Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας 2017

Της Μυρτώς Υφαντή

Μέχρι τις 7 Απριλίου η κατάθεση των καινοτόμων ιδεών που θα προωθούν την τεχνολογική αλλαγή και την ισότητα στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας 2017 «Η ισότητα επανακάμπτει» (Equality Rebooted) θα απονείμει 3 βραβεία των 50.000 ευρώ στις καλύτερες ιδέες που θα στηρίζουν την πρόσβαση όλων των πολιτών στην τεχνολογία.

Οι  Ευρωπαίοι καλούνται να προτείνουν καινοτομίες (για παράδειγμα, σε μέσα και εργαλεία) που θα επιτρέψουν σε όλα τα μέλη της κοινωνίας να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελός τους.

Από το 2012, στη μνήμη του Πορτογάλου πολιτικού και εμπνευστή της ιδέας Diogo Vasconcelos, ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο με νέο θέμα και αφορά την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απασχολεί την Ευρώπη.

Η έναρξη του φετινού διαγωνισμού έγινε στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν εμπειρογνώμονες όπως: OpenLab Athens, Ondula, OuiShare, Fairmondo, Impact Hub Athens και Nesta.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά κάποιες πιθανές ιδέες, όπως περίπου αναφέρονται και στο δελτίου τύπου του διαγωνισμού:

Καινοτομίες που ενδυναμώνουν τα μειονεκτούντα άτομα ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία και να αποκτούν έσοδα από την απασχόληση ή την επιχειρηματικότητα.

Πρωτοβουλίες που εφοδιάζουν όσους είναι στα όρια αποκλεισμού από την αγορά εργασίας με κατάλληλες δεξιότητες, όπως δημιουργικότητα, επικοινωνία ή ευκολία στην επίλυση προβλημάτων.

Λύσεις για την προστασία και τη στήριξη εργαζομένων με χαμηλή αμοιβή ή κατάρτιση στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να βοηθήσουν την ψηφιακή οικονομία να γίνει πιο “ανοιχτή” ή χρησιμοποιούν συνεργατικές λύσεις για τη μείωση των ανισοτήτων.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε επιχειρηματίες, φοιτητές, φορείς κοινωνικής καινοτομίας, σχεδιαστές, λάτρεις της υψηλής τεχνολογίας, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε άτομα και οργανισμούς από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020.

Τριάντα υποσχόμενες ιδέες θα προχωρήσουν στους ημιτελικούς και οι εμπνευστές τους θα μεταβούν σε ακαδημία καθοδήγησης για την κοινωνική καινοτομία τον Ιούλιο στη Μαδρίτη, ούτως ώστε να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να λάβουν ανατροφοδότηση.

Η τελετή απονομής των βραβείων των 3 καλύτερων ιδεών θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Μπορείτε να κάνετε την αίτηση σας μέχρι τις 7 Απριλίου (12:00 μ.μ. ώρα Βρυξελλών).

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε το παρακάτω link:

http://ec.europa.eu/growth/social-innovation-competition.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!