Βιογραφικό 7

Βιογραφικό σημείωμα: Η γλώσσα και η διατύπωσή του:

Θα μπορούσε κανείς να κρίνει τη γλώσσα ενός τηλεγραφήματος; Αδιανόητο θα υποστηρίξει κάποιος. Και όμως… Αν αναλογιστούμε ότι κάθε λέξη κόστιζε ένα σεβαστό ποσό, θα καταλάβουμε γιατί ένας χωρικός του 1950 αντί να γράψει: στείλτε και πρώτη και δεύτερη και τρίτη ποιότητα αλευριού (9 λέξεις), έγραψε «αλευραποστείλατε πρωτοδευτερότριτα». Και αυτό για τη χρέωση μόνο.

Η γλωσσική διατύπωση ενός βιογραφικού είναι σημαντική. Φανταστείτε πόσο άσχημη εντύπωση θα κάνει μια υποψήφια για θέση γραμματέα, της οποίας το βιογραφικό βρίθει από λάθη γραμματικά, συντακτικά, ορθογραφικά και εκφραστικά.

Βιογραφικό σημείωμα: Μερικές χρήσιμες οδηγίες για τη γλώσσα του:

Σωστή χρήση της γραμματικής και του συντακτικού είναι απαραίτητη. Το ιδανικό θα ήταν να μας ήταν έμφυτη η ορθή χρήση της γλώσσας. Όμως…

Τα περισσότερα προγράμματα κειμενογράφου (πχ το word) διαθέτουν αυτόματο ορθογράφο, στον οποίο μπορείτε να καταφύγετε.

Ένας φιλόλογος πάντα υπάρχει στο κοντινό μας περιβάλλον. Κάποιος θα δεχθεί να ρίξει μια ματιά στο βιογραφικό μας και να μας προτείνει κάποιες διορθώσεις.

Ακόμα και αν δεν βρεθεί κάποιος να μας βοηθήσει αφιλοκερδώς, ας καταφύγουμε σε πληρωμένη βοήθεια (επιμέλεια κειμένου). Το ποσό θα είναι πολύ μικρό για λίγες σελίδες, ενώ η ωφέλεια που θα προκύψει θα είναι τεράστια.

Μικρή συμβουλή: Συγκεντρώστε όλες τις πιθανές πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσετε σε μελλοντικά σας βιογραφικά, ώστε να σας τις «διορθώσουν» μια και καλή. Δεν θα χρειάζεται έτσι να αγγαρεύετε κάποιον κάθε τρεις και λίγο.

Τονίστε! Πόσα κείμενα γράφουν οι υποψήφιοι άτονα… Ας πούμε ότι ξεπερνάμε το ότι είναι ορθογραφικό λάθος η ατονία των λέξεων. Δυσκολεύετε τον εργοδότη να τονίσει το όνομά σας. Αναλογιστείτε τις συνέπειες του να φέρετε σε δύσκολη θέση τον εργοδότη σας.

Μην χρησιμοποιείτε αρκτικόλεξα και συντομογραφίες, εκτός και αν είναι ευρύτατα γνωστές.

Αποφύγετε τις αντωνυμίες… Αντί για το “αυτό” ή “εκείνο”, γράψτε κατευεθείαν την ίδια τη λέξη. (Ανοίξτε μια γραμματική να φρεσκάρετε τη μνήμη σας για το τι είναι οι αντωνυμίες, μην τα περιμένετε όλα από μας).

Τα πολλά ρήματα να τα αποφεύγετε, γιατί κάνουν το βιογραφικό σας αφηγηματικό.

Οι ολοκληρωμένες προτάσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο: «Τα καθήκοντά μου περιελάμβαναν…»

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε πολλά άρθρα και σημεία στίξης.

Βιογραφικό σημείωμα: Ύφος

Το «πομπώδες» ύφος δημιουργεί πολύ αρνητική εικόνα του εαυτού σας. Οι εταιρείες ψάχνουν για σεμνά και εργατικά άτομα και όχι για υπερφίαλους και αλαζόνες επίδοξους διευθυντές. Τουλάχιστον τη στιγμή της πρόσληψης.

Οι υπερβολές και τα μεγάλα λόγια πρέπει να αποφεύγονται. Δημιουργούν αρνητική εντύπωση. Χειρότερο είναι ότι προσδίδουν μια αίσθηση αναξιοπιστίας.

Διατυπώστε με απλότητα και αντικειμενικότητα αυτό που θέλετε να πείτε. Έτσι γράψτε σύντομες, περιεκτικές και άμεσες προτάσεις.

Δείτε και τις άλλες αναρτήσεις της σειράς μας:

Βιογραφικό σημείωμα: Γράψτε το τέλεια

Συμβουλές για ένα καλό βιογραφικό

Βιογραφικό: Το περιεχόμενο

Βιογραφικό: Προϋπηρεσία ή σπουδές πρώτα;

Βιογραφικό: Θετικά και αρνητικά

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.