Διαδικτυακό ραδιόφωνο: μια νέα πολιτιστική επανάσταση

του Ανδρέα Φράγκου

Το ραδιόφωνο είναι μια σπουδαία έκφραση λόγου, ήχου και επικοινωνίας. Μια πολύ ιδιαίτερη εκδοχή του είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο που εκπέμπεται ελεύθερα όλο το 24ωρο σε όλο τον πλανήτη διαχέοντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που βασίζεται στην αληθινή αγάπη για τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η ψηφιακή δυνατότητα                                                                 

Η εφεύρεση και εξάπλωση του διαδικτύου ήταν η αρχή για να υπάρξει το παγκόσμιο δίκτυο πάνω στο οποίο αργότερα επινοήθηκε και διαδόθηκε το διαδικτυακό ραδιόφωνο. Πλέον απλές ιστοσελίδες αρκούν για να φιλοξενήσουν φιλόδοξους σταθμούς και παραγωγούς που επιθυμούν να εκπέμψουν το σήμα τους παγκοσμίως. Πάντα, οι εγκαταστάσεις παίζουν ρόλο οπότε η ύπαρξη στούντιο και σωστού ηλεκτρονικού εξοπλισμού βοηθά σημαντικά στο ακουστικό αποτέλεσμα.

Ένα νέο ραδιόφωνο

Πρόκειται για μια νέα μορφή ραδιοφώνου. Οι υπολογιστές, οι ταμπλέτες και τα κινητά μετατράπηκαν σε εύχρηστα ραδιόφωνα και πλέον ακόμη και στο βουνό ή στην παραλία ή και σε μακρινές περιοχές του εξωτερικού μπορεί κανείς εύκολα να ακούσει τον αγαπημένο του σταθμό. Στην Ελλάδα λειτουργούν εκατοντάδες διαδικτυακοί σταθμοί με δικό τους κοινό και εθελοντές παραγωγούς και συντελεστές. Είναι μια έκρηξη εθελοντικής προσφοράς και ενασχόλησης που έφερε πολύ καινούριο κόσμο στο ραδιόφωνο μετριάζοντας τις επιδράσεις των οπτικών μέσων όπως η τηλεόραση. Επιτέλους, όσοι είχαν μεράκι με το μέσο αυτό, βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν κάτι όμορφο που σε σημαντικό βαθμό ακολουθεί διεθνείς προδιαγραφές και βρίσκεται κοντά στο ποιοτικό επίπεδο των σταθμών των FM.

Απήχηση και έσοδα: διαδικτυακό ραδιόφωνο

Η βάση της απήχησης προέρχεται μέσα από την ιστοσελίδα του σταθμού, το chat που παίζει μεγάλο ρόλο στην προσέλκυση ακροατών καθώς και από τα κοινωνικά δίκτυα που κάνουν γνωστές τις επιλογές του σταθμού. Συχνά διοργανώνονται πάρτυ ή διαγωνισμοί για να αυξηθεί το ακροατήριο. Βέβαια η πικρή αλήθεια είναι ότι κατά μέσο όρο παρακολουθούν μερικές δεκάδες ακροατές που στην καλύτερη των περιπτώσεων περιστασιακά να φτάσουν μερικές εκατοντάδες. Παρόλα αυτά, αυτό δε στερεί τη δυνατότητα απορρόφησης διαφημιστικών εσόδων κυρίως από περιφερειακές και συνοικιακές επιχειρήσεις που βρίσκουν ευκαιρία ως χορηγοί να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Προοπτικές

Το ζητούμενο πια είναι να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και τεχνολογική εξέλιξη στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό στερέωμα. Παρόλη την οικονομική ύφεση πανελληνίως έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα και πολλοί σοβαροί σταθμοί έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Ένα στοίχημα είναι να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο ώστε να παράσχουν νέα πράγματα στους ακροατές.

Οι live μεταδόσεις από μπαρ, συναυλίες, πλατείες και άλλα σημεία δίνουν ώθηση στο όλο ρεύμα. Το να κάνει μεγάλη επιτυχία ένας σταθμός απαιτεί μελέτη, σχέδιο, πρωτότυπες ενέργειες και επενδύσεις. Τα apps μπορούν να αγκαλιάσουν το νέο αυτό μέσο και να προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες που δεν υφίστανται στο συμβατικό ραδιόφωνο. Παράλληλα οι διεθνείς συνεργασίες είναι απολύτως απαραίτητες σε όλα τα στάδια παραγωγής και λειτουργίας. Το πάντρεμα διαφορετικών μουσικών και οι πιο ψαγμένοι ήχοι είναι μια παρακαταθήκη που φέρνει έναν νέο αέρα στο ιντερνετικό ραδιόφωνο.

Αυθεντικότητα & εξέλιξη

Μια κλασσική ανωτερότητα είναι η προσωπική επαφή που αποκτιέται με το περιορισμένο αριθμητικά ακροατήριο. Αυτό είναι μια ειδοποιός διαφορά που βέβαια εξανεμίζεται όσο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Η αυθεντικότητα είναι βασική διαφορά που κερδίζει τελικά το εξειδικευμένο κοινό που προτιμά να αφιερώνει αρκετές ώρες σε συγκεκριμένο σταθμό. Η διαφήμιση και προβολή των εκπομπών, πέρα των σελίδων και ομάδων των κοινωνικών δικτύων, είναι επίσης θεμιτή έως αναγκαία.

Τέλος, η απασχόληση δημοσιογράφων και η παραγωγή ειδησεογραφικών, αθλητικών και πολιτικών εκπομπών θα έδινε παραπάνω ενδιαφέρον. Target groups από επαγγελματικές ομάδες, κατηγορίες πολιτών και τα τοπικά νέα είναι μια φοβερή ευκαιρία για να αποκτηθεί πιστό κοινό και να δημιουργηθούν εκπομπές που να κάνουν πάταγο έστω και σε εξειδικευμένο κοινό. Οι μικροί τηλεοπτικοί σταθμοί, για παράδειγμα, βασίζονται σε δημοπρασίες, διαφήμιση ειδικών προϊόντων και ιδιότυπους παρουσιαστές. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο μπορεί να είναι μια γέφυρα με όλες τις νέες διαδικτυακές και έξυπνες τεχνολογίες και αν κάνει προσεκτικά βήματα από επενδυτές που πιστεύουν σε αυτό θα μπορέσει να γίνει υπερτοπικό και διεθνές εξάγοντας μουσική και εκπομπές ανά την υφήλιο χάρη στη δική του προστιθέμενη αξία και στο αγνό μεράκι των συντελεστών του.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!