτεινής Σταμογιώργου

 

Ο εθελοντισμός είναι κάτι που όλοι ακούμε γύρω μας λίγο ή πολύ. Πόσοι από εμάς, όμως, έχουμε ζήσει τη μαγεία του;

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου, πήραμε την απόφαση να μιλήσουμε με δύο άτομα τα όποια έχουν βιώσει τον εθελοντισμό «στο πετσί τους» και έχει επιδράσει καταλυτικά στη ζωή τους.

Μιλήσαμε λοιπόν με την Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι, Εθνική Συντονίστρια των δράσεων για τα 30 Χρόνια Erasmus στο Erasmus Student Network Greece, πρόεδρο του συλλόγου ESN στο Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., πρώην εθελόντρια της ethelon, αλλά και δημιουργό του «Labyrinth of Senses», το οποίο φέτος κέρδισε το Social Impact Award. Επιπρόσθετα, μιλήσαμε με το Νίκο Φόρο, ο οποίος αποτελεί ενεργό μέλος του οργανισμού ethelon εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας βοηθήσει να μεγαλώσει το πνεύμα και οι  δράσεις εθελοντισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεχίζοντας να υποστηρίζει τις ενέργειες του οργανισμού αποσκοπώντας στη συμμετοχή σωρείας ανθρώπων, οργανισμών και εταιρειών σε εθελοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

 

Πώς εντάχθηκε ο εθελοντισμός στη ζωή σου; Ήταν αυτό που περίμενες;

 [Γ] Ο εθελοντισμός μπήκε τυχαία στη ζωή μου το 2014, όταν έτυχε να παρευρεθώ σε μια εκδήλωση όπου συνάντησα τόσο  χαρούμενους εθελοντές που ήθελα να γίνω και εγώ μια εξ αυτών. Έτσι και έγινε! Την ίδια μέρα, μόλις επέστρεψα σπίτι, γράφτηκα στη GloVo (πλέον ethelon), μια πλατφόρμα που επρόκειτο να μου άλλαζε τη ζωή! Ήταν πολλά παραπάνω απ’ όσο ήλπιζα και αναζητούσα. Μια νέα οικογένεια και η έμπνευση που πάντα χρειαζόμουν.

Τι σου προσέφερε και σου έδωσε το κίνητρο προκειμένου να συνεχίσεις;

 [Γ] Μου προσέφερε πολλά πράγματα, αλλά κυρίως μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω τις πτυχές του εαυτού μου που δεν πίστευα ότι υπάρχουν. Το κίνητρο να συνεχίσω ήταν η επιθυμία μου να ανταπεξέλθω σε όλες τις προκλήσεις που μου τέθηκαν. Όμως, το μεγαλύτερο κίνητρο μου ήταν η προσφορά προς τη κοινωνία μας και η δημιουργία κοινωνικού αντίκτυπου.

[Ν] Ήθελα να ταξιδέψω στο εξωτερικό, να γνωρίσω και να δικτυωθώ με νέους από άλλα μέρη και Πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας. Η AIESEC, στην οποία ξεκίνησα ως εθελοντής, μπορούσε να μου προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες, τις οποίες και αξιοποίησα στο έπακρον.

Πώς ο εθελοντισμός έχει συμβάλλει στη ζωή σου;

[Ν] Το γεγονός ότι ασχολήθηκα από πολύ νωρίς με τον εθελοντισμό ήταν ένα σημείο αναφοράς για την μετέπειτα διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μου. Μου έμαθε να βλέπω τα πράγματα μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Να σκέφτομαι έξω από πλαίσια και  στερεότυπα και να σέβομαι της διαφορετικότητα των άλλων ανθρώπων. Με βοήθησε να καταλάβω πόσο καλό μπορώ να κάνω στον εαυτό μου αλλά και στους συνανθρώπους μου βοηθώντας και προσφέροντας στους γύρω μου.

Πιστεύεις πως ο εθελοντισμός έχει παίξει ρόλο στην προσωπική σου εξέλιξη; Και αν ναι, γιατί;

[Γ] Ο εθελοντισμός με βοήθησε τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ούσα εθελόντρια σε πάνω από 70 διαφορετικές εκδηλώσεις ανακάλυψα το επάγγελμα που αγαπώ και μου έδωσε την ευκαιρία να το εξασκώ. Επιπλέον, βρήκα τα κατάλληλα εφόδια για να αναπτύξω τη δική μου ιδέα και να ιδρύσω τη δική μου ομάδα, το Labyrinth of Senses.

 

Μίλησε μου λίγο για τον εαυτό σου, πριν αρχίσει να ασχολείται με τον εθελοντισμό και το πώς βλέπεις τον εαυτό σου σήμερα. Θεωρείς ότι αυτή η εμπειρία σε έχει αλλάξει;

[Γ] Η Γκαμπριέλα πριν αρχίσει να ασχολείται με τον εθελοντισμό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Γκαμπριέλα σήμερα. Πριν αρχίσω να ασχολούμαι με τον εθελοντισμό ήμουν εσωστρεφής και δεν εξέφραζα την άποψη μου καθώς φοβόμουν ότι θα θεωρηθεί λάθος. Φοβόμουν να κυνηγήσω τα όνειρά μου ή έστω αυτά που θεωρούσα τότε όνειρα. Ο εθελοντισμός μου έδωσε τη σπίθα που χρειαζόμουν για να ανάψω όλες τις πτυχές του εαυτού μου. Έγινα πιο ευαίσθητη αλλά παράλληλα και πιο δυναμική στο να αλλάξω αυτά που δεν μου αρέσουν. Πρεσβεύω καθημερινά το διαφορετικό και το πόσο σημαντική είναι η προσωπική ανάπτυξη μέσα από τη βιωματική μάθηση.

[Ν] Ο Νίκος ήταν ένας άνθρωπος που ασχολούταν κυρίως με τον εαυτό του, ψάχνοντας να βρει κάποιο κίνητρο για να αναζητήσει ποιο είναι αυτό που θα αγαπάει να κάνει στη ζωή του. Ο εθελοντισμός του άνοιξε τα μάτια αλλά και την πόρτα σε έναν κόσμο προσφοράς, αλληλοεκτίμησης και ενδιαφερόντων. Αυτός τον οδήγησε να καταλάβει ότι το αληθινό του πάθος είναι να μπορεί να κινητοποιεί τους ανθρώπους γύρω του, να τους μεταδίδει τον τρόπο σκέψης του και να τους βοηθάει μέσα από βιωματικούς τρόπους εκπαίδευσης.

Περιέγραψε μια εμπειρία σου μέσα από την ενασχόληση σου με τον εθελοντισμό που σου έχει αποτυπωθεί;

[Γ] Η εντονότερη εμπειρία της ζωής μου ήταν όταν κλήθηκα να συν διοργανώσω το ” Sparks; Every Piece Counts” το 2014. Μια τριήμερη γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία και τη Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Πέρα από το φόρτο εργασίας που είχαμε ομαδικώς ήταν απίστευτο αυτό που δημιουργήσαμε σε μόλις 3 μέρες. Εκτός από 13 εθελοντικές δράσεις, 7 ομιλίες και 250 συμμετέχοντες δημιουργήσαμε και φιλίες ζωής.

Θεωρείς πως η Ελλάδα είναι «μπροστά» στο κομμάτι του εθελοντισμού; Σε σχέση με άλλες χώρες, που βρίσκεται σήμερα ο εθελοντισμός στην Ελλάδα;

[Ν] Θεωρώ ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα άλματα. Οργανισμοί, εταιρίες αλλά και απλοί ιδιώτες,  δημιουργούν, προσφέρουν και παροτρύνουν τους γύρω τους να ασχοληθούν εθελοντικά με κάτι που τους ενδιαφέρει και τους αρέσει. Έχουμε καταφέρει κάποιες πολύ όμορφες ενέργειες (ειδικά σε επίπεδο αλληλεγγύης για σημαντικά θέματα που μαστίζουν τη χώρα μας), αλλά σίγουρα τα περιθώρια βελτίωσης είναι αρκετά μεγάλα.

Τι θα έλεγες σε όσους σκέφτονται να αρχίσουν το «ταξίδι» του εθελοντισμού;

[Ν] Θα έλεγα ότι είναι ένα καταπληκτικό ταξίδι γνώσης, εμπειριών, εσωτερικής αναζήτησης αλλά και γνωριμίας με άλλους συνανθρώπους μας. Θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες στον τρόπο σκέψης σου δίνοντάς σου πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσεις τις ιδέες σου και τα όνειρά σου.

 

 

 

Αν ψάχνεις λοιπόν κι εσύ μία ευκαιρία να αλλάξεις τη ζωή σου, επισκέψου την ιστοσελίδα της www.ethelon.org . Ένας οργανισμός που συνδέει εθελοντές με διαφορετικές εθελοντικές εμπειρίες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!